Fordov izziv za pametno moblinost

Nove aplikacije in pobude, ki so zasnovane za pomoč ljudem v primeru nesreč, zagotavljajo bolj tekoč promet v mestih in izboljšajo opremo urbanih ulic za starejše ljudi, so korak bliže k uresničitvi.

V letošnjem Fordovem izzivu za pametno mobilnost (Ford Fund Smart Mobility Challenge) so sodelovali študenti iz Nemčije, Španije in Velike Britanije, devet zmagovalcev pa je prejelo podporo v skupni vrednosti več kot 70.000 evrov.

Cilj izziva je iskanje idej, s katerimi bi premagali ovire vsakodnevne mobilnosti, pomagali pri preprostejšem in varnejšem prevozu ljudi in blaga, spodbujali aktivno mobilnost, povezali skupnosti in zagotovili učinkovitejšo uporabo energije.

Skupni zmagovalci so:

  • Aplikacija HERD študentov iz Velike Britanije, zasnovana za pomoč ljudem v kritičnih trenutkih, kot so poplave ali požari. S pomočjo vladnih podatkov zagotavlja opozorila in informacije, s funkcijo ‘signalna raketa’ pa omogoča priklic pomoči uporabnikom z omejeno mobilnostjo.
  • Cilj aplikacije Liquid Grid študentov iz Nemčije je spodbujanje pametne mobilnosti in zmanjševanje prometa na največjem kölnskem trgu Neumarkt. Uporabnike čaka nagrada, če izberejo pametnejši način prevoza, ko se na primer namesto za vlak ali avtobus odločijo za e-skiro ali kolo.
  • V Španiji so študenti, zbrani v skupini Urban Add-Ons, zasnovali uporabne dodatke, ki bi lahko olajšali premikanje starejšim pešcem – tako so si zamislili na ulične svetilke nameščene počivalnike, za še bolj zelena urbana območja pa bi spodbujali dodatne gredice in korita z rožami in drugimi rastlinami ter postavitev ptičjih krmilnic.

“Vse ekipe so se izkazale z inovativnim razmišljanjem, timskim delom in poslovnim duhom, ki upošteva skupnost. Veselim se spremljanja napredka njihovih projektov,” je povedala Debbie Chennells, vodja sklada Ford Fund.

Comments

comments