Novi Porsche Taycan: izboljšan na skoraj vseh področjih

Višje: moč polnjenja se je povečala za 50 kW in zdaj znaša do 320 kW. Rekuperacija se je pri visoki hitrosti povečala na do 400 kWHitreje: pospešek od 0 do 100 km/h se je skrajšal za do 0,6 sekunde. Taycan Turbo S zdaj zanj potrebuje le 2,4 sekundeDlje: doseg se je povečal za do 35 odstotkov oziroma na največ 678 kilometrov po kriterijih WLTP. Vsi modeli Taycana se v 18 minutah napolnijo od 10- do 80-odstotne napolnjenosti
Porsche je zelo obsežno posodobil svoj model Taycan. Nove različice imajo več moči, več dosega, hitreje pospešujejo ter se polnijo hitreje in zanesljiveje. Poleg tega je oddelek Style Porsche izostril vizualno podobo in močneje diferenciral turbo modele. Vse različice Taycana se ponašajo s še bogatejšo serijsko opremo ter z najnovejšo generacijo koncepta Porsche Driver Experience z vsestransko izpopolnjen koncept prikazov in upravljalnih elementov.

Stuttgart (Nemčija). Številnih prilagoditev bodo že neposredno od začetka prodaje deležne vse tri karoserijske izvedbe: športna limuzina Taycan, vsestranski Taycan Cross Turismo z opcijskim terenskim paketom ter športni, praktični Taycan Sport Turismo. Za vsako izvedbo so na voljo štirje motorji, različice imajo lahko pogon zadaj ali štirikolesni pogon. Prenovljene različice bodo v Porschejeve centre prispele spomladi 2024.
Na poti do serijske proizvodnje so razvojni inženirji in testni vozniki z zamaskiranimi testnimi vozili prevozili okrog 3,6 milijona kilometrov po vsem svetu. Zastavljeni cilj: še dodatno izpopolniti Porschejev prvi popolnoma električni športni avto. Proizvajalec športnih avtomobilov je doslej prodal skoraj 150.000 vozil Taycan. Najpomembnejši posamezni trgi za Taycan so trenutno ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija in Kitajska.
“S Taycanom smo konec leta 2019 vstopili v dobo električnih avtomobilov. Že takoj se je izkazalo, da Taycan spreminja pravila igre in da je inovativni pionir v segmentu električnih vozil,” je dejal Kevin Giek, vodja modelske serije. “Z obsežno posodobljenim Taycanom zdaj nadaljujemo to zgodbo o uspehu. Glede zmogljivosti je modelska serija dosegla novo raven: vozna dinamika in užitek v vožnji sta neprekosljiva. Bistveno izboljšali pa smo tudi učinkovitost, doseg, prilagojenost za vsakodnevno uporabo in udobje.”

Še bolj športne vozne lastnosti
Vsi posodobljeni modeli v primerjavi s predhodniki pospešujejo občutno hitreje. Primera s spodnjega in z zgornjega konca palete: Taycan in Taycan Turbo S kot športni limuzini iz mirovanja do 100 km/h pospešita v le 4,8 oziroma 2,4 sekunde. To je 0,6 oz. 0,4 sekunde hitreje kot pri predhodnikih. 
Z novo funkcijo Push-to-Pass v paketu Sport Chrono je mogoče odvisno od modela s pritiskom na gumb za 10 sekund priklicati do 70 kW dodatne moči. Pospeški so bolj športni zato, ker ima vozilo na splošno večjo sistemsko moč. Že osnovni model Taycana je za 60 kW močnejši kot doslej. Pri Taycanu Turbo S je ob uporabi programa Launch Control moč večja celo za 140 kW. Sistemska moč vrhunskega modela se je tako povečala na 700 kW (952 KM).
Do 35 odstotkov več dosega v primerjavi s predhodnikom


Odvisno od karoserijske izvedbe in motorja se je doseg po kriterijih WLTP povečal na do 678 kilometrov, kar je 175 kilometrov oziroma 35 odstotkov več. Posodobljeni Taycan v primerjavi s predhodnikom na dolgih relacijah potrebuje manj postankov za polnjenje, poleg tega pa se tudi hitreje polni: na 800-voltnih polnilnih postajah za polnjenje z enosmernim tokom (DC) se lahko vozilo polni z močjo do 320 kW. To je 50 kW več kot doslej. Obenem je bilo mogoče občutno povečati možnost hitrega polnjenja pri novi bateriji Performance. Tako se lahko baterija do 5 minut polni s polnilno močjo več kot 300 kW. Celo pri nizkih temperaturah lahko hitreje dosežemo zelo veliko polnilno moč. 
Odvisno od voznega profila je zaradi tega zahtevani čas polnjenja od 10- do 
80-odstotne napolnjenosti SoC (stanje napolnjenosti) v primerjavi s predhodnim modelom pol krajši. Pri Taycanu prve generacije znaša čas polnjenja od 10- do 
80-odstotne napolnjenosti SoC pri temperaturi baterije 15 stopinj Celzija 37 minut. Pri prenovljenih modelih je za to pri enakih pogojih kljub večji kapaciteti baterije potrebnih le 18 minut. Baterija Performance Plus ima zdaj bruto energijsko vrednost 105 namesto prejšnjih 93 kWh.
Novo aktivno podvozje


Vsi posodobljeni Taycani so serijsko opremljeni s prilagodljivim zračno vzmetenim podvozjem. Opcijsko je mogoče pri izvedbah s štirikolesnim pogonom naročiti novo podvozje Porsche Active Ride. Sistem omogoča razpon med voznim udobjem in vozno dinamiko, kakršnega še ni bilo. 
Podvozje karoserijo Taycana ves čas ohranja v vodoravnem položaju, tudi pri dinamičnem zaviranju, krmiljenju in pospeševanju. Pri enakomerni vožnji sistem skoraj v celoti absorbira neravnine. V dinamičnih voznih situacijah podvozje Porsche Active Ride z uravnoteženim porazdeljevanjem zagotavlja skoraj popolno povezavo s cesto. Ko je aktiviran ustrezen način, lahko podvozje kompenzira tudi vzdolžno in prečno nagibanje karoserije, da s tem zmanjša sile pospeševanja, ki delujejo na potnike.
Obsežni ukrepi za povečanje učinkovitosti


K sočasnemu izboljšanju zmogljivosti in učinkovitosti je prispevalo več dejavnikov: izpopolnjen pogonski sklop z novim, do 80 kW močnejšim motorjem na zadnji premi pri vseh modelih, prilagojen pulzni pretvornik z optimizirano programsko opremo, zmogljivejše baterije, prenovljen toplotni management, toplotna črpalka naslednje generacije ter spremenjena strategija rekuperacije in štirikolesnega pogona. 
Največja rekuperacijska zmogljivost pri zaviranju iz visokih hitrosti se je povečala za več kot 30 odstotkov oziroma z 290 na 400 kW. Vse izpeljanke imajo serijsko aerodinamično optimizirana platišča in pnevmatike z manjšim kotalnim uporom. Posebej za ta namen so bila zasnovana nova 21-palčna platišča in pnevmatike.


Občutno boljša oprema pri manjši masi
Čeprav je serijska oprema še obsežnejša kot doslej, modeli tehtajo do 15 kilogramov manj . Zdaj so serijski ambientna osvetlitev, parkirni sistem ParkAssist s kamero za vzvratno vožnjo, električno poklopni zunanji ogledali z osvetlitvijo okolice ogledal, ogrevanje sprednjih sedežev, inteligentno upravljanje dosega (Porsche Intelligent Range Manager oz. PIRM), toplotna črpalka z novim konceptom hlajenja, predal za brezžično polnjenje pametnega telefona, električna polnilna vtičnica na voznikovi in sovoznikovi strani, tipka Drive Mode ter servokrmiljenje Plus. 
Tudi osnovni modeli Taycana so zdaj serijsko opremljeni s prilagodljivim zračnim vzmetenjem in osvetljenimi vstopnimi letvami iz aluminija. Poleg obogatene opreme k boljši produktni substanci prispeva tudi baterija z večjo energijsko vrednostjo in manjšo maso.
Še privlačnejši dizajn
Z novim sprednjim delom, zadkom, žarometi in zadnjimi lučmi so strokovnjaki oddelka Style Porsche še dodatno izostrili čisti, puristični dizajn Taycana. Nova blatnika z ožjimi glavnimi žarometi še bolj poudarjata širino Taycana. 


Novi opcijski glavni žarometi z visokoločljivostno HD matrično tehnologijo imajo izpiljene optične elemente in zdaj tudi ponoči ustvarjajo štiritočkovno grafiko, značilno za znamko. Napis Porsche v svetlobnem pasu na zadku je zasnovan tridimenzionalno in izveden v steklenem videzu. Prvič je po želji na voljo v osvetljeni različici z animacijo, ki se uprizori ob prihodu in odhodu voznika. 
Modeli Turbo in Turbo S zdaj po zunanjosti in notranjosti od drugih izvedb na pogled močneje izstopajo zaradi kontrastne barve turbonit. 
Posodobljen koncept prikazov in upravljalnih elementov
Kombinirani instrument, osrednji zaslon in opcijski sovoznikov zaslon imajo optimiziran uporabniški vmesnik z dodatnimi funkcijami. Stikalo Mode na volanu je zdaj serijsko. Pri modelih Taycan, ki so opremljeni s paketom Sport Chrono in baterijo Performance Plus, je zdaj na tipki Mode poseben gumb za funkcijo Push-to-Pass. 


Z novo upravljalno ročico za volanom levo je mogoče asistenčne sistem upravljati še bolj intuitivno. Tehnologija Apple CarPlay je zdaj še globlje integrirana v prikaze in funkcije vozila. Nova funkcija In-Car Video omogoča pretakanje videovsebin na osrednjem zaslonu in sovoznikovem zaslonu.

Comments

comments