Opel Adam S

Med nami obstajamo ljudje, ki si kdaj pa kdaj zaželimo nekoliko manjšega avtomobila. Bodisi zaradi praktične uporabe v natrpanih mestnih središčih, ali preprosto zaradi občutka lahkotnosti, ki ga ponujajo. Adam se za razliko od večine malčkov znajde v prednosti predvsem zaradi prostorne potniške kabine, saj se za volanom odlično sedi, tudi če ste višji od 190 cm, z lahkoto pa se udobno prevažajo tudi štirje potniki.

dsc_6494

Ker smo imeli Adama že na testu, bomo tokrat izpustili nekaj običajnih točk testiranja, saj smo bili za volanom malčka z oznako “S”. V takšni konfiguraciji sicer močno skriva svoj športni karakter, a tu in tam se najde nekaj razlik, ki Adama naredijo bolj športnega.

dsc_6531

Sprednji odbijač ima spodaj dodan podaljšek, ki poskrbi za agresivnejši izgled, v serijsko opremo pa sodijo tudi dnevne LED luči, ki lepo dopolnjujejo njegov karakter. Močno bi si želeli možnost dokupa xenonskih žarometov, ki bi poskrbeli še za nekoliko boljšo vidljivost in varnejše vijuganje v nočnih urah.

dsc_6485

Zadaj ga poleg napisa izda tudi lepo oblikovan strešni spojler, ki poskrbi za učinkovitejšo aerodinamiko, tok zraka pa zadek še bolj potisne k tlom. Seveda to težko primerjamo s superšportniki, kjer imajo aerodinamični zaključki bistveno večjo vlogo. Zaradi razvade Corse OPC smo tudi pri Adamu S pričakovali nekoliko višji ropot iz izpušne cevi, je pa zato toliko bolj znosna vožnja po avtocesti.

dsc_6623-2

Pod pokrovom se skriva 1,4 litrski prisilno polnjen agregat, ki premore 150 konjev in poskrbi za obilico zabave. Po dolgočasni mestni vožnji vam na odprti ovinkasti cesti takoj nariše nasmešek na obraz. Navor je lepo porazdeljen že od nizkih vrtljajev, tako je pospeševanje zelo zvezno brez nenadnih sunkov.

dsc_6819

Poleg vseh možnosti kofiguracije zunanjih delov si lahko močno personalizirate tudi notranjost. Med hitrimi zavoji vas na mestu držijo udobni športni sedeži, naj pa samo omenimo, da je pri Adamu S možnost doplačila tudi za školjkaste Recaro sedeže, ki jih seveda toplo priporočamo. V avtomobilu zavzamejo manj prostora in pridobite nekaj dodatnih centimetrov za zadnje potnike.

dsc_6815

Uporabljeni materiali v notranjosti so na otip zelo prijetni, manj je trde plastike, več pa tudi usnjenih dodatkov. Kot se spodobi za dobro opremljenega malčka tudi Adam ponuja nekaj bombončkov. Ogrevana sedeža in volan, ki v mrzlih dneh poskrbita za prijetnejša jutra ter multimedijski sistem z zaslonom na dotik, ki nam je poznan iz Corse.

dsc_6813

Pri merilnikih hitrosti in obratov so prav tako dodali nekaj malih podrobnosti, ki naredijo malega športnika posebnega. Po našem mnenju bi sredinski zaslon zaslužil posodobitev z nekaj več barvami in funkcijami. Prav tako pa bi si želeli bolj natančnega menjalnika s krajšimi hodi, a vse to so le malenkosti, ki smo jih opazili pri vsakodnevni uporabi.

dsc_6472

V testu smo odkrili vse radosti, ki jih mali Adam ponuja v nekoliko bolj športno naravnani različici. Pravo veselje se začne na odprtih cestah, kjer se počuti odlično. Velika platišča s širokimi pnevmatikami ponujajo dovolj oprijema, da je dinamična vožnja ob enem tudi varna. Adam S nam je v razredu malčkov kar pošteno prirasel k srcu. Njegova živahnost naredi vsakdanje “skakanje” toliko bolj zabavno in razblini sivino vsakdana.

Besedilo&fotografije: Andraž Martinšek
Asistent: Domen Hrovatin

Comments

comments