Fordovo poročilo o globalnih trendih za 2020

V dobi stalne povezanosti potrošniki danes čutijo večjo osamljenost kot kadarkoli doslej – in teže zaupajo svojim vrstnikom in podjetjem.

V danes objavljenem osmem letnem poročilu 2020 Looking Further with Ford Trend Report(poglejmo dlje s Fordovimi trendi) družba Ford Motor Company kot prevladujočo globalno temo prepoznava zaupanje in raziskuje, kako si ga lahko podjetja spet pridobijo.

“Stopnja sprememb po vsem svetu se povečuje – in brez zaupanja v ustanove, znamke in možnosti, da bi se zanesli na vrstnike, se večina ljudi počuti preobremenjene,” opaža Sheryl Connelly, vodja raziskovanja globalnih potrošniških trendov in prihodnosti pri Fordu. “Potrošniki bi radi verjeli, da podjetja delajo prav, a jim morajo podjetja za to dati jasen dokaz. Pri Fordu ostajamo trdno osredotočeni na izboljšanje življenja potrošnikov in njihovih skupnosti, da lahko ohranimo zaupljiv odnos, ki nas skupaj pelje naprej.”

V anketi so sodelovali udeleženci iz 14 držav v obeh Amerikah, Aziji, Evropi in na Bližnjem vzhodu, globalno poročilo pa ugotavlja, da ima možnost zaupanja vrstnikom, skupnostim, izvoljenim uradnikom in podjetjem odločilen vpliv na vsakodnevno življenje. Drugi trendi potrošnikov, ki jih razkriva poročilo:

  • Čisto sam: osamljenost je postala epidemija svetovnih razsežnosti. Osamljenost je še posebej prevladujoča med mladimi – 62 odstotkov pripadnikov generacije Z po vsem svetu soglaša z izjavo “Redno se počutim osamljeno” in 50 odstotkov jih soglaša s trditvijo “Pogosto se počutim osamljeno, ko sem med drugimi ljudmi.”
  • Pod površino: narašča zanimanje za nevidne elemente vzpostavljanja zaupanja potrošnikov. Potrošniki bi radi verjeli, da podjetja delajo prav, a morajo videti ozadje, če jim želijo verjeti. 67 odstotkov odraslih po svetu se strinja z izjavo “Če podjetje izgubi moje zaupanje, si ga zlepa ne bo povrnilo”.
  • Pričanje: ljudje hočejo, da znamke miselnost, ki temelji na izdelkih, zamenjajo z miselnostjo na osnovi vrednot – čeprav to ne vpliva vedno na njihovo odločitev za nakup: 59 odstotkov odraslih po svetu pravi, da jim priročnost nakupa pomeni več kot vrednote znamke.
  • Velika pričakovanja: z naraščanjem spletne trgovine rastejo tudi pričakovanja glede znamk. 67 odstotkov odraslih po svetu se strinja z izjavo “Imam višja pričakovanja glede znamk kot v preteklosti”.
  • Zeleni paradoks: povsod po svetu so potrošniki čedalje bolj zaskrbljeni glede podnebnih sprememb. A ta skrb se ne odraža v ukrepih: 64 odstotkov ljudi, ki svojega vedenja niso spremenili, da bi tako pomagali v boju proti podnebnim spremembam pravi, da nimajo nobenega vpliva.
  • Identiteta je pomembna: prisoten je razvoj pogovorov in jezika v povezavi z identiteto – še bolj specifično razumevanje gradi na vidnih in nevidnih dejavnikih, kot so spolna identiteta, poreklo, veroizpoved in še kaj. Samo 67 odstotkov odraslih po svetu pravi “Razumem koncept transseksualnosti.”
  • Druga priložnost: nova podjetja za povečanje vrednosti predmetov pri ponovni uporabi so posodobila nakupovanje rabljenih stvari. Tako imenovano gibanje za ‘re-prodajo’ ima čedalje večji zagon in pritegne izobražene in iznajdljive kupce ter vdihne novo življenje rabljenim modnim stvaritvam, napravam, elektronskim izdelkom, gospodinjskim aparatom in drugim dobrinam – in vse več potrošnikov se odloča zanje. 60 odstotkov odraslih po svetu soglaša “Nakupu rabljenih stvari sem bolj naklonjen(a) kot pred petimi leti”.

Comments

comments