Porsche bo investiral v tovarno visokozmogljivih baterijskih celic

Naslednji korak v sklopu električne ofenzive: Porsche bo v novo podjetje Cellforce Group GmbH investiral visok dvomestni milijonski znesek. Proizvajalec športnih avtomobilov tako še naprej utrjuje svoje tehnološko vodstvo na področju električne mobilnosti. Porsche in Customcells, njegov partner v skupnem podjetju, sta danes v razvojnem centru v Weissachu napovedala začetek proizvodnje visokozmogljivih baterijskih celic.

“Baterijska celica je zgorevalna komora prihodnosti. Cellforce Group bo kot Porschejeva nova hčerinska družba imel ključno vlogo pri pospeševanju raziskav, razvoja, proizvodnje in prodaje visokozmogljivih celic,” je dejal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG. “S tem skupnim podjetjem se postavljamo v ospredje globalnega tekmovanja za najzmogljivejšo baterijsko celico, ki bo postala vezni člen med Porschejevo nezamenljivo vozno izkušnjo in trajnostno naravnanostjo. Tako ustvarjamo prihodnost športnega avtomobila.”

Uradne ustanovitve podjetja so se udeležili Winfried Kretschmann, ministrski predsednik dežele Baden-Württemberg, Thomas Bareiß, parlamentarni državni sekretar na nemškm zveznem ministrstvu za gospodarstvo in energijo, ter Boris Palmer, župan mesta Tübingen. V imenu udeleženih podjetij so bili navzoči Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG, Michael Steiner, član uprave družbe Porsche in direktor raziskav in razvoja, ter Leopold König in Torge Thönnessen, direktorja družbe Customcells Itzehoe GmbH. Novo skupno podjetje, v katerem ima Porsche 83,75-odstotni večinski delež, ima sedež v Tübingenu. To univerzitetno mesto je tudi v ožjem izboru za lokacijo tovarne baterij, ki naj bi bila blizu razvojnega centra Weissach in sedeža družbe Porsche AG v Stuttgart-Zuffenhausnu. Do leta 2025 naj bi se število zaposlenih z začetnih 13 povečalo na do 80 ljudi. Zvezna republika Nemčija in dežela Baden-Württemberg bosta projekt financirali z okrog 60 milijoni evrov.
“Podjetje Customcells smo ustanovili s ciljem razvijanja baterijskih celic za specifične stranke, za najzahtevnejše aplikacije, in točno to lahko zdaj uresničimo skupaj s Porschejem. Načrtovani proizvodni obrat naj bi dosegel zmogljivost vsaj 100 MWh na leto. To ustreza kapaciteti visokozmogljivostnih baterijskih celic za 1.000 vozil,” tako Torge Thönnessen, izvršni direktor podjetja Customcells. “V partnerstvo s Porschejem ne prinašamo le svojega strokovnega znanja s področja celične tehnologije in proizvodnje, temveč tudi agilnost, inovativnost in sposobnost individualnega reševanja problemov,” je poudaril Leopold König, izvršni direktor podjetja Customcells.

Ministrski predsednik Winfried Kretschmann je povedal: “Z današnjo ustanovitvijo podjetja Cellforce je Porsche skupaj s podjetjem Customcells poslal pomembno sporočilo: elektrifikacija je eden od osrednjih stebrov energetskega in prometnega preobrata, sodobne tehnologije shranjevanja pa so ključna tehnologija prihodnosti. Kdor bo obvladal te tehnologije shranjevanja, si bo zagotovil blaginjo in delovna mesta. Baden-Württemberg združuje vse bistvene dele vrednostne verige, od posameznih visokotehnoloških komponent in proizvodne tehnologije za izdelavo baterij do baterijskih sistemov in recikliranja. Prizadevamo si, da bi to še razširili – med drugim v okviru dialoga o strategiji avtomobilske industrije v Baden-Württem-bergu.”
Parlamentarni državni sekretar Thomas Bareiß: “Zelo me veseli, da je bil z ustanovitvijo skupnega podjetja Cellforce Group narejen odločilen korak v smeri tega ambicioznega baterijskega projekta. Projekt je odličen primer tega, kar smo želeli doseči s pobudo IPCEI za proizvodnjo baterijskih celic. Veseli smo, da lahko kot zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo s tem prispevkom zagotovimo potrebno spodbudo za zagon še enega obrata za proizvodnjo baterijskih celic v Nemčiji. Baden-Württemberg vse bolj postaja vroča točka za baterije in s tem zagotavlja kvalificirano delovno silo na zelo inovativni lokaciji. Vsem zaposlenim v podjetju želim vse dobro.”

Župan Boris Palmer: “V Tübingenu se odlične raziskave že od nekdaj idealno dopolnjujejo z gospodarsko realizacijo in tržno zrelostjo. Veseli nas, da bo v našem mestu v prihodnosti nastal še en gradnik za okolju prijaznejšo mobilnost. Visokozmogljive baterijske celice se odlično ujemajo tudi z našim ambicioznim programom za zaščito podnebja in načrti, da do leta 2030 postanemo ogljično nevtralni. Le tako gre lahko: gospodarska rast v povezavi z okoljskim napredkom.”

“Porsche je bil kot konstruktorski in razvojni urad ustanovljen v Stuttgartu leta 1931. Tehnologij, ki so osnova naših visokozmogljivih športnih avtomobilov, še danes ni mogoče kupiti. Razvijamo jih sami,” je dejal direktor Porschejevega razvoja Michael Steiner. “Zato je logično, da sami razvijamo in izdelujemo tudi ključno tehnologijo prihodnosti, baterijsko celico. Enako logično je tudi, da to visokozmogljivo tehnologijo najprej preizkusimo v najzahtevnejšem tekmovalnem okolju – v avtomotošportu. Tudi naš električni športni avtomobil Taycan je bistvene spodbude in tehnične prednosti pridobil na dirkališču, in sicer z zmagovalcem Le Mansa, modelom Porsche 919 Hybrid.”

Kemija novih visokozmogljivih celic temelji na siliciju kot anodnem materialu. To v primerjavi s sedanjimi serijskimi baterijami omogoča znatno povečanje gostote energije. Baterija je ob enaki kapaciteti lahko bolj kompaktna. Nova kemija poleg tega zmanjšuje tudi notranjo upornost baterije. Zato lahko baterija med rekuperacijo sprejme več energije in je učinkovitejša tudi med hitrim polnjenjem. Še ena posebnost Cellforceove baterijske celice: bolje naj bi prenašala visoke temperature. Vse te lastnosti so v avtomotošportu zelo cenjene. Po drugi strani pa za dirkališče ni nujno potrebno, da baterija deluje tudi pri temperaturah pod ničlo in da ostane stabilna več let po številnih ciklih polnjenja – to sta namreč cilja, ki naj bi ju nova tehnologija celic ravno tako zagotavljala.

Za partnerja pri razvoju celic za naslednjo generacijo litijionske baterije je bil izbran BASF, vodilno svetovno kemijsko podjetje. V okviru sodelovanja bo BASF ekskluzivno zagotavljal visokoenergijske katodne materiale HEDTM NCM za visokozmogljive celice, ki omogočajo hitro polnjenje in visoko gostoto energije. V BASFovih proizvodnih obratih za predhodne sestavine katodnih materialov v Harjavalti na Finskem in za katodne materiale v Schwarzheideju v nemškem Brandenburgu bo BASF od leta 2022 naprej lahko proizvajal baterijske materiale z najnižjim ogljičnim odtisom v panogi.

Pot do skupnega podjetja in partnerjev
Zamisel za proizvodnjo visokozmogljivih baterijskih celic je nastala na pobudo družbe P3 Group. Svetovalno podjetje s sedežem v Stuttgartu je razvilo koncept in leta 2019 skupaj s podjetjem Customcells oddalo vlogo za financiranje v okviru evropskega projekta IPCEI EuBatIn (Important Project of Common European Interest – European Battery Innovation; slov. Pomemben projekt skupnega evropskega interesa – evropske inovacije na področju baterij), katerega cilj je bila vzpostavitev konkurenčne evropske vrednostne verige za litijionske baterije. Ta naj bi temeljila na inovativnih in trajnostnih tehnologijah. Porsche se je projektu pridružil kot partner iz avtomobilske industrije. P3 Group se je letos odločil, da bo ohranil nevtralnost in neodvisnost na trgu ter da ne bo neposredno udeležen v skupnem podjetju. P3 deluje kot tehnološka svetovalna družba s poglobljenim tehničnim znanjem s področja baterijskih celic in je s podjetjem Cellforce Group sklenil dolgoročno pogodbo o opravljanju storitev.
Pogodbe med Porschejem in podjetjem Customcells so bile podpisane 21. maja 2021. Za direktorje nove družbe Cellforce Group GmbH so bili imenovani: s strani Porscheja Markus Gräf kot glavni operativni direktor in Wolfgang Hüsken kot glavni finančni direktor ter s strani podjetja Customcells Torge Thönnessen kot glavni tehnični direktor.

Customcells je eno od vodilnih svetovnih podjetij s področja razvoja posebnih litijionskih baterijskih celic. Customcells na svojih lokacijah v Itzehoeju (Schleswig-Holstein) in Tübingenu (Baden-Württemberg) razvija in proizvaja baterijske celice, specifične za uporabo, od prototipov do majhnih in srednjih serij – Made in Germany. Podjetje Customcells je od svoje ustanovitve leta 2012 pridobilo pomembno znanje in izkušnje na področju razvoja celic z različnimi materiali (katode, anode, separatorji, elektroliti) in tehnologijami premazov. Customcells izdeluje majhne serije v segmentu posebnih litijionskih baterijskih celic, na primer za vesoljsko in pomorsko industrijo, ki temeljijo na prilagodljivih proizvodnih konceptih ter najsodobnejših raziskovalnih in proizvodnih obratih.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG je najuspešnejši proizvajalec športnih avtomobilov na svetu. Podjetje je leta 1948 v Stuttgartu ustanovil Ferry Porsche, od leta 2012 pa je del koncerna Volkswagen. Porsche ima okrog 36.000 zaposlenih. Družba Porsche AG je v poslovnem letu 2020 postavila nov prodajni rekord: vrednost prometa se je namreč povzpela na 28,7 milijarde evrov in je za več kot 100 milijonov evrov presegla vrednost iz prejšnjega leta. Kupcem je bilo dobavljenih več kot 270.000 športnih avtomobilov in ustvarjen je bil dobiček iz poslovanja v višini 4,2 milijarde evrov. Porsche želi do leta 2030 na ravni celotne vrednostne verige in življenjskega cikla prodanih novih vozil doseči nevtralno bilanco CO2.

Comments

comments