DSC_8720-Edit

Audi A6

Gre za doživetje, ki ga lahko na enostaven način opišem le tako: ko ti življenje ponudi jagode, naredi iz njih sadno kupo. Za marsikoga precej nerazmuljivo, zame pa nekaj posebnega. Spoznavanje najnovejše Audijeve limuzine z oznako A6 je hkrati spoznavanje poslovnega sveta in prestiža. To je avto, ki lahko na finančni ravni preseže šestmestne številke. In to zasluženo!

DSC_8709-Edit

Novi A6 je avto presežkov, ki je z novo linijo zunanjosti pritegnil številne poglede. Platformo si deli z največjim modelom A8, ki je v svetu poslovnih limuzin že starosta. Slednji je na prišleka vplival tudi z zunanjimi linijami, kjer si največ podobnosti delita pri zadnjem delu. Zadnje luči v led tehniki in sekvenčnimi smerniki so res nekaj posebnega.

DSC_8715-Edit

Značilni sprednji del je pridobil še večjo masko, ki na vsaki strani skriva vrhunsko tehnologijo za tretjo stopnjo avtonomne vožnje.  Radar in laser, vsak na svoji strani skrbita za opazovanje cestišča in dogajanja ob njem. S tem prilagajata številne parametre, s katerimi avtomatika razbremeni voznika. Ob doplačilu za matrične led žaromete je lahko vozniška izkušnja resnično popolna. Prav žarometi z značilnim svetlobnim podpisom so tiste jagode, o katerih je bilo govora na začetku.

DSC_8722-Edit

Kljub njegovi velikosti je vožnja in manevriranje z njim otročje lahko. Štirikolesno krmiljenje obračalni krog približa zmogljivostim manjšemu modelu A3, kar je za ta rang limuzine nepredstavljivo. Za manjšo skrb na ozkih parkiriščih pa je tu še paket 360° kamer, kjer lahko izbirate med ptičjo perspektivo ali 3D pogledom. Slednji je nekaj posebnega, saj prikaže avto kot v kakšni računalniški igri. Pravo virtualno doživetje.

DSC_8743

Ko je govora o notranjosti, so to zagotovo toplice za vse avtomobilske navdušence. Vsi notranji elementi so ergonomsko razporejeni s pridihom elegance. Sprednji del kabine se ponaša s kar tremi digitalnimi zasloni. Kjer so bili včasih analogni števci za hitrost, danes najdemo digitalni prikazovalnik, ki ga lahko prilagajate in dopolnjujete z navigacijo in drugimi multimedijskimi željami. Ta omogoča prikaz hitrosti in navigacije skupaj, zato ni potrebe po večkratnem premikanju glave v drugo smer.

DSC_8738

Zgornji “standardni” digitalni zaslon je rahlo obrnjen proti vozniku. Ta omogoča tiste običajne multimedijske nastavitve in premikanje “ikon” po lastnih željah. Zaslon na dotik omogoča pritiskanje na funkcije, ki oddajo povratno informacijo. S tem so vrnili občutek običajnih gumbov, kar omogoča varno in zanesljivo izbiro. Spodnji zaslon prikazuje ventilacijo ali bolje rečeno klimatizacijo potniške kabine ter ostale asistenčne sisteme. Pod njim se nahaja še dodatna ploščica, ki omogoča izbiro voznih profilov in nastavitve zračnega vzmetenja.

DSC_8734

Oblikovno je notranjost novega A6 prava poezija. Linijo sprednje maske so prenesli na centralni del armaturne plošče. V sredino so zadeli tudi z izbiro materialov, ki lepo poudarijo bistvo Audija. Notranji S-Line paket poskrbi za enega najlepših volanov, ki je na spodnjem delu prirezan. Spremenili so tudi obliko ročice 8-stopenjskega avtomatskega menjalnika. Gre za popolnost najvišjega razreda.

DSC_8745

Za udobje niso prikrajšani niti potniki na zadnjih sedežih. Tudi tam se nahaja izbirna ploščica, kjer lahko regulirajo temperaturo, smer pihanja, gretje sedežev in ostale funkcije, ki jih omogoča Audi. Ravno to je pokazatelj, da gre za poslovno limuzino in se višji uradniki največkrat res vozijo prav na zadnjih sedežih. Sicer pa smo mladi raje za volanom, vsaj zaenkrat.

DSC_8736

Vožnja z novo A6 je bila najboljša izkušnja udobja do sedaj. Prilagajanje zračnega vzmetenja voznim razmeram in dinamiki vožnje je enostavno nepozabno. Povrh vsega ga poganja še trenutno najmočnejši dizelski agregat, ki z 286 konjskimi močmi in quattro pogonom poskrbi za tisto pravo izkušnjo moči in zmogljivosti. Audijev šestvaljnik nima le moči temveč tudi prijeten in globok zvok motorja. V kombinaciji z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom je enostavno že prav preveč kičasto.

DSC_8749

Novi Audi A6 je pridobil tudi naslov mehkega hibrida. Dizelskemu motorju dodatno pomaga še 48V hibridni sistem, ki omogoča boljši izkoristek vozne dinamike. S pomočjo asistenta za učinkovitost, ki voznika z rahlim sunkom pedal za plin opozori, da umakne nogo s pedala, avto prične »jadrati«. Ta sistem deluje v območju med 55 in 160 km/h. Blaga hibridna tehnologija tukaj omogoča višji prihranek goriva. Avto lahko na račun zaviranja ustvari do 12 kW rekuperacijske moči, ki poskrbi za večjo odzivnost motorja pri zagonu sistema start stop ali pa ga pretvori v sposobnost »jadranja«. Vsa tehnologija pripomore k izjemni porabi, ki je bila kljub vsem porabnikom le 6l/100km. Ja, Audijev šestvaljnik zmore tudi to.

DSC_8747

Dejstvo je, da gre za brezkompromisno limuzino, ki pusti odličen vtis. Vozniška izkušnja je z modelom A6 res vrhunska in ravno zaradi tega bi ga uvrstil med najboljših 5 doživetij tega leta. Audi je našel recepturo za uspeh in lahko se le veselimo njihove prihodnosti.

 

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments