Ford Kuga

Zadnja letošnja predstavitev iz strani Forda prinaša prenovljeno Kugo. Le ta se lahko pohvali s kar nekaj opaznimi spremembami tako zunaj, kot znotraj. Zunanjost je osvežena in sedaj prinaša nekoliko bolj uglajen in športni videz, notranjost pa ponuja nove, boljše materiale in tudi nekaj novih funkcij, ki naredijo Kugo še bolj zaželjeno.

dsc_7817

Najprej nam v oči pade bistveno povečana mreža za zajem zraka v obliki “SuperManovega” znaka, ki je značilna tudi za ostala dva modela športnih terencev pri Fordu. Pokrov motorja je oblikovan tako, da nudi večjo varnost v primeru naleta pešcev, kjer ne gre zgolj za izgled, so poudarili pri Fordu. Tudi pri Kugi so na voljo dinamično prilagodljivi xenonski žarometi, ki omogočajo varnejšo vožnjo ponoči, podnevi pa za sodoben izgled poskrbijo LED dnevne diode.

dsc_7800

Na zadnjem koncu so prenovo doživele luči, ki so sedaj nekoliko manjše, a lepo oblikovane. Pogled nam hitro pobegne na sivo obarvan difuzor in za Kugo že kar značilna okrogla nastavka izpušnih cevi, ki lepo poskrbijo za športnejši izgled.

dsc_7809

Če se vam do sedaj spremembe niso zdele ravno velike, se preselimo na notranjost. Ta je doživela veliko prenovo in ponuja goro dodatne opreme, ki jo lahko še izboljšajo. Kvalitetnejši in udobnejši materiali v kabini poskrbijo za dobro počutje, sedalni položaj ostaja zelo visok, posledično pa je vožnja v takem okolju zelo sproščujoča.

dsc_7812

V koraku s časom je tudi multimedijski vmesnik SYNC 3, ki smo ga sicer spoznavali že pri S-Maxu. Na voljo je navigacijski sistem, več različnih možnosti za predvajanje vaše najljubše glasbe in tudi združljivost z sistemoma AppleCarPlay in AndroidAuto. Vsekakor nudi dovolj možnosti tudi za zahtevnejše uporabnike, ki od avtomobila zahtevajo več, kot zgolj dobre vozne lastnosti.

dsc_7815

Poleg že poznane dodatne opreme so seveda tu na voljo tudi mnogi asistenčni sistemi, ki poskrbijo za varnejšo vožnjo tako za voznika, kot tudi za ostale udeležence v prometu. To so na primer, sistem za nadzor vozil v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje nenamernega menjavanja voznega pasu, sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih in radarski tempomat. Vse za še bolj varno in udobno potovanje.

dsc_7807

Osvežena pa je tudi motorna paleta. Na voljo je nov vstopni 1,5 literski dizelski agregat s 120 konji, prav tako tudi bencinski EcoBoost z enako prostornino. Večina kupcev pa bo verjetno posegala po  2,0 literskem dizlu s 150 ali 180 konji v kombinaciji z ročnim ali avtomatskim PowerShift menjalnikom, ki se odlično prilega k naravnanosti avtomobila. Kot se spodobi, je na voljo tudi Fordov AWD inteligentni štirikolesni pogon z magnetno sklopko in vektoriranjem navora, ki poskrbi za večjo varnost med zavoji, dobro pa se počuti tudi na bolj razgibanem terenu.

dsc_7797

Nabor paketov se še vedno začne pri opremi Trend, nadaljuje pri Style in Titanium. Dodali pa so tudi športni paket ST line, ki poleg kozmetičnih dodatkov vključuje tudi izboljšane športne vozne lastnosti. Za tiste, ki pa želijo vstopnico v premijski svet prenovljene Kuge, je na voljo paket opreme Vignale. Več o njem si lahko preberete iz predstavitve modelov Vignale.

dsc_7816

S kozmetičnimi popravki zunanjosti in z veliko nadgradnjo notranjosti je Kuga pridobila še tistih nekaj točk, ki jo uvrščajo med zelo zaželjene avtomobile v svojem segmentu. Naši prvi vtisi so zelo pozitivni, kaj več pa vam bomo lahko povedali po daljšem testu. Sladek priokus pa nam je pustila tudi oznaka na registerski tablici, ki skrivaj namiguje k našemu zadnjemu testu v letu 2017.

 

Besedilo & fotografije: Andraž Martinšek

 

Comments

comments