DSC_7232-2

Mazda3 Takumi

Mazdini modeli so eni tistih, ki te znajo zadeti naravnost v srce. Res je, da sva gejšo spoznavala v poletnih mesecih in morda je prav zaradi tega vse ostalo v sladkem spominu. Posodobljeno “trojkico” sva že imela na testu in sicer v opremi Challenge, ki zadosti nezahtevnim kupcem. Takumi zame predstavlja popoln paket opreme in gre po mojih merilih za športno nadgradnjo paketa Attraction.

DSC_7241

Mazda se ne zmeni na pritiske in ne vidi rešitve v zmanjšanju delovne prostornine motorja. Mislijo s svojo glavo in sledijo povsem drugačni filozofiji kot evropski konkurenti. Bencinski motorji svoj maksimalen izkoristek še vedno najdejo brez pomoči turbine in lahko celo rečemo, da se držijo korenin ali stare šole. Pa vendar so motorji tehnološko izredno napredni in ponudijo to, kar vozniki iščemo. Zmerna poraba, dober izkoristek in brezkompromisna zanesljivost. Mazda je avto za vse tiste, ki še vedno trdijo, da je downsizing “beden”.

DSC_7213

Dvolitrski pogonski agregat zmore 120 KM in zadosti vsem potrebam povprečnega uporabnika. Dobra lastnost teh motorjev je, da zaživijo v bolj visokih obratih in tako si lahko tudi z Mazdo privoščite kakšen bolj dinamičen krog. Ob tem primeru se hitro spomnim očetovih besed, ki je trdil, da se mora motor slišati ali bolj po domače: “motor mora peti”. V njegov zagovor, do današnjega dne je imel le avtomobile z atmosferskim motorjem.

DSC_7232

Po zunanjosti Mazda ostaja večna športnica in čustvena rdeča barva je popolna za prav vse njene modele. Dvolitrski motorji se pri Mazdi razlikujejo po dvojnem zaključku izpušne cevi. Takumi ima 18″ platišča v grafitno sivi barvi, ki se podajo vsaki barvni kombinaciji. Pri sprednjem delu pa resnično upam, da ga v prihodnje pri Mazdi ne bodo preveč spreminjali. Polni LED žarometi zagotovo poskrbijo za idealno zunanjo podobo in sproščeno vožnjo v nočnem času.

DSC_7232

Trojkina notranjost je povsem prilagojena vozniku. Z elektronsko zavoro so pridobili na prostoru in odlagalnih površinah. Ob pogledu na volan si zaželim, da bi takega imeli že vsi prejšnji modeli. Takumi se ponaša tudi s Head Up Displayem in vzvratno parkirno kamero. Od paketa Attraction dalje ima tudi gretje sprednjih sedežev in volana. Najbrž vam je zdaj jasno, zakaj gre pri Takumi za popoln paket opreme?

DSC_7207

Priznam, da sam nisem ravno med zahtevnimi uporabniki, pa vendar se hitro razvadim na vse malenkosti, ki jih ponuja Mazda3. Malce so zaspali le na področju multimedije. Bistvenih razlik na osrednjem zaslonu res ni, ali pa moje oko ni več tako pozorno kot je bilo včasih. Ne razumite me narobe. Še vedno ponuja vse in povsem dovolj kar potrebujemo za vsakodnevno vožnjo, pravim le, da konkurenčna podjetja ne počivajo in redno posodabljajo podobne sisteme.

DSC_7205

Mazda3 Takumi je pustila dober vtis tudi med vožnjo. Polni LED žarometi so obvezni, ker je vožnja z njimi zabavna in varna. Dvolitrski bencinski motor je osvojil točke pri porabi, ker je številka 6 pri povprečni porabi odličen podatek. Primerljivi avtomobili s turbino ponudijo le dober liter manjšo porabo. Gre za primerjavo, ki jo ne bi smeli delati, saj gre za dva različna svetova.

DSC_7208

Kljub temu, da gejša predstavlja lepoto, uglajenost in popolno vedenje, je zame še vedno prava predrznica. S posodobljeno obliko je pridobila tiste “waw” točke. Se še komu zdi, da bi jo lažje opisali z besedo samuraj?

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments