Ford in Mobileye širita sodelovanje

Ford Motor Company in Mobileye, podjetje v sklopu korporacije Intel, sodelujeta pri razvoju najsodobnejših sistemov za pomoč vozniku za celotno globalno paleto Fordovih modelov.

“Zagotavljanje dodatne brezskrbnosti in samozavesti med vožnjo je neprecenljivo in prav za ta namen so zasnovane funkcije, ki so že na voljo v našem sistemu Ford Co-Pilot360,” pravi Lisa Drake, operativna direktorica za Severno Ameriko in podpredsednica oddelka za globalne nabave v družbi Ford Motor Company. “S prilagoditvijo Mobileyeve vrhunske programske opreme in tehnologije za zaznavanje bo zagotovljen nadaljnji razvoj Fordovih odličnih funkcij za pomoč vozniku, uporabniki pa se bodo lahko na vseh vožnjah in v celotni življenjski dobi vozila zanesli na vsestransko podporo.”

Mobileye bo kot izbrani dobavitelj tehnologij za vidno zaznavanje Fordovih naprednih sistemov za pomoč vozniku zagotovil paleto naprav EyeQ® in programsko opremo za obdelavo zaznane slike, ki bosta namenjena podpori asistenčnim sistemom ravni 1 in 2 v Fordovih vozilih po vsem svetu.

Sisteme ravni 1 je Zveza avtomobilskih inženirjev opredelila kot avtomatiziranje posameznega dela vozne izkušnje, na primer krmiljenja ali pospeševanja / upočasnjevanja, sistemi ravni 2 pa zagotavljajo podporo tako pri krmiljenju kot pri pospeševanju/upočasnjevanju. Pri obeh ravneh mora voznik nadzirati delovanje vozila.

Ford bo poskrbel za dobro vidnost naziva Mobileye, saj bo logotip vključen v prikaze za pomoč vozniku v Fordovem sistemu SYNC®. Uporabniki bodo prvič seznanjeni z dejstvom, da imajo za zmogljivost nekaterih tehnologij Ford Co-Pilot360 zasluge tudi zmožnosti zaznavanja, ki jih zagotavlja Mobileye.

“Res je privilegij, da lahko podaljšamo in razširimo svoje dolgoletno sodelovanje s podjetjem, ki je tako zavezano varnosti uporabnikov po vsem svetu,” je povedal profesor Amnon Shashua, predsednik in izvršni direktor družbe Mobileye. “Veselimo se tesnega sodelovanja pri prinašanju teh funkcij na trg v celotni paleti Fordovih modelov.”

V skladu s pogodbo bodo novo vozila uporabljala Mobileyeve računalniške čipe in programsko opremo EyeQ za podporo funkcijam tehnologije Ford Co-Pilot360. Mobileyeva tehnologija pomaga natančno prepoznati, kaj ‘vidi’ oziroma zaznava kamera na vetrobranskem steklu vozila – vključno z oznakami voznih pasov, prometnimi znaki, pešci in drugimi vozili –, zato bo namenjena podpori funkcij, kot so sistem za ohranjanje voznega pasu, samodejno upravljanje dolgih luči, pomoč pri preprečevanju trka s samodejnim zaviranjem v sili in inteligentni aktivni tempomat, obenem pa bo dopolnjevala prostoročno uporabo z asistenco za aktivno vožnjo, ki jo bosta uvedla povsem nova modela Mustang Mach-E in F-150.

Ford bo Mobileyevo tehnologijo uporabil v celotnem uporabnem ciklu naslednje generacije svojih vozil, med katerimi sta tudi F-150 in Mustang Mach-E, pa tudi pri prihodnjih modelih, ki bodo nudili napredne funkcije za pomoč vozniku.

Čeprav Ford in Mobileye sodelujeta že več let, se je Ford tokrat prvič zavezal, da bo tehnologijo partnerskega podjetja uporabil za celotni življenjski cikel svojih vozil naslednje generacije. Obe podjetji bosta sodelovali z izbranimi Fordovimi dobavitelji prvega reda pri oskrbi s tehnologijo za integracijo v vozila.

Poleg tega Ford ocenjuje uporabo aplikacije Roadbook (popotni vodnik) v svojih vozilih. Roadbook uporablja anonimizirane podatke kamer v vozilih velikega števila uporabnikov, da z njimi izdela zemljevid z visoko ločljivostjo, do le-tega pa imajo dostop vozila in tehnologije za pomoč vozniku, vključno s funkcijo za prostoročno uporabo, kot je aktivni pomočnik za vožnjo.

Nova vozila iz Fordove proizvodnje bodo uporabljala Mobileyevi tehnologiji EyeQ3 in EyeQ4 za asistenčne sisteme ravni 1 in ravni 2. Paleta EyeQ presega tekmece z zmožnostjo podpore zahtevnih in računalniško intenzivnih obdelav zajema slike ob manjši porabi energije tudi pri namestitvi na vetrobranskem steklu vozila. EyeQ4 je nadgradnja zmogljivosti predhodnih sistemov in lahko obdeluje podatke več senzorjev in drugih vnosnih naprav, ki podpirajo delovanje sistemov za pomoč vozniku.

Comments

comments