VW Golf R-Line

Pri Volkswagnu je zagotovo največja legenda prav Golf in to ne le v Sloveniji. Gre za avto, ki je s svojo zanesljivostjo osvojil srca številnih. Danes je na naših cestah že posodobljena različica sedme generacije tega modela, prihodnje leto pa se že lahko veselimo “osmice”. Številni pravijo, da so bile začetne generacije Golfa pravi tanki glede vzdržljivosti. Vseeno mislim, da se do danes ni prav veliko spremenilo.

DSC_9322-Edit

Ekološki trendi narekujejo smer avtomobilske industrije in zato sva tudi midva v roke prejela zlato sredino, za katero se odloči največje število kupcev. Snežinko poganja 1.6 litrski dizelski motor, ki s 116 “konjiči” zagotovi dovolj moči za različne izzive. Sprva se nad pomanjkanjem šeste prestave malce začudiš, kasneje pa vidiš, da ta sploh ni potrebna.

DSC_9278

Glavni adut tega Golfa je definitivno zunanji in notranji paket opreme R-Line. Morda iz mojih ust že malce klišejsko, vendar je športni izgled zunanjosti obvezna izbira. Ta poudari vse linije avtomobila in poskrbi za tisti “uau” faktor. Pri sprednjem delu za agresiven izgled poskrbijo polni LED prilagodljivi žarometi, na zadnjem pa športni difuzor in na žalost lažna zaključka izpušne cevi.

DSC_9336

Tudi notranjost ni prikrajšana z oznako R-Line. Sedeži so v kombinaciji blaga in alkantare s športno oznako, usnjen športni volan  je pri spodnjem delu lepo prirezan. Vse ostalo je precej standardno, s čimer enostavno ni nič narobe. Centralna konzola zaenkrat še ni doživela večjih sprememb. Multimedijski zaslon na dotik je sicer obdan s črno piano plastiko, kar pripomore k lepemu izgledu, žal pa se pozna vsak prstni odtis. Perfekcionistom res odsvetujemo to kombinacijo.

DSC_9325

Trditev, da gre za bolj športno naravnanega Golfa potrdijo sedeži in podvozje, ki je trše od povprečja. Ravno zaradi tega sva na trenutke pogrešala različne nastavitve, kjer bi včasih raje posegel po udobni izbiri voznega profila, vendar je to le stvar dodatne opreme.

DSC_9329

So pa tukaj še vse tiste malenkosti, ki ga naredijo posebnega. V sprednjem VW znaku skriva radar, ki skupaj s tempomatom skrbi za uravnavanje razdalje pred vozilom. V notranjosti opazimo vzvratno ogledalo brez robov ter letvice v imitaciji karbona. Ta vzorec so morda nehote prenesli tudi na osrednji del volanskega obroča.

DSC_9335

Vozniška izkušnja je z Golfom res izjemna, za kar se lahko zahvalimo zmogljivemu 1.6 litrskemu motorju. Njegov glavni adut je zagootovo nizka poraba, ki se v 90% giblje okrog 5l/100km. Sam celo zagotovim, da lahko ob spoštovanju omejitev in predvidevanju v prometu porabo spustite na 4,5 litra. Za povprečne uporabnike je tudi dovolj dinamičen in te lahko na kakšnem manjšem klancu prav prijetno preseneti. Vsi tisti, ki imate “dvolitraše” pa prosim, da svoj komentar zadržite. Vem, gre za drug svet.

DSC_9267

Največ točk bi z lahkoto namenil polnim LED dinamičnim žarometom. Ti na ovinkasti cesti poskbijo, da snop svetlobe sledi premikom volanskega obroča. V teh letih sva preizkusila kar nekaj tehnologij pametnih žarometov in ta se je z lahkoto prebila na drugo mesto. Na prvem zaenkrat brez težav ostajajo matrični led žarometi.

DSC_9287

V celoti gledano gre pri Golfu R-Line za popoln paket. Ste že bili kdaj v situaciji, da ste ob zapuščanju avtomobila večkrat pogledali nazaj in si rekli: res je lep! No, to je eden tistih avtomobilov, ki te ne pusti ravnodušnega.

Comments

comments