DSC_6506

Porsche Driving Experience

Povabilo na dogodek, ki ga enkrat letno pripravi Porsche, je skoraj kot bi zadel na lotu. Slednji bi bil boljši le zaradi tega, ker bi si potem Porscheja dejansko lahko privoščil. Pa vendar vse od vabila dalje potihem odštevaš dni, ko boš srečal kopico legendarnih modelov, ki so si med seboj tako zelo podobni in hkrati tako zelo različni. Z vsakim preživiš nekaj časa, ravno dovolj, da vidiš njihovo pravo poslanstvo. Ne gre za običajen test vozil, temveč pravo Porsche doživetje.

DSC_6520
Predstavili so paleto njihovih aktualnih modelov, med katerimi sta bila v soju pozornosti novi 911 z interno oznako 992 ter prenovljeni Macan. Na sporedu so bili še začinjena Panamera GTS, Cayman GTS in Cayenne Turbo. S skupno močjo krepko čez 2.000 KM so poskrbeli za adrenalinsko dopoldne. Začela sva seveda v stilu, z najbolj poslovnim Porschejem vseh časov.

DSC_6513
Panamera predstavlja sam vrh poslovnega sveta pri Porscheju in moram priznati, da me že nekaj časa pošteno muči. Da je bilo doživetje še toliko boljše, je bila ta z oznako GTS, ki običajni Panameri doda strast. S tem so združili nasprotje. Zmogljivost so križali z udobjem in tako so dobili vsestranski model, ki preseneča z dinamično vožnjo. Aktivni štirikolesni pogon uspešno kroti 460 KM, ki jih brez težav občutiš. Posebno mero veselja pričara ogromen zadnji spojler, ki ga lahko s pritiskom na “gumb” pospravite ali razprete. Ta se namreč odpre in raztegne skoraj čez cel zadnji bok! Res ne gre za običajnega poslovneža.

DSC_6508
Iz Panamere GTS sva napredovala v trenutnega zvezdnika. To je novi Porsche 911 Carrera S. Od njegovega predhodnika je pridobil na velikosti. Občutna razlika je na zadnjem delu, kjer so povečali boke, zadnje luči pa povezali v linijo, kot jo ima Panamera. Vsi tisti, ki smo občudovali GT2 RS bomo pri 992 prišli na svoj račun. Oblika in postavitev izpušne cevi sta sedaj skupna novi 911 in 911 GT2 RS.

DSC_6526
Ker je celotna karoserija po novem iz aluminija so prihranili pri teži, osrednji del kabine pa ostaja jeklen in s tem varnost ni pod vprašajem. Po zunanjosti se model S ne razlikuje od 4S, ki ima namreč aktivni štirikolesni pogon. Zadnja kolesa so večja in širša od prednjih in s tem je krotenje 450 KM občutno lažje. Pri Porscheju ima zgodovina pomembno vlogo in tako na novem 911 najdemo linijo na sprednjem “prtljažniku”, kot jo najdemo pri legendarnem modelu 930. Ta je namreč na mojem malce nerealnem bucket listu. No, saj sanje niso prepovedane.

DSC_6530

Novi 911 je v notranjosti občutno manj mehanski od predhodnika. Menjalna ročica PDK menjalnika je manjša in bolj prefinjene oblike. Ni več fizičnega prestavljanja, ampak gre le za rahel pomik, kjer ročica ostane na istem mestu. Na centralni voznikovi plošči je kombinacija analognega in digitalnega sveta. Ohranili so tradicionalnih pet krogov, kjer ima vsak svojo funkcijo. Povečali so multimedijski zaslon na dotik, preko katerega lahko izbiraš tudi vozne profile, spojler in vklop športnega izpušnega sistema. To je obvezna zadeva pred vsakim odhodom. Obvezno! Zvok je namreč neprecenljiv.

DSC_6504

Naslednji na Porschejevi pisani barvni paleti je bil mali Porsche 718. Cayman s strastnim paketom GTS je zagotova tista prava izbira za ozke in ovinkaste ceste. Najbrž nama je prav ta Porsche prinesel največ veselja. Ja vem, 911 je sicer tista prava legenda in ikona Porscheja, mali Cayman pa na cesto prinese navihanost. Pogon na zadnji par koles in 365 KM je recept, ki na naših cestah pride še najbolj do izraza. Pri tem modelu ima motor sredinsko lego in so občutki drugačni kot pri večjem bratu. 718 je Porschejev najceneješi in morda tudi najbolj zabaven model.

DSC_6507
Zadnja na sporedu sta bila predstavnika SUV razreda, novi Macan in Cayenne. Njuno poslanstvo je precej podobno. Je najbolj primeren kot družinski in poslovni avto. Udobje in prostornost sta glavna aduta teh modelov, pa čeprav jima tudi pospeški niso prav nič tuji. Kljub temu, da je Macan precej mlajši model, je v zelo kratkem času doživel velik uspeh. Je namreč bolj okreten in priročen od večjega Cayenna. Tudi občutek za volanom je precej boljši, če nisi navajen večjih avtomobilov.

DSC_6515

Pri Porscheju izbira dveh avtomobilov za domačo garažo nikoli ne predstavlja večjega problema. V mojem primeru bi to bila Panamera Sport Turismo in mali Cayman, ki me je na tem doživetju neverjetno presenetil. Menim, da prav vsak potrebuje vsaj 20% navihanosti. Brez tega je življenje pusto in dolgočasno. No, to s Porschejem prav nikoli ni.

DSC_6519

Odkar sem prvič videl Porscheja, sanjarim le o njem in vsakoletno srečanje s Porscheji je dober opomin, da ne smemo nikoli prenehati sanjariti. Marsikdaj se lahko iz sanj razvije nekaj več, le delati moramo na tem. Porsche, hvala!

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments