Nova Ford Transit in Transit z naprednim novim motorjem Ford EcoBlue za manjše stroške in večjo zmogljivost

Fordovi novi gospodarski vozili Transit in Transit Custom, ki ju poganja najsodobnejši 2,0-litrski Fordov dizelski motor EcoBlue, sta prvič postavljeni na ogled na salonu gospodarskih vozil v Birminghamu v Veliki Britaniji, kupce pa bosta od sredine leta 2016 navduševala z manjšimi stroški lastništva in večjo zmogljivostjo.

 

Povsem prenovljena naslednja generacija motorjev Ford EcoBlue je v primerjavi z 2,2-litrskim motorjem TDCi, ki ga nadomešča, varčnejša za do 13 odstotkov, deluje z izpusti CO2 od 157 g/km* in navdušuje z znatno večjim navorom v nizkem območju vrtljajev za izboljšane vozne lastnosti. Novi motor v Transitu in Transitu Custom – trgovci že sprejemajo naročila – bo s prilagodljivimi servisnimi intervali omogočal vzdrževanje na do dve leti/60.000 km.

 

Povsem novi dizelski motor Ford EcoBlue s prostornino, zmanjšano na 2,0 litra, je zasnovan v skladu s Fordovimi strogimi merili za trpežnost gospodarskih vozil, saj je moral prestati pogon Transita pod obremenitvami, ki ustrezajo razdalji 5,5 milijona kilometrov, v preizkus pa je vključeno tudi 400.000 prevoženih kilometrov dejanskih Transitovih uporabnikov.

 

“Zastavili smo si izziv, da zagotovimo cenejše delovanje, izboljšano zmogljivost, manj izpustov, tišjo vožnjo v kabini ter še več varnosti in trajnosti našega najbolje prodajanega Transita,” je povedal Pete Reyes, vodja oddelka za gospodarska vozila pri Fordu Evropa. “Prav to nam je uspelo z novima Transitom in Transitom Custom s povsem novim motorjem Ford EcoBlue.”

 

Tehnologije za čistejše delovanje dizelskih motorjev omogočajo ultra-nizke izpuste v skladu s strogim emisijskim standardom Euro 6, ki bo stopil v veljavo septembra 2016 in v primerjavi s standardom Euro 5 zahteva 55-odstotno zmanjšanje izpustov NOx.

 

Poleg nove palete motorjev sta Transit in Transit Custom, za katera pooblaščeni trgovci že sprejemajo naročila, na voljo z naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, vključno s stabilizacijo vozila pri bočnem vetru in pomočjo za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev. Konec leta 2016 bodo kupci lahko namesto ročnega izbrali tudi šeststopenjski samodejni menjalnik, Transit Custom Kombi pa bo za doplačilo na voljo tudi z novim zadnjim zračnim vzmetenjem.

 

Dvotonski Transit in enotonski Transit Custom sta ključna modela Fordove prenovljene palete gospodarskih vozil Transit, v kateri sta tudi manjša dostavnika: povsem novi Transit Connect in Transit Courier. Uspešnost te razširjene palete je Fordu pomagala postati najbolje prodajana znamka gospodarskih vozil v letu 2015 – prvič v 19 letih – s skupno prodajo 280.000 vozil in povečanjem prodaje za 23 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom.

 

Rast se je nadaljevala v prvem četrtletju 2016, ko je kombinirana prodaja Transitov in Transitov Custom v Evropi dosegla 50.100 vozil, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

 

Čistejši, učinkovitejši in še bolj prefinjen dizelski motor Ford EcoBlue

2,0-litrski dizelski motor Ford EcoBlue temelji na povsem novi arhitekturi, ki zagotavlja naslednjo generacijo čistih, učinkovitih in prefinjenih motorjev za Fordova osebna in gospodarska vozila.

 

Motor je razvit z najnovejšimi tehnologijami turbopolnjenja, vbrizgavanja goriva, zgorevanja in strukturne zasnove ter z ukrepi za zmanjšanje trenja, zato navduši z znatno varčnejšo porabo goriva, povečano zmogljivostjo in prefinjenostjo delovanja, obenem pa je izjemno trpežen in znižuje stroške lastništva.

 

Za modela Transit in Transit Custom je 2,0-litrski Ford EcoBlue na voljo v različicah s 105, 130 in 170 KM, vse pa v primerjavi z 2,2-litrskim motorjem, ki ga nadomešča, razvijejo več moči in navora. Izboljšana moč pri speljevanju v nizkem območju vrtljajev – z 20 odstotki več navora pri 1250 vrtljajih v minuti – zagotavlja večjo prožnost in odzivnost pri vsakdanjih vožnjah.

 

K manjšim stroškom delovanja prispeva tudi znatno varčnejša poraba goriva. Transitovi modeli, ki so za doplačilo opremljeni s sistemom Auto-Start-Stop, delujejo z izpusti CO2 od 174 g/km in povprečno porabo od 6,6 l/100 km – 10 odstotkov manj od ustreznega predhodnika.

 

Transit Custom, za doplačilo opremljen s sistemom Auto-Start-Stop, deluje z izpusti COod 157 g/km in povprečno porabo od 6.1 l/100 km – 13 odstotkov manj od ustreznega predhodnika.

 

Ford predvideva, da bodo uporabniki novega dostavnika Transit Custom s 105 KM v primerjavi s prejšnjim modelom s 100 KM pri letno prevoženih 130.000 kilometrih pri gorivu prihranili do 1600 evrov.***

 

Nižji so tudi stroški predpisanega vzdrževanja, saj so prilagodljivi servisni intervali podaljšani na do dve leti/60.000 km, kar pomeni dodatnih 10.000 km med vzdrževanji tako pri Transitu kot pri Transitu Custom.

 

Za izpolnjevanje strogih zahtev emisijskega standarda Euro 6 je 2,0-litrski dizelski motor Ford EcoBlue opremljen z optimiziranim sistemom zgorevanja z naknadno obdelavo izpušnih plinov s selektivnim katalizatorjem, ki uporablja AdBlue® (vodno raztopino sečnine).

 

Novi motor z opazno manj hrupnim delovanjem motorja in limuzinsko prefinjenostjo zagotavlja tudi večje udobje za voznika med dolgim delovnikom. Že doslej najboljša vozna dinamika v razredu je pri novem Transitu in Transitu Custom izboljšana s prilagoditvijo krmiljenja za več povratnih informacij, nova zasnova zadnjih blažilnikov pa poskrbi za več udobja in nadzora.

 

Napredni sistemi vozila in tehnologije za pomoč vozniku

Poleg povsem novega pogonskega sklopa so za izboljšanje novega Transita in Transita Custom na voljo tudi napredni sistemi vozila in tehnologije za pomoč vozniku, ki omogočajo večjo brezskrbnost in udobje za volanom.

 

Kupci Transita in Transita Custom lahko izberejo naslednje pripomočke, ki uporabljajo kamero in radar, poznamo pa jih tudi iz Fordovih najnovejših osebnih vozil, kot sta Mondeo in S-MAX:

  • Pomoč pri preprečevanju trčenja z zaznavanjem pešcev – zmanjša stopnjo čelnega trčenja z drugimi vozili ali pešci ali pomaga vozniku, da se povsem izogne trčenju.
  • Prilagodljivi tempomat – s pomočjo naprej usmerjenega radarja omogoča vzdrževanje nastavljene razdalje do vozila, ki vozi spredaj.
  • Prepoznavanje prometnih znakov – na zaslonu med instrumenti prikaže zadnjo zaznano omejitev hitrosti, preklic omejitve in prepoved prehitevanja.

 

Nadgrajeni sistem za elektronski nadzor stabilnosti (ESC), ki je del serijske opreme obeh novih modelov, zagotavlja izboljšan nabor funkcij za večjo stabilnost vozila v ekstremnih voznih situacijah vključno s tremi Fordovimi patentiranimi možnostmi:

  • Stabilizacija pri bočnem vetru – nov sistem, ki z uporabo zavor na eni strani vozila zmanjša učinek nenadnih sunkov vetra na vožnjo vozila.
  • Nadzor v ovinkih – edinstveni program, ki so ga razvili pri Fordu, na varen in stabilen način upočasni vozilo, če prehitro zapelje v ovinek, na primer izvoz iz avtoceste.
  • Nadzor s preprečevanjem prevračanja – funkcija z nadzorom navora motorja in zaviranjem individualnih koles preprečuje prevračanje vozila.

 

Kabino lahko kupci Transita opremijo s Fordovim sistemom povezav z glasovnim upravljanjem SYNC 2, ki vključuje nov 6-palčni barvni zaslon na dotik z visoko ločljivostjo in napredno glasovno upravljanje zvočnega sistema, navigacije in mobilnih telefonov. Pri modelih Transit Custom s sistemom povezav SYNC je prejšnji 3,5-palčni zaslon nadomestil novi 4-palčni barvni zaslon. Z zunanje strani sta novi Transit in Transit Custom z novim 2,0-litrskim motorjem Ford EcoBlue prepoznavna po novi kromirani letvi v spodnjem delu maske.

 

Za še več udobja in priročnosti pri mestnih vožnjah bodo lahko v zadnjih mesecih leta 2016 kupci Transita s sprednjim pogonom in Transita Custom naročili šeststopenjski samodejni menjalnik SelectShift. Menjalnik v sodelovanju z dizelskim motorjem Ford EcoBlue in sistemom Auto-Start-Stop, če je del opreme, navduši z lahkotno, odzivno in učinkovito zmogljivostjo ter omogoča ročno prestavljanje s tipkama na izbirni ročici.

 

V tem segmentu edinstveno zadnje zračno vzmetenje je bilo razvito posebej za model Transit Custom in izpolnjuje vse Fordove zahteve glede trpežnosti gospodarskih vozil. Sistem zračnega vzmetenja zagotavlja prožno, nadzorovano in uravnovešeno vožnjo v širokem razponu obremenitev in tako pri različici Kombi M1 izboljša udobje za potnike in dinamiko vozila.

 

Prenovljena modela Transit in Transit Custom sta na voljo v popolni paleti različic in izvedb, zato lahko kupci izbirajo med različnimi višinami streh in medosnimi razdaljami, dovoljenimi skupnimi masami vozila in karoserijskimi izvedbami (furgon, kombi in furgon z dvojno kabino). Transit je lahko opremljen s sprednjim ali zadnjim pogonom oziroma inteligentnim pogonom na vsa kolesa, dodatno pa je na voljo tudi kot šasija s kabino in minibus.

Comments

comments