Ford EcoSport Titanium

DSC_5298

Tokrat smo na dvorišče prejeli novega Fordovega kompaktnega mini terenca, ki sliši na ime EcoSport. Poleg vseh ostalih kompaktnih SUV malčkov se tudi pri EcoSportu pojavi dilema o njegovem izgledu. Ali ti je všeč, ali pa ne je stvar osebnega okusa. Odločitev prepuščamo kar vam, bralcem, mi pa bomo poskrbeli, da izveste vse o njegovih voznih lastnostih in uporabnosti.

DSC_5316

K videzu vsekakor pripomore “Kinetic Blue” barva in 17 palčna grafitno-siva platišča. Najbolj neobičajen dodatek je rezervno kolo pritrjeno na zadek prtljažnih vrat, s katerim pridobimo nekoliko večji prtljažni prostor in robustnejši zunanji izgled. Naj omenimo tudi, da se prtljažna vrata odpirajo iz desne proti levi in ne od spodaj navzgor, kot pri ostalih Fordovih avtomobilih, kar pa ni slabo, saj lahko včasih lažje dostopate do stvari, ki jih shranite vanj. Minus se pojavi le ob vzvratnem parkiranju v parkirnih hišah.

DSC_5310

Oprema Titanium se znajde na vrhu seznama in je najbolj založen paket, ki med drugim vključuje tudi udobne sedeže. Ti so delno prekriti z usnjem in se lepo dopolnijo z notranjostjo. Večina elementov notranjosti je že poznana predvsem iz Fieste, bi si pa želeli posodobljeno sredinsko konzolo skupaj z SYNC-2, ki smo ga spoznali pri Focusu, saj je enostavnejša za uporabo, pa tudi lepša na pogled.

DSC_5305

Položaj za volanom je udoben in bo všeč predvsem tistim, ki ob vstopanju in izstopanju iz vozila že postokajo in stiskajo zobe. Pri EcoSportu teh težav ni, saj je položaj sedenja razmeroma visok, noge pa so pokrčene skoraj v pravem kotu. Vožnja je tako sproščujoča in udobna, dokler se seveda držimo asfaltnih cest. Tako kot večina malih SUV-jev je tudi ta bolj domač v urbanem okolju. Malce manj pa je spreten na ovinkastih cestah, kjer se občuti mehko podvozje in njegovo visoko težišče.

DSC_5312

Našega EcoSporta je poganjal nam že znani prisilno polnjen bencinski mlinček 1.0 EcoBoost (125KM). Po našem mnenju trenutno tudi najprimernejši motor zanj, saj je vožnja z njim še nekoliko bolj uglajena. Tiho delovanje, zadostna količina navora in moči ter petstopenjski menjalnik poskrbijo za udobno vožnjo, pa tudi poraba je denarnici prijazna. Na našem testu mešanega cikla vožnje se je gibala med 5,5-5,8 l/100km.

DSC_5324

Če EcoSporta primerjamo z njegovo športno izvedenko (Fiesto) imata kar nekaj skupnih elementov, a vseeno sta precej drugačna, vsak s svojim namenom. Skupaj pa prav zanimiva kombinacija in verjetno bi si marsikdo želel takšnega paketa v svoji garaži.

Besedilo in fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments