Inovacije v zgradbi karoserije: kombiniranje materialov v novem Porscheju 911

Manjša teža in večja stabilnost zaradi novih kompozitnih delov za 911 Cabriolet

Stuttgart (Nemčija). Karoserija novega 911 Cabrioleta se ponaša z najinovativnejšo lahko gradnjo doslej. Sistematično izpopolnjena kombinacija materialov, ki vključuje več aluminija, manj jekla in nove kompozitne materiale, prispeva k zmanjšanju teže surove karoserije za okrog sedem odstotkov v primerjavi s prejšnjim modelom, pri čemer so njene stabilnost, togost in varnost enake ali celo še večje.

Porschejevi razvojniki so zato ubrali nove pristope. V A-stebričkih je tako prvič uporabljena hibridna konstrukcija iz plastičnih mas, ki v primeru prevračanja vozila zagotavlja večjo varnost potnikov. Inovativna rešitev nadomešča dosedanje cevaste ojačitve iz jekla najvišje trdnosti. Velika prednost: nova vrsta ojačitev zmanjšuje celotno težo za 2,7 kilograma in hkrati znižuje težišče. Oboje ima neposreden učinek na izvrstno vozno dinamiko športnega avtomobila.

9c835a5d-e293-4956-9fa4-4fb894831441

Kompozitni element je sestavljen iz treh komponent: t. i. organske pločevine, dodatnih z brizganjem ulitih reber in strukturne pene. Organske pločevine so prefabricirani, izjemno stabilni polizdelki iz plastične mase, ojačane s steklenimi vlakni. Za uporabo v 911 Cabrioletu takšno pločevino prirežejo in preoblikujejo v večstopenjskem procesu. V istem procesnem koraku dobi tudi narebreno prevleko iz plastike, ulite z brizganjem. Zaključek tvori dodatna plast iz strukturne pene. Ta se pod toplotnim učinkom v procesu lakiranja napihne in s tem zafiksira ojačitev v prerezu A-stebrička. Sam A stebriček je izdelan iz pločevinastih elementov višje in najvišje trdnosti, na primer iz borovega jekla.
Večji obseg uporabe aluminija
Značilnost izpopolnjene lahke konstrukcije nove generacije modela 911 – tako pri Coupéju kot tudi pri Cabrioletu – je večji obseg uporabe aluminija. Zunanja lupina je zdaj – razen oblog sprednjega in zadnjega dela vozila – v celoti izdelana iz aluminija. Nova konstrukcija vrat iz aluminijaste pločevine zmanjšuje težo surove konstrukcije, pri čemer stabilnost in kakovost ostajata nespremenjeni. Veliko znanja Porschejeve lastne orodjarne je bilo poleg tega vloženega v stranico Coupéja: izdelana je iz aluminija, njena celotna masa pa se je zmanjšala za okrog dvanajst kilogramov. Izziv sta predstavljala razvoj orodij in postopek, ker se aluminij pri vlečenju pretrga hitreje kot jeklena pločevina. Pri izdelavi stranice za 911 Coupé dosežejo okrog 30 centi-metrov vlečne globine.

Poleg jekel visoke trdnosti se za surovo karoserijo v večjem obsegu uporabljajo aluminijasti ekstrudirani profili, na primer za sprednje in zadnje vzdolžne nosilce, notranje in zunanje pragove ter za ojačitve dna. Njihov delež se je s treh povečal na 25 odstotkov. Porsche v novem 911 v večjem obsegu uporablja tudi aluminijaste odlitke, na primer za sprednji nosilec vzmetne noge, tunelski most zadaj, zadnji vzdolžni nosilec in naletne nosilce. Prednosti postopka ulivanja: tudi zapletene geometrijske komponente je mogoče realizirati v enem samem kosu. Ojačitev ali vijačnih priključkov ni več treba izdelovati in variti posamično. Komponenta zato ni samo lažja, temveč odpadejo tudi nekateri proizvodni koraki, zato je proizvodnja učinkovitejša.
Slabost ulitih delov je bila do zdaj ta, da jih je bilo treba po ulivanju toplotno obdelati, da bi komponente dobile želene materialne lastnosti, ki so denimo potrebne za primer trčenja. Do zdaj je bil za to toplotno obdelavo potreben ločen proizvodni korak, ki je zahteval veliko energije in časa. Pri novem 911 se zdaj tudi za končno obdelavo ulitih delov uporablja temperatura postopkov lakiranja.

Porsche uporablja nove tehnologije spajanja
Material in postopek izdelave določata optimalno tehnologijo spajanja: varjenje, lepljenje, klinčanje, vijačenje – za sestavljanje karoserije novega 911 se skupno uporablja deset postopkov. Novo je na primer torno varjenje s sorniki z vgrezno glavo, ki se uporablja za medsebojno spajanje delov iz aluminija in jekla. Pri tem postopku jekleni sornik pritisnejo skozi jeklo s tolikšnim številom vrtljajev, da se sornik z vgrezno glavo zaradi trenja stopi z jeklenim elementom, tako da nastane zelo trden spoj.

1c773c91-3ea6-4d25-ba02-5b4c69472249

Karoserija novega 911, ki je izdelana s kombiniranjem različnih materialov, pomeni naslednji velik korak na področju inteligentne lahke gradnje. Z njo se nadaljuje preobrat v miselnosti, da sodobnejši avto pomeni večjo maso, ki se je začel že s prejšnjim modelom. Obenem izpopolnjena zasnova karoserije zagotavlja tudi višjo togost. 911 Coupé v primerjavi s prejšnjim modelom dosega boljše vzvojne in upogibne vrednosti. Zato nova “enajstica” tudi na športno voženih odsekih, kjer podlaga na levi in desni strani vozišča ni enaka, še bolj stabilno ohranja smer vožnje.

Comments

comments