Inovativna nova Ford Puma združuje učinkovitost blagega hibrida in ima največ prostora za prtljago v svojem razredu

Nova Ford Puma uvaja Fordovo napredno blago hibridno (mild-hybrid) pogonsko tehnologijo za varčevanje z gorivom ter vrhunsko praktičnost in nadvse privlačno oblikovanje, ki nagovarjajo kupce v segmentu kompaktnih crossoverjev.

Fordova 48-voltna hibridna tehnologija EcoBoost zagotavlja odzivno zmogljivost ob optimalno varčni porabi goriva ter z dodatnim električnim navorom brezhibno oskrbuje trivaljni 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost, ki ga odlikuje nizko trenje, da razvije moč do 155 KM.

Puma odpira novo poglavje Fordovega oblikovalskega izraza z značilnimi na blatnike postavljenimi žarometi in športnimi, aerodinamičnimi linijami. Skladna razmerja športnega terenca z večjim odmikom od tal zagotavljajo samozavestno vozno izkušnjo in omogočajo neovirano prostornino prtljažnika 456 litrov, kar je največ v tem razredu.

Ford Puma_najvecji prtljazni prostor v segmentu

Napredne tehnologije za podporo vozniku omogočajo preprostejšo in manj stresno vozno izkušnjo ter vključujejo:

 • aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem znakov z omejitvijo hitrosti in sistemom za usmerjanje v sredino voznega pasu za brezskrbno vožnjo po avtocestah in v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem;
 • nov sistem obveščanja o nevarnostih v bližini, ki lahko voznika obvesti o nevarnih situacijah na cesti, še preden jih zagleda ali jih zaznajo tipala v vozilu.

Puma je tudi prvo vozilo v svojem segmentu, ki ponuja tehnologije za udobje in priročnost, kot sta prostoročni pomik prtljažnih vrat in sedež z masažno funkcijo – obe možnosti sta del serijske opreme prestižne različice Titanium X. Ford Performance je poskrbel za navdih pri oblikovanju športne karoserije Pume ST-Line, ki jo dopolnjujejo 19-palčna mat črna strojno obdelana platišča iz zlitine (za doplačilo), športno vzmetenje in spodaj raven volanski obroč. Nova Puma ST-Line X Vignale poskrbi za dodatno udobje s serijskim oblazinjenjem sedežev z usnjem Windsor in vrhunskim zvočnim sistemom B&O.

FORD_2020_Puma_Titanium_X_032-LOW

“Uporabniki so nam povedali, da si želijo kompaktno vozilo vpadljivega videza, ki obenem nudi rešitve za vsakdanje življenje. Rezultat je naša nova Ford Puma, karizmatičen in praktičen crossover s pestro paleto tehnologij od masažnih sedežev do blagega hibridnega pogona,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa.

Napredne tehnologije pogonskih sklopov

Lani je Ford napovedal, da bo vsak model od novega Focusa naprej na voljo tudi v elektrificirani različici. Puma je eno od 14 elektrificiranih vozil, ki jih bo Ford uvedel do konca letošnjega leta.

Uporabniki Pume bodo lahko med prvimi izkoristili prednosti Fordove blage hibridne arhitekture – ta poveča učinkovitost pri porabi goriva in z dodatno močjo in odzivnostjo zagotavlja še bolj zabavno Fordovo vozno izkušnjo.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_003-LOW

Hibridna tehnologija EcoBoost izboljša delovanje Puminega 1,0-litrskega bencinskega motorja EcoBoost z 11,5-kW integriranim zaganjalnikom/generatorjem, ki ga poganja jermen (BISG). Ta nadomešča standardni alternator ter omogoča zajem in shranjevanje energije, ki se sicer izgubi pri zaviranju in vožnji s potisnim hodom, za polnjenje 48-voltnega litij-ionskega zračno hlajenega paketa baterij.

BISG deluje tudi kot motor in je povezan z motorjem vozila, s shranjeno energijo pa zagotavlja pomoč pri navoru med običajno vožnjo in pri pospeševanju ter poganja električne dodatne naprave vozila.

Inteligentni blagi hibridni sistem, ki je na voljo z različicama s 125 KM in 155 KM, s samodejnim uravnavanjem nenehno nadzira način uporabe vozila, da presodi, kdaj in kako intenzivno naj polni akumulator za optimalno korist ter kdaj naj uporabi v baterijskem akumulatorju shranjeno energijo z eno od dveh strategij navora:

 • Nadomestni navor, ki s funkcijo elektromotorja sistema BISG zagotovi do 50 Nm navora – tako zmanjša obremenitev bencinskega motorja in omogoča prihranek do 9 odstotkov goriva (analiza na osnovi cikla WLTP). Nadomestni navor omogoča delovanje motorja z izpusti CO2 od 124 g/km in porabo 5,4 l/100 km pri različici s 125 KM in ciklu WLTP (od 96 g/km in 4,2 l/100 km po NEDC) ter izpuste CO2 od 126 g/km in porabo goriva od 5,5 l/100 km pri različici s 155 KM in ciklu WLTP (od 99 g/km in 4,4 l/100 km po NEDC).1
 • Dodatni navor, ki s funkcijo elektromotorja sistema BISG skupni navor pogonskega sklopa poveča za do 20 Nm nad raven, ki jo zagotavlja bencinski motor pri polni obremenitvi – in zagotavlja do 50 odstotkov več navora pri nižjem številu vrtljajev – ter tako poskrbi za optimalno zmogljivost.

BISG je Fordovim inženirjem omogočil tudi zmanjšanje kompresijskega razmerja, zaradi uporabe nadomestnega navora, ki zagotavlja hitrejše delovanje motorja za vzdrževanje odzivnosti povečanega tlaka turbopolnilnika z odpravljanjem ‘turbo-luknje’ pa so lahko obenem povečali moč 1,0‑litrskega EcoBoosta.

Obenem z možnostjo ponovnega zagona motorja v približno 300 milisekundah – toliko traja, da pomežiknemo – za še večji prihranek goriva BISG v Pumi EcoBoost Hybrid omogoča delovanje sistema Auto Start-Stop v širši paleti voznih scenarijev, vključno z vožnjo v potisnem hodu do ustavljanja, ko se hitrost zmanjša pod 15 km/h in celo ko je vozilo v prestavi in je pritisnjena stopalka sklopke.

MOTORJI

“Naš 1,0-litrski EcoBoost je že dokazal, da lahko varčna poraba in zmogljivost hodita oziroma vozita z roko v roki. Tehnologija EcoBoost Hybrid zagotavlja še višjo raven te izkušnje,” pravi Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Prepričani smo, da bo uporabnike navdušil uglajen in nadvse hiter razvoj moči naših pogonskih sklopov EcoBoost Hybrid, veseli pa bodo tudi manj pogostih obiskov bencinskih črpalk.”

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_046-LOW

Kupci lahko izbirajo tudi v ponudbi naprednih bencinskih motorjev Ford EcoBoost in dizelskih motorjev Ford EcoBlue, ki jih za dodatno zmanjšanje stroškov uporabe dopolnjujeta serijski sistem Auto Start-Stop in ročni šeststopenjski menjalnik z uglajenim in hitrim prestavljanjem.

1,0-litrski motor EcoBoost s 125 KM deluje z izpusti CO2 od 131 g/km, poraba goriva pa znaša 5,7 l/100 km pri ciklu WLTP (od 103 g/km in 4,5 l/100 km po NEDC)1; letos bo na voljo tudi z novim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko, ki razvaja z brezhibnim prestavljanjem za optimalno prefinjenost in varčno porabo goriva.2

FORD_2020_Puma_Titanium_X_061-LOW

1,0-litrska Pumina pogonska sklopa EcoBoost in EcoBoost Hybrid delujeta tudi s sistemom izklopa valja, ki ga je Ford kot prvi v avtomobilski panogi uvedel pri trivaljnem motorju. Ko za vožnjo ni potrebna popolna zmogljivost motorja, na primer pri umirjeni vožnji brez obremenitev, sistem samodejno izklopi enega od valjev. Tehnologija omogoča izklop in ponovni vklop valja v 14 milisekundah.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_009-LOW

Letos bo na voljo tudi 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue s 120 KM, ki bo ob prefinjenem razvoju moči in navora zagotavljal delovanje z izpusti CO2 od 117 g/km in predvideno porabo goriva od 4,5 l/100 km pri ciklu WLTP (od 99 g/km in 3,8 l/100 km po NEDC).2 Motor vključuje naslednje inovativne tehnologije:

 • integriran polnilni kolektor za optimalno prezračevanje motorja,
 • turbopolnilnik z manjšo vztrajnostjo za hitrejši in bolj nadzorovan odziv polnilnika,
 • visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva, ki zagotavlja večjo odzivnost, tišje delovanje in natančnejšo oskrbo z gorivom.

Da je vožnja še bolj zabavna, Fordova tehnologija z izbiro voznih načinov vozniku omogoča, da prilagodi odzivnost stopalke za pospeševanje, sistem ESC, nadzor zdrsa in točke prestavljanja pri modelih s samodejnim menjalnikom, da sta odziv in zmogljivost vozila res prilagojena scenariju vožnje.

Načini vožnje Normal, Eco, Sport, Slippery (spolzko) in Trail (kolovoz) uporabniku omogočajo uskladitev vozne izkušnje s podlago, vremenskimi in terenskimi pogoji, vsak od voznih načinov pa ima svoj edinstveni grafični prikaz med instrumenti.

Puma prinaša dodatno optimizacijo arhitekture Fordove platforme vozil B z odlično vozno dinamiko, ki jo je uvedla Ford Fiesta. Novo, še bolj togo zadnje vzmetenje z vzvojnim drogom, večji amortizerji, bolj toge puše vzmetenja in optimizirana zgornja držala vzmetenja zmanjšajo trenje in izboljšajo togost celotnega podvozja, da lahko voznik in potniki uživajo v najboljši vozni dinamiki v tem razredu.

Različni značaji dopolnjujejo vrhunsko praktičnost

Nova Puma z optimizacijo medosne razdalje in koloteka Fordove arhitekture vozil B pritegne občudujoče poglede, saj navduši s proporci športnega terenca. Nizka, usločena strešna linija poskrbi za v hipu prepoznavno silhueto ter se upira trendu klinasto oblikovanih stranskih profilov crossoverjev s ‘protiklinastim’ oblikovanjem, ki z bolj ravno linijo spodnjega roba oken zagotavlja uravnotežena razmerja.

Puma_St LIne X_zunanjost_02

Veliki blatniki poudarijo športni značaj, izrazit sprednji del pa zaznamujejo zanimivo zasnovani žarometi z obliko kanuja, ki so nameščeni visoko na blatnikih. Neposredno pod njimi sta meglenki s svetili LED, vgrajeni v sprednje šobe za dovod zraka – te z usmerjanjem zračnega toka čez sprednji kolesi zmanjšajo turbulence in izboljšajo aerodinamiko.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_037-LOW

Edinstvena oblika ‘lebdečega’ stebrička A omogoča neprekinjeno povezavo med bočno linijo spodnjega roba oken in delom pred vetrobranskim steklom, kar maso kabine vizualno zamakne proti zadnjemu delu ter zagotovi zmogljivo in izrazito elegantno silhueto.

Pumine različice imajo samosvoje značaje, ki odražajo individualne želje uporabnikov: kupci lahko med drugim izbirajo med športno Pumo ST-Line, elegantno Pumo Titanium, odlično opremljeno Pumo Titanium X.

Puma ST-Line X Vignale, ki temelji na športni različici Puma ST-Line, je prepoznavna po zgornji maski in obrobi iz poliranega aluminija, črnem spodnjem delu maske, spodnjem delu zadnjega odbijača v barvi karoserije in velikem zadnjem spojlerju. Serijska oprema vključuje žaromete LED, oblazinjenje sedežev z usnjem Windsor, usnjeno oblazinjenje volana Manacor, vrhunski zvočni sistem B&O in sistem za uporabo vozila brez ključa Ford KeyFree.

FORD_2019_IAA_PUMA_TITANIUM__4-LOW

Zunanjost Pume Titanium X krasijo ekskluzivna 18-palčna 10-kraka platišča iz zlitine v biserno sivi barvi ter edinstveni sijajno črni in kromirani elementi na satovju maske in obrobah meglenk. Prav takšne poudarke najdemo na stranskih obrobah, zadnji difuzor in spodnja zaščitna plošča pa sta kovinsko sive barve. V ogrevani zunanji ogledali z ohišjem v barvi karoserije sta vgrajena smernik in osvetlitev tal, ki se vključi, ko odprete vrata.

V notranjosti je Puma Titanium X kot prvi Ford opremljena s sedežnimi prevlekami, ki jih lahko odstranite in operete, zato ni bilo še nikoli tako preprosto ohraniti videza notranjosti kot ob nakupu vozila. Vgrajena zadrga omogoča preprosto odstranjevanje prevlek z eno roko. Notranjost očara z usnjenim oblazinjenjem volana, okrasnimi ploskvami z videzom lesa, ki obdajajo sklop merilnikov in instrumentno ploščo, ter sodobnimi vstavki iz blaga na notranjih oblogah vrat.

FORD_2019_IAA_PUMA_TITANIUM__5-LOW

“Želeli smo, da bi se uporabniki v Pumi Titanium X počutili dobrodošlo in prijetno kot doma, zato smo uporabili barve, strukture in celovito izvedbo, ki odražajo takšno okolje,” je povedala Sonja Vandenberk, vodja oblikovanja za področje barv in materialov pri Fordu Evropa.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_039-LOW

Ford Performance je poskrbel za navdih pri oblikovanju Pume ST-Line, ki je serijsko na voljo z 18-palčnimi ali za doplačilo z 19-palčnimi mat črnimi strojno obdelanimi platišči iz zlitine in športnim vzmetenjem s posebej nastavljenimi vzmetmi in amortizerji. S sprednje strani Pumo ST-Line krasijo mat črni elementi in sijajna obroba maske ter sijajna obroba meglenk, za doplačilo pa je na voljo večji funkcionalen strešni spojler.

Značilni spodnji elementi blatnikov različice ST-Line usmerjajo zrak k dovodnim režam zračne zavese. V notranjosti so za Pumo ST-Line značilni spodaj raven volanski obroč in rdeči šivi – na voljo tudi na delno usnjenem oblazinjenju sedežev za doplačilo. Stopalke iz zlitine, aluminijasta prestavna ročica in posebna črna stropna obloga zagotavljajo še izrazitejši športni značaj.

V paleti razpoložljivih 10 živahnih zunanjih barv za Pumo najdemo Blazer modro, Frozen belo, Race rdečo, Solar srebrno, Agate črno, Lucid rdečo, Grey Matter sivo, Desert Island modro, Magnetic in Metropolis belo.

Inovativna praktičnost

Pumino oblikovanje dopolnjuje osupljiva praktičnost, ki presega pričakovanja glede kompaktnega crossoverja, omogočajo pa jo inovativne rešitve za shranjevanje v zadnjem delu vozila za praktično uporabnost vsak dan znova. Puma ima najprostornejši prtljažnik v svojem segmentu, ki meri 456 litrov. Ko so sedeži v drugi vrsti plosko zloženi, je možno v prilagodljivem prtljažniku shraniti zaboj, dolg 112 cm, širok 97 cm in visok 43 cm.

Ford Puma_najvecji prtljazni prostor v segmentu_MegaBox

Da bi izpolnili pričakovanja uporabnikov glede praktičnega prostora v prtljažniku in jih še presegli, Ford MegaBoxzagotavlja globok in vsestranski prostor za shranjevanje s prostornino 80 litrov. Ta rešitev za prevoz meri 764 mm v širino, 753 mm v dolžino in 306 mm v globino, v pokončnem položaju pa je možno shraniti nestabilne predmete, visoke do 115 cm – npr. rastline. Druga možnost je uporaba z zaprtim pokrovom, ki omogoča, da skrijete umazano športno opremo ali blatne ribiške škornje. Sintetična obloga in čep za izpust na dnu Fordovega MegaBoxa omogočata preprosto čiščenje z vodo.

Za še večjo vsestranskost je možno dno Puminega prtljažnika glede na različne zahteve za prevoz preprosto prilagoditi s samo eno roko, da je v območju za prtljago na voljo eden od treh položajev:

 • v najnižjem položaju je na voljo maksimalna prostornina za shranjevanje, Ford MegaBox pa je skrit;
 • v visokem položaju se področje pod pokrovom poveča, prtljažno dno pa je poravnano s plosko zloženimi sedeži v drugi vrsti;
 • odstranjeno prtljažno dno je možno varno shraniti v navpičnem položaju ob naslonjalih sedežev v drugi vrsti in si tako zagotoviti celotnih 456 litrov prostornine.

Prilagodljivo prtljažno dno ima strukturo satovja, navdih za šestkotno oblikovane celice pa prihaja iz sveta proizvodnje trpežnih in močnih komponent za reaktivna letala in superšportne avtomobile.

Natovarjanje Pume je še preprostejše s tehnologijo prostoročnega pomika prtljažnih vrat, ki jo je Ford kot prvi uvedel v tem segmentu. Sistem omogoča dostop do prtljažnika tudi s polnimi rokami nakupovalnih vrečk, športne opreme ali z otrokom v naročju – zadošča preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_033-LOW

Prtljažna vrata Pume prinašajo tudi zanimivo rešitev z inovativno vgrajeno polico – tako odpade vprašanje, kaj narediti s polico pri natovarjanju, raztovarjanju in prevozu večjih predmetov. Prekrivalo prtljažnika je namreč vgrajeno v prtljažna vrata in se premika skupaj z njimi, ne da bi bile potrebne stranske opore, zato je dostop do prostora za natovarjanje povsem neoviran. Prilagodljivo prekrivalo se preprosto poda obliki zajetnejših predmetov.

“Med razvojem smo si zastavili cilj poskrbeti za doslej nedoseženo stopnjo praktičnosti v kompaktni in učinkoviti izvedbi,” je povedal Norbert Steffens, glavni programski inženir Pume. “Edinstven Pumin Ford MegaBox in prtljažna polica sta primera inovativnega razmišljanja, s katerim smo dosegli prilagodljivost brez žrtvovanja sloga.”

Tehnologije za večjo samozavest

Puma uporablja 12 ultrazvočnih senzorjev, tri radarje in dve kameri, ki so nameščeni na vseh straneh vozila, da s paleto tehnologij Ford Co-Pilot360 izboljšajo zaščito, vožnjo in parkiranje. Nove tehnologije so zasnovane za vozno izkušnjo, ki navduši z udobjem, preprosto uporabo in večjo varnostjo.3

FORD_2020_Puma_Titanium_X_014-LOW

Aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, prepoznavanje prometnih znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanje v sredino voznega pasu pomagajo zagotoviti udobno vožnjo z vzdrževanjem nastavljene razdalje do vozila, ki vozi spredaj. Z zagotavljanjem vožnje v sredini voznega pasu sistem zmanjša stres pri dolgih vožnjah in lahko za prilagajanje hitrosti vozila spremlja še znake z omejitvami ob cesti in nad njo. S temi informacijami dopolni podatke vgrajenega navigacijskega sistema. Funkciji Stop & Go in usmerjanje v sredino voznega pasu sta na voljo samo v kombinaciji s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Funkcija Stop & Go aktivnemu tempomatu omogoča, da vozilo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi in zato uporabi do 50 odstotkov skupne zavorne moči ter nato samodejno spelje, če je čas ustavitve krajši od treh sekund. Če je vozilo ustavilo za več kot tri sekunde, lahko voznik spelje s pritiskom na gumb na volanu ali z nežnim pritiskom na stopalko za pospeševanje.

2019_FORD_PUMA_ST-Line_17_Sport-LOW

Nova funkcija obveščanja o nevarnostih v bližini – omogoča jo vgrajeni modem FordPass Connect – lahko voznika obvesti, da se bliža nevarni situaciji, tudi če dogodek ni viden zaradi ovinka ali drugih vozil.

Obvestila o lokalnih nevarnostih so neodvisna od navigacijskega sistema – vir zanje so lokalni uradi, reševalne službe in podatki o vožnji drugih vozil, vse v povezavi z ‘oblakom’.

Opozorila na nevarnosti voznika vnaprej obvestijo o morebitnih zahtevnejših situacijah zunaj njegovega vidnega polja, kot so delo na cesti, okvarjena vozila, živali, pešci in predmeti na cestišču ter celo nevarne vozne razmere, prenašajo pa se brezžično.

2019_FORD_PUMA_ST-Line_21-LOW

Prvič je v Fordovem B-segmentu na voljo širokokotna kamera z vidnim poljem 180 stopinj, ki zajeto sliko prikazuje na zaslonu na dotik – pri vzvratni vožnji iz parkirišča ali dvorišča tako voznik preprosteje in hitreje opazi mimoidoče pešce, kolesarje in druga vozila.

Za samozavestnejšo vzvratno vožnjo vozniku Pume pomaga tudi sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na prečni promet za vozilom, ki ga pri vzvratni vožnji opozori, da se mu iz ene ali druge smeri bližajo vozila. Če se voznik ne odzove na opozorila, lahko sistem s samodejnim zaviranjem prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_011-LOW

Fordov izboljšani aktivni parkirni pomočnik pomaga vozniku poiskati ustrezno parkirno mesto in pravokotno ali bočno parkirati vozilo. Tehnologija za samodejno upravljanje dolgih luči zasenči Pumine žaromete, da prepreči slepljenje drugih voznikov.

Izpopolnjen je tudi Fordov sistem za ohranjanje voznega pasu, ki s funkcijo za zaznavanje roba ceste prepozna prehod med asfaltom in nevozno površino, na primer neutrjeno bankino ali pas z gruščem ali travo. Sistem lahko z navorom krmiljenja prepreči, da bi vozilo zapuščalo svoj vozni pas.

Pumine tehnologije pomagajo vozniku tudi v zgoščenem mestnem prometu. Pomoč za preprečevanje trčenja z aktivnim zaviranjem prepozna osebe na cesti ali ob njej, ki bi lahko prečkale pot vozila. Sistem je zasnovan za zmanjšanje stopnje nekaterih vrst čelnega trčenja z vozili in pešci, v nekaterih primerih pa lahko vozniku pomaga, da se trčenju celo povsem izogne. Puma je opremljena z izboljšano različico tehnologije, ki s širšim vidnim poljem kamere pomaga bolje slediti premikom pešcev in kolesarjev.

FORD_2020_Puma_Titanium_X_022-LOW

V primeru nezgode nova tehnologija za zaviranje po trčenju pomaga zmanjšati posledice morebitnega sekundarnega trčenja in v ta namen zagotovi zmeren zavorni tlak po zaznanem prvotnem trčenju; upočasnitev vozila lahko zmanjša obseg poškodb potnikov in nadaljnje škode na vozilu.

Med dodatnimi tehnologijami, ki voznikom Pume pomagajo preprečiti nezgode, sta:

 • pomoč krmiljenja pri izogibanju – zasnovana je za poseg pri vožnji v mestu in na avtocestah ter uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo; z zagotovljeno podporo krmiljenja voznik laže obvozi vozilo, če bi bilo sicer trčenje neizbežno;
 • opozorilo za napačno smer – uporablja na vetrobranskem steklu nameščeno kamero in informacije navigacijskega sistema v vozilu, da voznika z zvočnimi signali in prikazi opozori, če mimo znakov za prepovedano smer zapelje na privoz za avtocesto.

“Puma je na voljo s paleto tehnologij, ki je nekaj posebnega v njenem segmentu,” je povedal Steffens. “Funkcije od brezžičnega polnjenja do aktivnega tempomata s samodejnim ustavljanjem in speljevanjem hitro postanejo nepogrešljiv del življenja uporabnikov, vožnja Pume pa se spremeni v lahkotno in intuitivno izkušnjo.”

Pumi je neodvisna organizacija za preverjanje varnosti s preskusnimi trčenji Euro NCAP podelila najvišjo varnostno oceno s petimi zvezdicami – z maksimalnim številom točk pri trčenju v bočno oviro in še zahtevnejšem preskusu z bočnim trčenjem v drog. Pri Euro NCAP so pohvalili tudi tehnologije, kot so preprečevanje trčenja z aktivnim zaviranjem, inteligentni omejevalnik hitrosti in sistem za ohranjanje voznega pasu.

Inovativna in vabljiva

Puma je na voljo s prestižnimi tehnologijami za udobje in priročnost: kot prva v segmentu nudi masažna sprednja sedeža, ki poskrbita za sprostitev utrujenih mišic in prispevata k še bolj sproščenim potovanjem. Masažni sistem s tremi mehovi omogoča izbiro med tremi nastavitvami intenzivnosti, prav tako lahko uporabnik izbere smer vrtenja.

Izklesana vitka hrbtna stran naslonjala po višini nastavljivega voznikovega in sovoznikovega sedeža zagotavlja kar se da veliko prostora za kolena potnikov v drugi vrsti. Oblika sedežne klopi v drugi vrsti je zasnovana za preprostejše vstopanje in izstopanje. Panoramsko streho polne dolžine je možno odpirati, sestavljena pa je iz dveh ploskev iz ojačenega in zasenčenega stekla, ki segata skoraj čez celotno širino in ustvarita občutek izjemne prostornosti in zračnosti za potnike v sprednjem in zadnjem delu vozila.

Da lahko voznik ostane vedno v stiku s svojim poslovnim in družabnim življenjem, so na voljo inovativne možnosti, kot je polnilna blazinica za brezžično polnjenje pametnih telefonov med vožnjo. Oba priključka USB v Pumi ostaneta prosta, saj vozniku ni treba priklapljati kabla za polnjenje, blazinica pa je tik pod instrumentno ploščo; polnjenje se začne samodejno, ko zazna združljivo napravo.

2019_FORD_PUMA_ST-Line_20-LOW

Med uporabo brezžičnega polnjenja lahko naprave prek Bluetootha ostanejo povezane s Fordovim sistemom za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, tako da lahko voznik Pume upravlja funkcije zvočnega sistema, navigacije in povezanih pametnih telefonov z ukazi iz pogovornega jezika. Združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™ je vključena brezplačno, del sistema pa je tudi 8-palčni barvni zaslon na dotik, ki podpira kretnje, kot sta ‘ščipanje’ in ‘poteg’.

Vgrajeni modem FordPass Connect Pumo spremeni v mobilno dostopno točko Wi-Fi, s katero se lahko poveže do 10 naprav. Sistem prek mobilne aplikacije FordPass prinaša vrsto priročnih možnosti, vključno z iskalnikom vozila, preverjanjem stanja vozila – količina goriva, stanje alarma, življenjska doba motornega olja in še marsikaj –, odklepanjem in zaklepanjem vozila na daljavo, pri vozilih s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom pa tudi z zagonom na daljavo.4

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_Design_Pack_025-LOW

Na voljo je tudi zvočni sistem B&O, ki je dinamično uglašen, da zagotovi vrhunsko zvočno izkušnjo ne glede na pogoje pri vožnji. Sistem z 10 zvočniki vključuje ‘subwoofer’ z dimenzijami 150 x 200 mm, vgrajen v prtljažnik, ki pa ni zaradi tega nič manjši, basi pa so osupljivo globoki in uglajeni. Položaj visokotoncev je optimalno prilagojen za širši zvočni oder in izkušnjo zvočne slike, ki ne glede na sedež v vozilu objame vse potnike. Sistem napaja 575-vatni ojačevalnik z digitalnim procesorjem signala, ki zagotavlja nadzor nad tonsko sliko in razporeditvijo zvoka vključno z možnostjo izbire prostorskega zvoka.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_067-LOW

12,3-palčni povsem nastavljivi digitalni sklop instrumentov vozniku omogoča, da prilagodi prikaze in določi različno prioriteto informacij vključno s prikazi sistemov za pomoč vozniku in sporočili navigacijskega sistema. Sklop uporablja ‘prosto oblikovano’ (free-form) tehnologijo, ki omogoča zaobljene zgornje robove za brezhibno zasnovo notranjosti. Vezje prosto oblikovane ploskve je vgrajeno v celoten prikazovalnik, kar daje oblikovalcem veliko več svobode, saj lahko ploskev poljubno preoblikujejo in niso omejeni na običajno pravokotno obliko.

FORD_2020_Puma_ST-Line_X_066-LOW

Obenem digitalni sklop instrumentov s 24-bitnim prikazom ‘pravih’ barv poskrbi za podrobne slike visoke ločljivosti, saj so slike in simboli prikazani s celotnim barvnim spektrom, zato je prikaz svetlejši, manj obremenjuje oči in je bolje čitljiv.

Nova Puma se je pridružila Fordovi čedalje obsežnejši ponudbi športnih terencev in z njimi navdihnjenih crossoverjev v Evropi, vključno s Fiesto Active, Focusom Active, EcoSportom, povsem novo Kugo, Edgeom in povsem novim priključnim hibridom Explorerjem.

Ford je v svojem najsodobnejšem proizvodnem obratu v Craiovi v Romuniji zaposlil dodatnih 1700 delavcev, proizvodnjo Pume pa je podprl z naložbo 200 milijonov evrov – skupna višina Fordovih naložb v proizvodni obrat v Craiovi od leta 2008 dosega skoraj 1,5 milijarde evrov.

“Verjamemo, da bodo vozniki v Evropi navdušeni nad Pumo,” je povedal Rowley. “Naredili smo vse, da bi našim strankam zagotovili prilagodljivost, ki jo želijo, ter jim z naprednim oblikovanjem omogočili voziti najlepši avto, kar so jih kdaj imeli.”

CENIK

Comments

comments