Povsem novi motor Ford EcoBlue spreminja pravila igre med dizli – je čistejši, varčnejši, močnejši in z več navora

Ford je danes predstavil prvi novi napredni dizelski motor Ford EcoBlue, ki bo z uporabo dovršenih tehnologij in inovativno zasnovo zagotavljal optimalno učinkovito porabo goriva in zmanjšanje izpustov CO2 in NOX*.

 

Na temelju vodilne zmogljivosti in tehnologij Fordovih nagrajenih bencinskih motorjev EcoBoost bo Fordova paleta dizelskih motorjev EcoBlue poganjala Fordova osebna in gospodarska vozila z razponom moči od 100 do 240 KM.

 

Štirivaljni 2,0-litrski Ford EcoBlue je premierno na voljo v novih gospodarskih vozilih Transit in Transit Custom, uporabnikom pa prinaša vrhunski paket z varčno porabo goriva, zmogljivostjo in prefinjenostjo.

 

Vozne zmogljivosti so v primerjavi z enako močnim 2,2-litrskim dizelskim motorjem TDCi, ki ga novi motor nadomešča, izboljšane z 20 odstotki več navora pri 1250 vrtljajih v minuti, kar voznikom gospodarskih vozil pomaga, da z manj napora obvladajo izzive vsakdanjih scenarijev pri prevozih, kot so prebijanje čez prometno konico ali prehitevanje počasnejših vozil. Obenem novi motor v segment gospodarskih vozil prinaša prefinjenost limuzin, saj je raven oddanega hrupa v prostem teku zmanjšana za štiri odstotke.

 

“Fordov EcoBoost je postavil nova merila za bencinske motorje – je manjši, učinkovitejši in presenetljivo zmogljiv. Ista zavzetostdo inovacij za naše uporabnike je osnova naše nove palete dizelskih motorjev Ford EcoBlue,” je povedal Jim Farley, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa. “V Transitu, ki je del najbolje prodajane palete gospodarskih vozil, ta novi motor omogoča varčnejšo porabo in zmanjšuje izpuste CO2 za več kot 10 odstotkov ter znižuje stroške uporabe.”

 

Povsem nova arhitektura motorja omogoča zmanjšanje trenja in čisto zgorevanje. Dovršeni postopki naknadne obdelave izpušnih plinov zagotavljajo ultra-nizke izpuste v skladu s strogimi zahtevami emisijskega standarda Euro 6, ki bo stopil v veljavo septembra 2016 in v primerjavi s standardom Euro 5 zahteva 55-odstotno zmanjšanje izpustov NOx.

 

Napredne tehnologije vključujejo Fordovo prvo uporabo vgrajenega polnilnega zbiralnika z zrcalno sliko za optimalno dovajanje zraka v motor, nizkovztrajnostni turbopolnilnik z materiali raketnega motorja, ki omogoča delovanje pri višjih temperaturah, in povsem novi visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva z večjo odzivnostjo, tišjim delovanjem in natančnejšo oskrbo z gorivom.

 

Vsestranski novi 2,0-litrski motor Ford EcoBlue, ki so ga razvile ekipe Fordovih inženirjev v Veliki Britaniji in Nemčiji, bo najprej na voljo v različicah s 105, 130 in 170 KM za pogon gospodarskih vozil. Z možnostjo razvoja moči več kot 200 KM bo motor pozneje na voljo tudi s Fordovimi osebnimi vozili, dodali pa bodo nadaljnje nove motorje EcoBlue, vključno z 1,5-litrsko različico.

 

Nizko trenje, dovršeno zgorevanje

Povsem nova zasnova 2,0-litrskega motorja Ford EcoBlue vključuje številne inovacije za manjše trenje, ki prispevajo k zmanjšanju porabe goriva za 13 odstotkov. Med njimi so tudi:

  • Zamik ročice za 10 mm, ki zagotavlja minimalne stranske obremenitve bata in zmanjša sile drgnjenja ob stene valja železnega ohišja štirivaljnega motorja z manjšo prostornino.
  • Manjši premeri ležajev ročične gredi.
  • Zasnova z jermenom v olju za pogonska jermena odmične ročice in oljne črpalke.
  • Optimalna zasnova sklopa ventilov in povsem nov modul odmične gredi iz enega dela.

 

Ford prvič uporablja novo zasnovo vgrajenega polnilnega zbiralnika z zrcalno sliko, ki natančno uravnava pretok zraka v valje – s pretokom v smeri vrtenja urnih kazalcev za prvi in drugi valj ter v obratni smeri za tretji in četrti valj.

 

Ta simetrična razporeditev zagotavlja enotno mešanje goriva in zraka v zgorevalnih komorah vseh štirih valjev, kar je inženirjem omogočilo natančnejši nadzor načina, kako zgoreva gorivo v motorju. Pri natančnem uravnavanju postopka zgorevanja so pri računalniških eksperimentih upoštevali več kot 1400 dejavnikov, ki vplivajo samo na dviganje ventila in krmiljenje.

 

“Naša prva zasnova polnjenja z zrcalno sliko v kombinaciji z optimiziranim načrtom zgorevalne komore pomaga pri najučinkovitejši pretvorbi goriva v energijo vseh dizelskih motorjev, kar smo jih izdelali doslej,” je povedal dr. Werner Willems, Fordov tehnični specialist za sisteme zgorevanja.

 

Nove šobe za vbrizgavanje goriva lahko zagotovijo do šest vbrizgov na zgorevanje, vsak vbrizg pa traja samo 250 mikrosekund (0,00025 sekunde) in v komoro vnese 0,8 mg dizelskega goriva – enakovredno zrncu sladkorja. Ta drobna količina goriva se vbrizga skozi osem stožčastih odprtin s premerom (vsake) 120 mikronov – približno toliko kot človeški las.

 

V ohišje šob za vbrizgavanje je vgrajena piezoelektrična tehnologija, ki uporablja električno odzivne kristale za natančen nadzor oskrbe z gorivom, običajno pa je na voljo samo v motorjih prestižnih osebnih avtomobilov. Nove šobe delujejo znatno tiše, omogočajo minimalne izgube energije črpalke goriva, zagotavljajo odzivnejše in manj nadležno delovanje sistema Auto-Start-Stop ter sprotni popravek umeritve za maksimalno učinkovito porabo goriva.

 

Napredno turbopolnjenje

V primerjavi s predhodnikom, 2,2-litrskim motorjem TDCi, je bil povsem novi kompaktni turbopolnilnik posebej zasnovan za zagotavljanje večje količine zraka pri nižjih vrtljajih motorja, za lahkotnejši in odzivnejši občutek v celotnem razponu vrtljajev ter za do 340 Nm navora pri 1250 vrtljajih v minuti.

 

Aerodinamična napredna turbina – izdelana je iz Inconela, zlitine za uporabo v okoljih z ekstremnimi temperaturami, kot so raketni motorji – ima za skoraj 10 odstotkov manjši premer. Turbina kompresorja iz aluminija za uporabo v letalski in vesoljski industriji ima za 15 odstotkov manjši premer. Zmanjšanje premerov zagotavlja tudi manjšo vztrajnost in omogoča hitrejše povečanje tlaka, saj se turbina vrti s hitrostjo do 240.000 vrtljajev v minuti, kar izboljša navor pri nizkih vrtljajih motorja.

 

“Odzivi naših uporabnikov so nam pomagali odkriti pomemben dejavnik – vse več voznikov izkorišča ‘lezenje’ vozila z dizelskim motorjem pri pritisnjeni sklopki v prostem teku – zato je navor pri nizkih vrtljajih še pomembnejši,” je povedal Paul Turner, vodja tehničnega razvoja motorjev pri Fordu Evropa.

 

Namesto odlitkov so turbine za kompresorje rezkane iz celega kosa, kar izboljša tolerance na dva ali tri mikrone – velikost posamezne bakterije – in poveča trpežnost ob zmanjšanju hrupa in tresljajev. Izvršilni člen novega turbopolnilnika je nadomesti polžasto gonilo, odzivni čas pa je z novo zasnovo prepolovljen na 110 milisekund oziroma toliko, kot traja, da pomežiknemo.

 

Novi motor bo brez težav izpolnil zahteve prihodnjega evropskega emisijskega standarda, pri tem pa bo imel pomembno vlogo Fordov prvi standardizirani selektivni katalizator. Sistem je za maksimalno učinkovitost in odlično delovanje pri vožnji z neogretim motorjem povezan z zadnjim delom motorja. Povratni kanal s kratko zanko izpušnih plinov je vgrajen v glavo valja, kar prispeva h kompaktnejši zasnovi motorja in pomaga pri optimalnem hlajenju plinov.

 

Izboljšana prefinjenost

2,0-litrski Ford EcoBlue bo prvi Fordov dizelski motor za gospodarsko vozilo, ki bo dosegal merila za hrupnost in tresljaje osebnih vozil, kar bo znatno prispevalo k še privlačnejši vožnji.

 

V primerjavi z 2,2-litrskim dizelskim motorjem TDCi oddaja novi motor v prostem teku polovico energije zvoka. Poseben razvoj zvočno optimizirane glave valja in ohišja motorja, povečanje togosti lestvastega okvirja in oljne kadi je omogočil zmanjšanje občutljivosti na dogajanje v notranjosti motorja, neravne stične površine pa so skrbno zasnovane za kar se da učinkovito tesnjenje, ki ne prepušča zvoka iz motorja.

 

“Osnovna struktura motorja lahko deluje kot resonančna plošča premikov v notranjosti, tako kot zvon. Zato smo skušali razviti zvon, ki ne bi preveč učinkovito zvonil,” pravi Dominic Evans, strokovnjak za hrup in tresljaje (NVH) pri Fordu Evropa. “Vsakega od sestavnih delov motorja, ki vplivajo na zvok, smo izdelali tako, da deluje tišje in bolj uglajeno – rezultat je najbolj prefinjeno dizelsko gospodarsko vozilo, kar jih je Ford izdelal doslej.”

 

Za tišje vozno okolje poseben zvočni pokrov glave valja z enkapsulirano peno in sprednji pokrov iz zvočno izoliranega jekla dodatno preprečita prenos zvoka motorja v kabino. Med dodatnimi ukrepi za izboljšanje ravni zaščite pred hrupom in tresljaji (NVH) so:

  • Analiza mikrogeometrije zobcev zobnikov do mikrona (0,001 mm) natančno za popolno ujemanje, uglajeno delovanje in redkejše cviljenje z visoko frekvenco.
  • Optimizacija oljne črpalke z neenakomerno razporejenimi lopaticami, ki prekinejo zvočno frekvenco črpalke, zato uporabniki ne slišijo delovanja.
  • Napredne šobe za vbrizgavanje goriva z vgrajeno piezo-tehnologijo, programsko opremo za ublažitev zvoka in optimizacijo pilotnih vbrizgov.

 

Trpežnost gospodarskega vozila

Novi 2,0-litrski motor Ford EcoBlue izpolnjuje Fordove zahtevne globalne standarde za ekstremno uporabo gospodarskih vozil na tako različnih trgih, kot so Evropa, ZDA in Kitajska.

Trpežnost motorja je bila preizkušena z obremenitvami, ki ustrezajo razdalji 5,5 milijona kilometrov, v preizkus pa je bilo vključenih tudi 400.000 prevoženih kilometrov dejanskih Transitovih uporabnikov. Vse to so dopolnile celovite analize v laboratorijih in na Fordovih testnih poligonih ter ovrednotenja s pomočjo računalniških simulacij v vsakem koraku razvoja.

 

Sistem za oskrbo z oljem – vključno s specifikacijo olja, dimenzijami oljne kadi in filtra, toleranco izvrtine in specifikacijami batnih obročkov – je zasnovan za podaljšanje življenjske dobe olja, med sestavnimi deli, ki ne zahtevajo vzdrževanja, pa so tudi jermen za pogon odmične gredi, modul odmične gredi in vodna črpalka.

 

“2,0-litrski motor Ford EcoBlue smo razvili s pomočjo odzivov uporabnikov z vsega sveta,” je povedal Turner. “Vsestranska zasnova omogoča celo uporabo enakega ohišja za pogon vozil s sprednjim in zadnjim pogonom, dovršena izvedba in tehnologije pa izpolnjujejo tudi zahteve glede porabe in izpustov v prihodnosti.”

Comments

comments