P20_0375

Že 45 let postavlja standarde: Porsche 911 Turbo

Že 45 let je sinonim za visokozmogljiv športni avto, ki je primeren tudi za vsakdanjo rabo: Porsche 911 Turbo. Po uvedbi modela 911 Turbo S sedaj prihaja tudi nova generacija modelov 911 Turbo Coupé in Cabriolet – še močnejša, še hitrejša in še bolj individualna. Z motorjem z močjo 427 kW (580 KM), kar je 30 kW (40 KM) več kot pri predhodniku, obe modelski izvedbi od nič do 100 km/h pospešita v 2,8 s (0,2 s hitreje), s čimer presegata magično mejo 3,0 s. S 750 Nm (dodatnih 40 Nm) navora in brez časovne omejitve za overboost so vmesni pospeški še bolj spontani in izvedljivi brez napora. Pospeški, zmogljivost in navor novega Porscheja 911 Turbo so torej na nivoju prejšnje generacije različice 911 Turbo S. Tudi tukaj za prenos moči skrbi 8-stopenjski menjalnik PDK, ki je posebej prilagojen za modele Turbo. Končna hitrost ostaja nespremenjena: 320 km/h. Prvič so pri 911 Turbo na voljo tudi opcije, kot so paket športnih elementov ali paket aluminijastih elementov, športno podvozje in športni izpušni sistem. Tako lahko kupci svoje vozilo še bolj prilagodijo individualnim željam.
P20_0369
Nova športna avtomobila stopata v velike čevlje: od leta1975 je 911 Turbo sinonim za razkošje in zmogljivost. Vsaka generacija je ohranila sloves globalne reference za vrhunski športni avtomobil. 911 Turbo združuje športnost in funkcionalnost, emocionalnost in zanesljivost ter dinamičnost in učinkovitost. Najnovejša generacija 2+2-sedežnika ima več kot dvakrat večjo moč kot prvotni Turbo s trilitrskim šestvaljnim motorjem, enim samim polnilnikom in 191 kW (260 KM). Čeprav je 911 Turbo skozi leta postal hitrejši, večji in udobnejši, je ohranil svoje osnovne karakteristike.
P20_0367
Šestvaljni bokser motor za 911 Turbo z močjo 427 kW (580 KM) in 3.745 cm3 gibne prostornine ima zdaj simetrično zgrajena VTG-turbopolnilnika z električno krmiljenimi obvodnimi ventili. Skupaj z na novo zasnovanim hladilnikom polnilnega zraka in uporabo piezo vbrizgalnih ventilov prispevajo k dodatnemu izboljšanju lastnosti, kot so odzivnost, zmogljivost, krivulja navora in elastičnost. Podvozje in karoserija sta postala širša. Z za 42 mm večjo širino koloteka spredaj in novimi 20-palčnimi platišči na pnevmatikah velikosti 255/35 sprednja prema še bolj natančno vodi kolesa. Aktivna regulacija štirikolesnega pogona PTM lahko sedaj na sprednji kolesi prenese še več moči. 21-palčna platišča s pnevmatikami dimenzije 315/30 – en palec večja kot na sprednji premi – in za 10 mm širši kolotek zagotavljajo višjo vlečno silo na aktivno krmiljeni zadnji premi. Še bolj učinkovit je predelan zavorni sistem, ki je prepoznaven po serijskih rdečih zavornih čeljustih. Sprednja zavorna koluta iz sive litine sedaj v premeru merita 408 mm (+ 28 mm) in imata debelino 36 mm (+ 2 mm). Na zadnji premi sta vgrajena zavorna koluta debeline 30 mm in s premerom 380 mm.
P20_0374
Prvič je za 911 Turbo na voljo opcijski športni izpušni sistem. Novost sta tudi dve različni izvedbi podvozja: medtem ko serijsko podvozje PASM nudi širok razpon med športnostjo in udobjem, elektronsko uravnavano športno podvozje z bistveno bolj čvrsto nastavitvijo in 10 mm nižjo lego ugodno vpliva na agilnost novega Porscheja 911 Turbo. Nastavitev je načrtno zasnovana za optimalno vozno dinamiko in omogoča še večjo stabilnost na odsekih z visoko hitrostjo, npr. na dirkališčih. Za dodatno vozno dinamiko skrbita opcijska hidravlično stabiliziranje nagibanja karoserije PDCC in keramični zavorni sistem PCCB z 10-batnimi zavornimi čeljustmi spredaj.
P20_0368
Dizajn modela 911 Turbo je postal še bolj mišičast. Za novo podvozje so karoserijo nad sprednjo premo razširili za 45 mm (na 1840 mm). Novi sprednji pokrov z markantno linijo poudarja športnost vozila. Cesto razsvetljujejo serijski glavni LED-žarometi s sistemom PDLS Plus. Na zadnji premi karoserija v širino sedaj meri točno 1,9 m (+ 20 mm). Nadaljnja prepoznavna lastnost novega Porscheja 911 Turbo je izpopolnjena prilagodljiva aerodinamika z uravnavanimi loputami za hladilni zrak spredaj, večjim aktivnim sprednjim usmernikom zraka in bistveno večjim variabilnim zadnjim usmernikom zraka. Preko odprtin za dovod zraka, ki so značilne za Porsche 911 Turbo, se na stranskem zadnjem delu namesto hladnega zraka vsesava procesni zrak. Hladilnika polnilnega zraka sta sedaj nameščena neposredno v toku zraka pod zadnjim pokrovom. Sklenjeni svetlobni pas z zadnjimi LED-lučmi in nova lamelna rešetka na zadnjem pokrovu s srebrnimi okrasnimi letvami zaokrožata zasnovo zadka.
P20_0365
Z dvema novima opcijama, s paketom lahke gradnje in športnim paketom, je mogoče še dodatno izpopolniti videz in zmogljivost vozila. Paket lahke gradnje za Coupé maso vozila zmanjša za 30 kg. To je mogoče med drugim tudi z lahkimi školjkastimi sedeži, odstranitvijo zadnjih sedežev in manjšo količino izolacije. Tako voznik lahko še bolj neposredno sliši zvok motorja. Športni paket vsebuje paket Sport Design 911 Turbo ter dodatne aplikacije v črni barvi, elemente iz karbona in ekskluzivne zadnje luči s posebno zasnovo.
P20_0366
Temeljni elementi sodobne notranjost so enaki kot v modelih Carrera 911 z armaturno ploščo Porsche Advanced Cockpit in direktnimi upravljalnimi elementi na dotik. Osrednji zaslon sistema PCM meri zdaj 10,9 palca in z novo arhitekturo omogoča hitro in intuitivno upravljanje. Izjemno bogata in visokokakovostna oprema med drugim obsega popolnoma električne 14-smerno nastavljive športne sedeže, paket Sport Chrono, GT športni volan s prestavnima lopaticama, večfunkcijsko stikalo in stikalo Mode ter avdiosistem BOSE® Surround Sound System, ki zagotavlja močan zvok. Za še več individualnih kombinacijskih možnosti so na voljo številne opcije, npr. Porsche InnoDrive z avtomatskim uravnavanjem hitrosti in razdalje, asistenca za ohranjanje smeri s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, asistenca za nočni vid, prikaz okolice Surround View in vrhunski avdiosistem za prostorski zvok proizvajalca Burmester®.

Comments

comments