DSC_7151

VW Passat R-Line

Karavan, ki je pri družinah in številnih podjetjih v Sloveniji zagotovo najbolj priljubljen. VW je znamka, ki si je v naši deželi pridobila kar zavidiljiv položaj. S Passatom so poskrbeli za širok nabor kupcev, ker gre res za vsestranskega ‘sopotnika’. Sam prihajam iz kraja, kjer na parkiriščih industrijskih velikanov najdem le Passate. Po slabih tisoč kilometrih nama je jasno zakaj.

DSC_7172

Pod pokrovom motorja je največkrat izbrani pogonski dizelski agregat s prostornino dveh litrov, ki premore 150 KM. To je zlata sredina, ki poskrbi za vsakdanjo eksplozivnost. Za tiste bolj zahtevne in žejne dinamičnosti je na voljo tudi 190 KM, žal pa so nam novi emisijki standardi prikrajšali najmočnejšo dizelsko različico, ki je z dvojno turbino poskrbela za vrtoglavih 240 KM.

DSC_7162

R-Line paket zunanjosti in notranjosti je že skoraj obvezna izbira. Pri zunanjosti prejme športen izgled sprednjega odbijača ter zadnjega difuzorja, kjer ima izoblikovane (sicer lažne) izpušne nastavke. Od navadnega se loči še po krom letvicah na spodnjem delu in okrog stranskih stekel. Te lepo dopolnijo strešne nosilce iz brušenega aluminija. Priznam, da so s črno barvo avtomobila kontrasti še toliko lepši, čeprav je črna barva meni najmanj priljubljena.

DSC_7154

Posebno omembo si (spet) zasluži Volkswagnova LED tehnologija prilagodljivih žarometov, ki so pri paketu R-Line že del serijske opreme. Delovanje žarometov je res vrhunsko, saj ti sledijo ovinkom ter prilagajajo svetlobne kvadrante glede na nasproti vozeča vozila. Kot svetlobe je res maksimalen, kar pripomore k boljši preglednosti in varnosti.

Processed with VSCO with m5 preset

Notranjost Passata je predvsem ljudska. Nanjo se lahko hitro navadiš, saj so vsi elementi razporejeni logično. Lahko rečem, da ne dosti drugače od Golfa z izjemo linije zračnikov, ki se v ljudskem karavanu razteza čez celo armaturno ploščo. Multimedijski vmesnik oziroma zaslon na dotik se v tem razredu uvršča v sam vrh. Gre za dodelan in odziven sistem, ki omogoča številne konfiguracije in podatke o vozilu.

Processed with VSCO with m5 preset

Poleg sedežev iz mikrotkanine in usnja, bi na prvo mesto uvrstil digitalne merilnike, ki so za ‘prste obliznt’. Prikazane podatke si lahko namestiš po lastni izbiri. Tako lahko sam izbereš, katere podatke boš imel na “prvi strani”. Je to radijska postaja, predvajana pesem, imenik, poraba vozila, navigacijski napotki ali povsem kaj drugega? Enostavno in pregledno. Najbolje pa je to, da so tudi digitalni števci oziroma aktivni informacijski zaslon del serijske opreme R-Line!

Processed with VSCO with m5 preset

Brez težav lahko rečem, da Passsat ponuja največ prostora v svojem razredu. Prtljažni prostor ima zalogo za 650 litrov. To so precej zavidiljive številke. Prav tako ne manjka prostora na zadnji klopi, kar je za karavansko floto že skoraj standardno. Minus si zasluži le visok sredinski greben na zadnji klopi, verjetno na račun opcijskega štirikolesnega pogona.

Processed with VSCO with m5 preset

Kljub temu, da gre za vsestranskega karavana, mu športnega karakterja ne manjka. Trše nastavitve omogočajo enostavno “polaganje” ovinkov, vseeno pa je dovolj udoben za družinske izlete. Pri Volkswagnu so sklenili odličen kompromis in zadostili skupni množici kupcev. Dodaten atribut je tudi nizka poraba goriva, ki se je pri nama gibala okrog 5-ih litrov na 100 prevoženih kilometrov. Vse to so očitno atributi, ki prepričajo številne kupce.

DSC_7158

Passatov je na naših cestah res veliko in brez težav sledi Golfu, vsaj na račun številk. Na izbiro je lepo število paketov opreme, ki se po vsebini precej razlikujejo. Lahko si izberete povsem navadnega, športnega, poslovnega ali takšnega za brezpotja. Če vam v zimskih mesecih večkrat ponagaja sneg je tu še štirikolesno gnana različica. Passat je avto za vsako priložnost.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

 

Comments

comments