Novi Ford Mondeo

_AMF3234
Ford Slovenija je z Mondeom poskrbel za pravo presenečenje, saj resnično nisem pričakoval takšnega napredka. S spremembami se pri marsikateri znamki ne bi tako potrudili, kot so se pri Fordu. Njihov trud je pri novem Mondeu resnično opazen. Je pravi kradljivec pogledov. Preverjeno.

Prav vsaka izbira testnega Mondea bi bila prava izbira. Vseeno pa sva tudi tokrat zadela jackpot in se razvajala v pravem agresivcu. Poleg najbogatejše Titanium opreme se ponaša še s šeststopenjskim Powershift menjalnikom, ki odlično opravi svojo vlogo. Včasih pa se ne ustavi le pri osnovni Titanium opremi, ampak gre še dlje. Korak, skok ali v našem primeru celo za šprint dlje.
 _AMF3236_AMF3241
Prav vsaka izbira testnega Mondea bi bila prava izbira. Vseeno pa sva tudi tokrat zadela jackpot in se razvajala v pravem agresivcu. Poleg najbogatejše Titanium opreme se ponaša še s šeststopenjskim Powershift menjalnikom, ki odlično opravi svojo vlogo. Včasih pa se ne ustavi le pri osnovni Titanium opremi, ampak gre še dlje. Korak, skok ali v našem primeru celo za šprint dlje.
_AMF3246
Pri viteškem oklepu novega Mondea so lepo vidne bočne linije, ki se začnejo že pri sprednjem delu. Pogled ti seveda najprej ukradejo polno adaptivni LED žarometi, za kričeč videz pa poskrbijo še tipične kromirane reže. Za nas mlade so odlično zadeli tudi z 19 colskimi platišči, ki so kar skladna za takšen nivo avtomobila.
_AMF3251
Najbolj me je prepričal ravno zadnji del, kjer sta moje srce ukradla lepo izoblikovana zaključka izpušne cevi. Naravnost fantastično. Včasih bi prehitel sprednje vozilo le zaradi tega, da bi lahko tudi drugi uživali v izjemnem zadnjem delu. Potem so tu še tiste malenkosti, ki poskrbijo za končni vtis. Mednje štejem sekvenčne smernike, ki Mondeu dodajo še dodatno točko prestiža.
_AMF3259
Selitev v notranjost vozila je prav malce težka. Pa ne zaradi tega, ker je pusta. Ravno nasprotno. Sploh ne vem, kje bi začel! Najprej te pozdravijo udobni električno nastavljivi sedeži, ki poskrbijo za vozniku prijetno počutje. Vse funkcije, ki so dostopne na zaslonu za dotik so resnično enostavne. Tiste glavne od gretja sedežev do klimatske naprave pa so še vedno na voljo v obliki gumbov. Barvni zaslon na dotik ti lahko naenkrat prikazuje štiri različne funkcije. Če pa se med vožnjo ne želite ukvarjati s “tipkanjem” po zaslonu (ki je lahko pri vožnji čez grbine resnično moteče), se lahko nekatere funkcije še vedno poišče kar glasovno (SYNC 2). To nam je znano že iz novega Focusa in je resnično uporabno. Glasovna sopotnica ti pove tudi, če nalaganje telefonskega imenika še ni končano.
_AMF3265
Prava paša za oči so definitivno tudi digitalni števci in kazalci. Na voljo sta dva menija, kjer lahko izbiraš med mnogimi “gadgeti” s katerimi se bomo globlje spoznali v pravem testu. Aja, med sredinskima prikazovalnikoma je tudi kompas. Lepa reč.
_AMF3270
Kot da vsa dodatna oprema ni bila dovolj, so za lepšo osvetlitev notranjosti poskrbeli še s pomično panoramsko streho. V primeru, da si ne želite sonca, lahko strešno okno preprosto “zagrnete” in se v kombinaciji z zatemnjenimi stranskimi stekli znajdete v pravi črni kuhinji. V zadnjem delu v primeru trka za večjo varnost sopotnikov poskrbijo tudi napihljivi varnostni pasovi. Na hitro deluje kot kakšen napihljiv črviček za bazenske vragolije.
_AMF3275
Njegovo obnašanje na cesti pa je popolnoma primerljivo poslušnemu kužetu, ki uboga vsak tvoj ukaz in kretnjo. Delovanje avtomatskega menjalnika je ob kombinaciji dvolitrskega dizelskega motorja s 150 konjiči resnično prijetno. Ob umirjeni počitniški vožnji je čisto pravi družinski avto, ko pa potrebuješ vso moč, lahko spoznaš bolj športno plat. Videz seveda ne vara.
_AMF3257 _AMF3260
Mondeo je v svet družinskih in poslovnih vozil prinesel svežino, kjer so za njegovo izdelavo uporabili reciklirane materiale ter tako pripomogli k ohranjanju narave in mimogrede poskrbeli še za lažje vozilo. To je tista prava “win-win” situacija. Resnično prijetno izkoriščen dan.
Besedilo: Primož Makuc
Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments