DSC_9563

Ford Mondeo Hybrid

Če bi mi nekdo pred leti rekel, da bo Mondeo na voljo tudi v hibridni različici, bi se mu najbrž le prijazno nasmehnil in si mislil svoje. Vendar smo doživeli ravno to. Mondeo je bil med prvimi v Fordovi floti, kjer bencinski pogonski agregat sodeluje z elektromotorjem in to presneto dobro.

DSC_9541

Gledano iz vidika morebitnih sprememb, le te na zunanjosti bolj težko opazimo. Sprednja maska je v večji meri ostala enaka, estetsko so le bolje dodelali spodnji del pri meglenkah, kamor so na robove dodali nekaj kroma. Slednji je obdan tudi na mreži pred hladilnikom, ki še vedno spominja na žlahtno znamko Aston Martin. Najboljši element na zunanjosti pa so še vedno dinamični LED žarometi in smerniki s sekvenčnim delovanjem.

DSC_9573

Na zadnjem delu v oči nabolj izstopa krom letvica, ki se nadaljuje prav v samo sredino zadnjih luči. To je zagotovo lastnost, po kateri najlažje prepoznaš prenovljenega Mondea. Na stranskem profilu najdemo edini pokazatelj, da gre za hibrida in to je manjša značka na spodnjem delu v bližini 17 palčnih platišč. Glede na to, da ne gre za kakšnega športnika, so ta platišča res popolna izbira, ker delno pripomorejo tudi k udobnejši vožnji.

DSC_9564

V notranjosti večjih sprememb Mondeo ni doživel in je eden redkih modelov, ki še ni povzel nove notranjosti, kakršno imata že Focus in Fiesta. Ko bo vsemu temu podlegla še ta premijska “ladja”, bo to prava paša za oči. V primerjavi z ostalimi njihovimi modeli je multimedijski sistem postavljen nižje, kot so nas razvadili pri Fordu. Mondeo se že od vsega začetka ponaša z delno digitalnim prikazovalnikom za voznika, kjer najdemo tudi prikaz delovanja  hibridnega sistema.

DSC_9578

Seveda je tudi Mondeo založen z zimskim paketom (tudi na zadnji klopi!) in vsemi ostalimi tehnološkimi dodatki. Pri hibridu in zimskem paketu me je presenetilo le to, da hibridna različica nima te možnosti. Ker spada v malce višji razred vozil, se opazi tudi kvalitetno izbrane materiale v notranjosti. Sedeži so iz delnega usnja in semiša, plastični deli okrog elementov na armaturni plošči pa so prijetne grafitne barve. Občutno bolj prijazno za vzdrževanje kot sijaj črna barva.

DSC_9583

Glede na to, da Fordove modele poznava že skoraj kot lasten žep, pa se je tokrat zataknilo pri pogonskem agregatu. Pod drobnogledom se je tokrat prvič znašel njihov hibridni model. In če povem po pravici me je pošteno presenetil. Najbrž bi bila ta trditev drugačna, če prehodno še ne bi imel hibridne podlage, vendar jo oba z Andražem že imava. Mondeo poganja 2-litrski bencinski atmosferski motor, ki mu pri delovanju pomaga še baterija z elektromotorjem. Baterija se nahaja v prtljažnem prostoru, kar je praktično največji minus hibridnega Mondea. Na ta račun se izgubi kar nekaj litrov prostora.

DSC_9582

Za polnjenje akumulatorske baterije tehnologija za regenerativno zaviranje zajame do 90 odstotkov energije zaviranja, ki bi bila sicer izgubljena. Bencinski motor poganja generator, ki pošilja energijo nazaj na akumulator. To omogoča, da Mondeo preklopi na električno energijo, ko potrebujete povečanje učinkovitosti. In da je vse še toliko bolj zabavno, se lahko zahvalimo EcoGuide načinu delovanja na digitalnem zaslonu, ki prikazuje informacije o vožnji v realnem času, vključno z nivoji porabe goriva in baterije. In vse to Ford naredi s pomočjo animacije! Kot bi se igrali kakšno igro. In s to igro lahko privarčujete na porabi goriva.

DSC_9579

Še ena prednost navadnega hibrida je tudi ta, da vozila ne rabimo polniti. Vsa energija, ki bi se drugače z zaviranjem izgubila, se tukaj shrani v baterijo. Skupna moč hibridnega Mondea je 187 KM, kar pa sploh ni tako malo. Avto omogoča tudi malce bolj dinamično vožnjo, ki pa se seveda ne more primerjati s Fordovimi športnimi modeli. Pospeševanje je kot se spodobi za atmosferski motor zelo enakomerno, vsekakor pa smo hvaležni za tisto skrito zalogo električne moči.

DSC_9580

Pohvali se lahko tudi s porabo, ki se je pri nama gibala od petih do šestih litrov, na izvenmestni relaciji pa se je le ta spustila tudi pod 5 litrov. Od približno 600 prevoženih kilometrov sva jih 200 prevozila samo na elektriko. No, pa še ena zanimiva lastnost hibrida – je cenejši od dizelske različice Mondea za dobrih 1.000 €. Če odmislim le prtljažni prostor, me je ta avto pošteno presenetil.

DSC_9536

Ford je s hibridnim Mondeom le nakazal svoje ambicije, tekom tega leta pa se mu bo pridružilo še nekaj modelov, ki bodo na podoben način postregli z elektrifikacijo. Tudi pri Fordu so se znašli v tem svetu in verjamem, da bodo to zgodbo tudi dobro odpeljali. Njihova prva referenca je kar dobro presenetila.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments