Sončna energija in napredna umetna inteligenca pomagata pri izdelavi novega Forda Transita Custom v ‘tovarni prihodnosti’ družbe Ford Otosan

Kocaeli, Turčija, 4. novembra, 2023 – Ford Otosan je slavnostno obeležil preobrazbo svoje najsodobnejše tovarne za sestavljanje vozil Yeniköy, kjer poteka proizvodnja nove generacije dostavnih vozil Ford Transit Custom, ki povečuje produktivnost v ponudbi gospodarskih vozil družbe Ford Pro po vsej Evropi.

 

Napredna tehnologija za pridobivanje sončne energije, celovito upravljanje, ki ga poganja umetna inteligenca, in montažne linije z zmanjšanjem hrupa, so med inovacijami, ki so bile uvedene v okviru dve milijardi evrov vredne naložbe v proizvodne obrate družbe Ford Otosan v Kocaeliju, vključno z obratom Yeniköy – to je največja naložba v zasebnem sektorju v Turčiji doslej.

 

Ford Otosan je skupno podjetje družb Ford Motor Company in Koç Holding A.Ş., ustanovljeno pred več kot 60 leti. V večnadstropni tovarni, prvem tovrstnem obratu podjetja, izdelujejo povsem novi Transit Custom1,2 – najbolje prodajani enotonski dostavnik v Evropi3 – ter povsem novo vozilo za različne dejavnosti Tourneo Custom,4,2 ki ponuja prostorno in prilagodljivo namestitev za do devet potnikov.

 

Naslednje leto se bo začela serijska proizvodnja električnih modelov E-Transit Custom5,6 in E‑Tourneo Custom,7,6podprta s trajnostnimi poverilnicami, ki bodo prispevale k temu, da bo Ford Otosan do leta 2030 v vseh svojih obratih v Turčiji dosegel ogljično nevtralnost.

 

“Najsodobnejša tovarna Yeniköy že pomaga Fordu Pro izboljšati kakovost za stranke in kot eden najučinkovitejših avtomobilskih proizvodnih obratov na svetu postavlja nove standarde za obsežno proizvodnjo večenergijskih gospodarskih vozil,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro v Evropi. “Ford Pro je zadnjih osem let najbolje prodajana znamka gospodarskih vozil v Evropi. Kot vodilni želimo izboljšati lastniško izkušnjo naših strank s tehnologijami, ki preobražajo avtomobilsko panogo, ter s širitvijo ponudbe vozil in racionalizacijo proizvodnje in inženiringa.”

 

Obrat Yeniköy so razvili, da bi postavil nova merila za avtomobilsko proizvodnjo v Turčiji in vodil električno preobrazbo industrije v regiji. Prelomni obrat je zdaj eden najučinkovitejših v celotni avtomobilski industriji. Del letne porabe električne energije v tovarni zagotavljajo vgrajene inovativne aplikacije, vključno s prvo uporabo fotovoltaičnih steklenih sten v turški avtomobilski industriji. Solarni paneli na strehi prav tako prispevajo k manjši odvisnosti od zunanjega vira električne energije, ki je vsa certificirano obnovljiva. Poleg tega tehnologija solarnih sten zajema sončno svetlobo za ogrevanje vode v objektu, kar zmanjšuje porabo zemeljskega plina.

 

V celotnem proizvodnem procesu uporabljajo najsodobnejše proizvodne rešitve. Podatki v realnem času in umetna inteligenca skupaj ustvarjajo virtualne proizvodne simulacije ‘digitalnih dvojčkov’, ki pomagajo optimizirati učinkovitost proizvodnje in omogočajo hitre odzive na nihanja povpraševanja, dobavo sestavnih delov ali spremembe v proizvodnih procesih.

 

Večnadstropna zasnova varilnih in montažnih delavnic povečuje učinkovitost proizvodne linije, saj omogoča tesnejše povezovanje ekip. V več delih proizvodne linije so pnevmatsko opremo nadomestila brezžična električna orodja z možnostjo ponovnega polnjenja, kar zagotavlja tišje in udobnejše delovno okolje.

 

Leta 2025 bo obrat Yeniköy povečal svojo zmogljivost na 405.000 enot za proizvodnjo nove generacije enotonskih vozil.

 

“Yeniköy kot pametna tovarna prihodnosti proizvaja prožno, učinkovito in bolj trajnostno ter uvaja napredne tehnologije za popolnoma povezano in vsestransko proizvodnjo,” je povedal Güven Özyurt, generalni direktor družbe Ford Otosan. “Tovarna Yeniköy predstavlja prihodnost našega poslovanja in nam bo pomagala izpolniti vse večje zahteve naših strank, ki iščejo najsodobnejše oblikovanje, pametna vozila in vozila brez emisij zdaj in v prihodnjih letih.”

 

Povsem novi Transit Custom, ki ga je že mogoče naročiti, je na novo zasnovan z inovacijami, ki so jih navdihnili uporabniki, vključno s prvim nagibnim volanom v segmentu in sistemom za prihranek časa pri dobavah Delivery Assist, povsem novi Tourneo Custom pa zagotavlja novo raven zmogljivosti, razkošja in oblikovanja v vsestranskem vozilu za različne dejavnosti z do devetimi sedeži.

 

Obe vozili ponujata doslej najširšo izbiro različic, vključno z novimi priključnimi hibridnimi modeli in inteligentnim pogonom na vsa kolesa, ter popolno integracijo s platformo programske opreme in storitev Ford Pro prek standardne povezljivosti 5G.8

 

Dobave električnih modelov E-Transit Custom in E-Tourneo Custom se bodo začele kasneje v letu 2024.

Comments

comments