P19_0904_a5_rgb

Nov model GTS znamke Porsche: najbolj športni Macan

Stuttgart (Nemčija). Porsche je dopolnil serijo Macan z izrazito športnim modelom. Novi Macan GTS prihaja na trg z zmogljivim motorjem, športno naravnanim podvozjem, svojstvenim dizajnom in izrazito bogatim naborom opreme. 2,9-litrski biturbomotor V6 razvije moč 280 kW (380 KM), s čimer za 15 kW (20 KM) prekaša predhodni model. S tem motorjem Macan GTS v kombinaciji z novo prilagojenim menjalnikom z dvojno sklopko PDK in opcijskim paketom Sport Chrono za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 4,7 sekunde in je tako tri desetinke hitrejši kot doslej. Najvišjo hitrost doseže pri 261 km/h.

P19_0901_a5_rgb
Novi član Porschejeve družine kompaktnih SUV-jev si je oznako GTS (kratica za Gran Turismo Sport) med drugim prislužil zaradi enkratne vozne dinamike. Za 15 mm znižano podvozje skupaj s posebno nastavitvijo sistema za uravnavanje blaženja Porsche Active Suspension Management (PASM) omogoča še izrazitejšo prečno dinamiko. Kot dodatno opremo je mogoče naročiti prilagodljivo zračno vzmetenje, pri katerem je podvozje spuščeno za dodatnih 10 mm. Tudi serijska 20-palčna platišča z dizajnom RS Spyder in velike zavore iz sive litine (dimenzija 360 x 36 mm spredaj in 330 x 22 mm zadaj) zagotavljajo dinamiko in spontanost, ki Macan GTS postavljata ob bok pravim športnim avtomobilom. Opcijsko je zavorno moč mogoče še dodatno povečati z zavorami Porsche Surface Coated Brake (PSCB) – te imajo prevleko iz volframovega karbida – ali s keramičnimi zavorami Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB).

P19_0900_a5_rgb

Užitku v vožnji z novim Macanom GTS akustično daje piko na i serijski in za modele GTS specifični športni izpušni sistem. Osnovo za edinstveno zvočno doživetje pri tem predstavlja 2,9-litrski motor V6, ki s sredinskim položajem turbopolnilnikov – turbopolnilnika sta nameščena med vrstama valjev – omogoča izrazito neposredno odzivnost. Največji navor 520 Nm (dodatnih 20 Nm) je na voljo v širokem območju med 1.750 in 5.000 vrt./min. Po kriterijih NEVC najbolj športni Macan porabi
9,6 l/100 km.1)

P19_0907_a5_rgb

Individualen dizajn s črnimi poudarki
Pri novem Macanu GTS se izrazita športnost zrcali tudi v oblikovni zasnovi. Serijski paket Sport Design z novo oblogo sprednjega in zadnjega dela ter z markantnima stranskima pragovoma ustvarja svojstveno zunanjo podobo. Maski in podaljšanemu spodnjemu delu sprednjega odbijača dajejo unikaten pečat črno lakirani elementi, ki so prepoznavni znak vseh Porschejevih modelov GTS. Tudi glavni LED-žarometi s sistemom Porsche Dynamic Light System (PDLS) ter tridimenzionalne zadnje luči z LED-svetlobnimi pasovi so zatemnjeni. Kot dodatno opremo je mogoče naročiti črne glavne LED-žaromete s sistemom PDLS Plus. Za 15 mm znižano podvozje, črna
20-palčna platišča s svilnatim leskom in dizajnom RS Spyder, rdeče zavorne čeljusti in okrasne letve v visokosijajni črni barvi še dodatno poudarjajo videz vrhunske zmogljivosti. Črna je nepogrešljiva tudi pri oblikovni zasnovi zadka: difuzor in izpušne cevi serijskega športnega izpušnega sistema so lakirani v črni barvi.

P19_0909_a5_rgb

Ekskluzivni športni sedeži tipa GTS in žlahtni materiali
S kakovostnimi materiali, kot sta alkantara (na sredinskih delih sedežev, na naslonu za roke na sredinski konzoli in na vratnih oblogah) in krtačeni aluminij, je športna eleganca v notranjosti Macana GTS razvidna že na prvi pogled, obenem pa jo je mogoče tudi občutiti. Večfunkcijski športni volan s prestavnima ročicama in z volanskim obročem v gladkem usnju je že del serijske opreme, kar velja tudi za ekskluzivne športne sedeže tipa GTS z osemsmernim nastavljanjem in poudarjenimi stranicami, ki zagotavljajo dobro stransko oporo med dinamično vožnjo skozi ovinke. Bogata ponudba dodatne opreme med drugim vključuje usnjeno oblazinjenje GTS v karminsko rdeči ali kredini barvi z dodatnimi elementi v alkantari in dodatnimi barvnimi poudarki, avdiosistem BOSE® Surround Sound in nov predal za pametne telefone s funkcijo indukcijskega polnjenja. Tempostat z asistenco za zastoje, parkirna asistenca s kamero za vzvratno vožnjo in prikazom okolice Surround View, ogrevano vetrobransko steklo in ionizator lahko izpolnijo morebitne dodatne želje glede varnosti in udobja.

Novi Macan GTS je že mogoče naročiti v Porsche Centru Ljubljana.

Comments

comments