DSC_1176

Novi Mustang in Fiesta ST

Pri Fordu smo že kar navajeni, da svoje vroče novosti predstavijo v sredini leta, ko so temperature že precej visoke. Mesec junij je uvertura v nepozabno poletje, kratke hlače in visoke temperature. Naju visoka temperatura danes sploh ni motila, ker nas je na Dvorcu Jezeršek pričakala pikantna flota Fordovih vozil.

DSC_1143

Sloveniji sta se predstavila novi Mustang in nova Fiesta ST, ki se od stare športnice razlikuje v vseh pogledih. Gre za dva različna modela, ki vsak na svoj način nudita obilo zabave, adrenalina in močnih čustev. Mustang je že vrsto let najbolje prodajan športni kupe na svetu, Fiesta ST pa sledi stopinjam Focusa RS. Prevzela je vse dobre lastnosti večjega športnega brata!

DSC_1168

Novi Mustang je pri zunanjosti doživel le manjše estetske spremembe. Sprednji nos je malce nižji od prejšnjega, namestili so nove žaromete ter uporabili bolj ostro obliko meglenk. Zadek se razlikuje pri najmočnejšem z V8 motorjem, kjer so uporabili štiri zaključke izpušne cevi. Mustang GT s petlitrskim motorjem razvije kar 450 KM, še vedno pa je možen racionalen nakup 2.3 litrskega EcoBoost motorja (290 KM).

DSC_1148

V notranjosti najdemo boljše materiale, največji napredek pa je viden na instrumentalni plošči oziroma merilnikih. Ti so zdaj v digitalni obliki, ki jih lahko nastavljaš po lastni izbiri. Lahko ga imamo v normalni “analogni” postavitvi ali pa v športni, kjer obrate motorja prikazuje v zgornjem delu ekrana. Ti se spreminjajo skladno z različnimi voznimi profili, katerih je pri Mustangu kar šest (Normal, Snow/Wet, Sport, Track, Drag, MyRide). MyRide omogoča tišje speljevanje in je uporaben, če imate bolj sitne sosede in ne marajo globokega zvoka osemvaljnika.

DSC_1170

Pri Mustangu so dodelali to, kar je nujno potreboval. Prejšnji je bil precej tih, ta pa je prava pošast. Izpušni sistem z aktivnim ventilom pri osemvaljniku prilagodi intenzivnost zvoka pri vožnji izven mesta. Pri vseh načnih vožnje lahko izberete unikaten zvok. Najbrž lahko brez problema ugibate kateri vozni način je pri nama najbolj zažigal.

DSC_1175

Da ne bo vse usmerjeno le na užitke in nepozabno zvočno kuliso. Zagotovili so večjo varnost s sistemom za zaščito pešcev, ki v vseh razmerah preverja, ali se pred vozilom nahajajo pešci ali avtomobili. Če ne ukrepate, sistem samodejno upočasni vozilo. Prikazuje tudi oddaljenost od drugega vozila in vas opozori, če se mu preveč približate. Poleg vsega naštetega ima serijsko tudi sistem za ohranjanje voznega pasu. Novi Mustang ima že pri serijskem 2.3 EcoBoost modelu res ogromno varnostnih sistemov.

DSC_1149

Nova Fiesta ST je najbrž zmagovalka današnjega dne. Ford Performance oddelek je Fiesto dopolnil do te mere, da ponuja skoraj vse kar najdemo pri Focusu RS. Vsaj tisti del, ki zagotavlja pokanje in brezkompromisno vozno dinamiko. Pod pokrovom se nahaja nov trivaljni 1.5 litrski EcoBoost motor, ki premore 200 konjskih moči. Pri Fordu se ne šalijo in ne gre za tiskarskega škrata. Ima tudi možnost samodejnega izklopa enega valja, ki se uravnava glede na naš način vožnje, voznik pa tega niti ne zazna.

DSC_1155

V notranjosti ni večjih sprememb od navadne, razen pri športnih Recaro sedežih, ki svojo nalogo opravijo z odliko. Fiesta ST ima serijsko Bang & Olufsen ozvočenje ter prvič v svoji “karieri” tudi izbiro voznih načinov. Ti delujejo na podoben način kot pri Mustangu GT, kjer v načinu Sport in Track doživimo pokanje in brbotanje dvocevnega izpušnega sistema.

DSC_1154

Prvič je na voljo tudi v petvratni različici. Gre povsem za praktičen vidik športnega avtomobila. Zagotovo se najde kakšen kupec več ravno na račun petvratne različice. Tudi sam ne bi nikoli izbral trivratnega avtomobila, ker je “plezanje” na zadnjo klop prilagojeno bolj gimnastičarjem. Potem pa so pri trivratnih modelih tu še daljša vrata, ki pri ozkih parkirnih mestih povzročajo številne nevšečnosti. To so pri Fordu rešili z zaščito robov vrat. Gre se za plastiko, ki se “pojavi” na robu vrat in tako zagotovi zaščito pri odpiranju. S to dodatno opremo se izognete oškrbljenim robovom vrat.

DSC_1152

Na voljo so tudi polni LED žarometi, ki s sivim ozadjem izgledajo res divje.  Za boljši izkoristek Fiestine moči priporočava še Performance paket, ki vključuje mehanski diferencial z omejenim zdrsom, Launch Control in posebno opozorilo za prestavljanje. S to dodatno opremo si zagotovite res hudo Fiesto ST, ki vas bo po vsaki vožnji pustila nasmejane.

DSC_1162

Ford je spet poskrbel za čudovit dan v prijetnem okolju. Njihove športne modele smo prejšnja leta spoznavali na letališču Lesce, danes pa smo jih lahko zapeljali po naših odprtih cestah. Vsaka lokacija je nekaj posebnega in pusti določen spomin. Pri Fordu mi bo današnji dan ostal v najlepšem spominu.

Cenik Fiesta ST

Cenik Mustang

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments