Renault Megane GT Line

Današnji zapis bo malce drugačen, saj bomo govorili o avtomobilu, ki na prodajnih “policah” ni več novost. Kljub temu je dosegel srca mnogih slovenskih kupcev, ki so ga pograbili v različnih izvedbah. Poglede smo si prvič izmenjali na Frankfurtskem avtosalonu dve leti nazaj. Takrat je poskrbel za mešane občutke, ki so se malce kasneje bistveno kristalizirali. Renault je predstavil nekaj novega, nepričakovanega.

DSC_4135

Pri tej francoski znamki smo bili že navajeni posebne mehke oblike, pri novem Meganu so to le še občutno stopnjevali. Brez večjih zadržkov lahko trdimo, da z njegovim predhodnikom nima nikakršne podobnosti. V oči zagotovo najprej pade neobičajna zunanjost. Če smo se včasih pri nekaterih avtomobilih šalili na račun vesoljskih plovil, smo pri Meganu obstali resni.

DSC_4173

Pri Renaultu so z Meganom poskrbeli za novo obdobje te znamke. Pri zunanjosti ne moremo spregledati svetlobnega podpisa, ki so ga uporabili tudi pri naslednjih modelih te znamke. Opremili so ga polnimi LED žarometi, ki poskrbijo, da mu je tema še kako domača. Njegova hladna svetloba se na obrobju preliva v vijolično, kar je popolno za bližajoči se december.

DSC_3214

Z njegovim sprednjim delom so zagotovo zadeli v polno. Srebrni usmerjevalniki zraka se čudovito podajo v kombinaciji s svetlečo modro barvo. Pri novem športnem modelu RS so to še dopolnili z LED lučmi v obliki Renault Sport zastave. Zagotovo se najde kar nekaj lastnikov, ki bi imeli to tudi na svojem.

DSC_3212

Meganov zadnji del je zagotovo tisti, ki vzbudi največ mešanih občutkov. Zunanji rob zadnjih luči so podaljšali skoraj do Renault znaka na sredini prtljažnika. Tukaj me novi Megane pusti hladnega. Nekaj manevrskega prostora so pustili pri zadnjem difuzorju, kjer lahko lastniki pokažejo svojo ustvarjalno žilico. Pri izbiri izpušnega nastavka si res lahko daste duška, vendar izven Renault prodajne mreže.

DSC_4183-Edit

Kljub temu, da sem glede določene tehnologije bolj konzervativem (starodobniki me enostavno bolj navdušijo), je Meganova notranjost nekaj posebnega. Oprema GT Line poskrbi za nepozabne in nujno potrebne delno usnjene športne sedeže. Starejši bi se nad mojo trditvijo najbrž zgražali, mi pa zaenkrat še nimamo problemov s športnim pridihom. Njegovo agresivno podobo zagotovo čudovito zaklučijo 18″ platišča.

DSC_5056

V Meganu res ni več prostora za analogne elemente. Multimedijska konzola je postavljena vertikalno, preko katere se upravlja kar večji del elementov. Kot bi imeli pametni telefon večjega formata. Preko njega se upravlja prezračevanje, navigacijo, nastavitve vozila, Renault pa je poskrbel tudi za družabnost in v sistem naložil nekaj iger. Seveda ne gre za tetris ali kačo temveč take, ki ne motijo voznikove zbranosti.

DSC_5063

Poskrbeli so tudi za nežnejši spol, ki je bolj pozoren na različne vzorce, osvetlitev in izbiro materiala. V Meganu GT Line najdemo precej okrasnih elementov, ki popestrijo njegovo notranjost. Modre karbon letvice poskrbijo za občutek prestiža, ambientalna osvetlitev pa za blagodejno sprostitev ob nočni vožnji.

DSC_5065

Prišel je trenutek resnice, ko so na vrsti njegove vozne lastnosti. Vse skupaj je bilo nad pričakovanji. Megana GT Line poganja 1.5 litrski dizelski motor s 110 KM, ki brez večjega naprezanja na 100 km porabi pod 5 litri goriva. Gre za pravi “šparovček”, ki je z različnimi voznimi profili kos tudi športni vožnji po ovinkasti cesti. Pri tem športni sedeži opravijo svojo nalogo z odliko, podvozje pa poskrbi za čvrst prehod. S tem se mi je razblinil mit o francoski mehkobi.

DSC_5076

Letos so pri Renaultu v Frankfurtu predstavili še zverinskega Megana z oznako RS (Renault Sport). Ta bo prvič na voljo v petvratni izvedbi (fotri, pozor!!), poganjalo pa ga bo 276 francoskih vrancev. Naši prvi vtisi so bili prežeti z veseljem in upanjem na njegovo srečanje v prihodnjem letu.

DSC_4184-Edit

Megane GT Line je poskrbel za dober vtis in si na moji lestivci priboril nekaj mest, vseeno pa je še nekaj manevrskega prostora, ki ga lahko zapolnijo. Če potegnemo črto gre za varčen avto z izzivalnim videzom, ki obrne marsikatero glavo. Največ pozornosti zagotovo ukrade ponoči z njegovim značilnim svetlobnim podpisom. Renault si upa in to se je pri Meganu še kako izplačalo.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments