Mazda 3 Revolution Top

Pred kratkim sem prišel na svoj račun in vozil novo Mazdo 3. Že ob prvih fotografijah, ki so pricurljale na dan, so mi bile všeč linije oziroma celotna zasnova nove Mazde. Ravno zaradi tega sem nestrpno pričakoval testno vožnjo z rdečim zmajem. Testni avto so mi tokrat predali kar na sedežu Mazde Slovenija.

DSC_2144

Pred poslopjem Mazde Slovenija sta bili takrat parkirani dve izvedenki Mazde 3, kombilimuzina in limuzina. Obe sta super, potihem pa sem upal na kombilimuzino. Tudi ob predaji ključev oziroma pametne kartice nisem vedel kaj me čaka. Ko posvetijo Mazdine utripalke, se tudi meni zasvetijo oči. Razočaran sem bil nad ravnanjem prejšnjih lastnikov. Predvidevam, da so to novinarji raznih spletnih portalov in revij. Ob prevzemu Mazde sem podpisal, da bom z vozilom ravnal kot dober gospodar in tega sem se držal. Kljub temu, da sem jo prejel čisto kot solzo, sem jo pred uradnim fotografiranjem še enkrat opral. Tega bi se morali držati vsi in tako ne bi prišlo do raznih poškodb. No, da ne boste mislili, da je bilo tako hudo, samo nekateri smo na takšne zadeve bolj občutljivi.
DSC_5215
Testna Mazda 3 ima najvišji rang opreme in sicer gre za Revolution Top, za katero je potrebno po konfiguratorju odšteti 28.000€ (brez popustov). Dodatno so bili izbrani le sedeži z belim usnjem (brez doplačila) in kričeča rdeča barva za 600 €. Popolna kombinacija, ni kaj. Pod dolgim nosom trojke najdemo 2.2 litrski dizelski Skyactive motor, ki premore 110 kw oziroma 150 poskočnih konj. Ti delujejo složno s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki preseneti s svojo odzivnostjo in diskretnostjo. Seveda lahko tudi sam voznik poseže v delovanje menjalnika z obvolanskimi uhlji ali pa kar z glavno menjalno ročico. Pa vendar, zakaj bi se obremenjevali, če sam odlično opravi svojo nalogo.
DSC_5170
Celotna trojka je povsem prenovljena in osvežena. V primerjavi s prejšnjimi generacijami so naredili ogromen preskok, tako v zunanjosti kot v notranjosti. Notranjost presenti z izjemno dovršenostjo in odlično lego vseh pripomočkov. Poenostavili so centrali del armaturne plošče in se tako znebili odvečnih gumbov in stikal. Na mestu, kjer je bil včasih radio, je zdaj zaslon in pod njim se nahajajo nastavitve za dvopodročno avtomatsko klimatsko napravo, gretje sedežev in stikalo za parkirne senzorje. Večfunkcijski  nadzorni sistem z zaslonom se upravlja preko vrtljivega krmilnega gumba, ki se nahaja pod avtomatskim menjalnikom. Z njim lahko brskate po nastavitvah vozila, navigaciji, telefonski aplikaciji in radiu.
DSC_2131
Za lažje manevriranje pa ima voznik podobne funkcije tudi na volanu in tako lahko ostane zbran med vožnjo. Na multifunkcijskem volanu je svoj prostor našel radarski tempomat, ki deluje brezhibno. Največjo mero uporabnosti doseže na avtocestah, če bi le vsi vozili po predpisih in držali varnostno razdaljo. V primeru, ko se ostali nehvaležno vrinejo, radarski tempomat avtomatsko prilagodi/zmanjša hitrosti in zavira. Na žalost ne živimo v popolnem svetu, je pa sistem vseeno izredno uporaben in ti olajša tako daljša kot tudi krajša potovanja. Mazda 3 ima poleg radarskega tempomata še opozorilo zapuščanja voznega pasu in opozorilnik mrtvega kota. Opozorilo zapuščanja voznega pasu deluje najbolje na avtocestah, malce slabše pa na regionalnih.
DSC_2136
Tokrat sem se prvič srečal s head-up zaslonom nad katerim sem bil popolnoma navdušen. Sprva nisem znal nastaviti njegove višine in sem mislil, da sem “končno” našel en minus, nato pa so me presenetile številne nastavitve vozila, od head-up zaslona, zaklepanja, snopa žarometov do svetilnosti. Seveda se udobje in brezskrbna vožnja ne končata pri nastavljivem head-up zaslonu, ampak se trojka ponaša tudi z električno nastavljivim sedežom, kjer lahko nastaviš tudi ledveno oporo. Sovoznik je v tem primeru prikrajšan za električno nastavljanje. Vsi pa res ne potrebujejo takega razkošja. Mazda 3 MPS bo zaradi športnega poslanstva zagotovo imela še boljše sedeže in oporo kot “navadna”.
Pohvale si zasluži tudi ozvočenje Bose, ki doda trojki ekskluzivnost in neverjetne užitke ob glasbi. Kljub temu, da ima trojka ogromno elektronskih pripomočkov in se novi avtomobili vedno bolj poslužujejo tehnike pametnih telefonov so pri ključnih elementih ostali realni. Govora je o navadni ročni zavori in ročnem zapiranju prtljažnih vrat. Preveč elektronike bi ubilo čar Mazde 3.
DSC_2129
Počasi se lahko preselimo še na zadnjo klop in prtljažni prostor, s tem pa bi tudi zaključili notranjost. Na zadnjih sedežih se prav tako lahko uživa in se na trenutke počutiš kot v malce večji limuzini. Za dodatno udobje poskrbijo še zatemnjena zadnja stekla, ki zaščtijo oči pred sončnimi žarki. Na zadnji klopi (ki menda ni primerna za spanje) je povsem dovolj prostora pri kolenih in nad glavo, pa ne veljam ravno za človeka majhne rasti. Prav tako kot na zadnji klopi je tudi v prtljažniku ogromno prostora za večje kovčke in ostale drobnarije. Če bi radi vedeli v številkah, je govora o 364 litrih. V primerjavo lahko ponudimo Bmw Serijo 1 s 360 litri in Seat Leona s 380 litri. Mercedes Benz razred A je pri tem prikrajšan za 23 litrov (341 l).
DSC_2163
Pri zunanjosti ne bi rad izgubljal preveč besed, ker slika pove več kot tisoč besed. Vseeno pa bi poudaril tiste ključne elemente, ki so doživeli spremembo. Oblikovno je sicer podobna večji šestici in štirikolesno gnani CX petki. Odlikujejo jo čudovite linije, sploh zadnji del ti ob pogledu na jezna zaključka izpušne cevi požene kri po žilah. Tudi biksenonski žarometi in zadnje luči ne delujejo najbolj prijazno. Po zaslugi biksenonskih žarometov s prilagodljivo osvetlitvijo zavoja imaš pri  nočni vožnji občutek kot bi se vozil podnevi. Odzivnost žarometov pri zavojih je res vrhunska in tako ji lahko dodam še dodatno točko za varnost. Mazda je končno spet na pravi poti s svojim japonskim oblikovanjem, ki brez problema pritegne ogromno pogledov. V kombinaciji s 18 palčnimi platišči in rdečo barvo pa Mazda 3 še bolj zažiga po mestnih ulicah.
DSC_5201
Ko sem prevzel Mazdo in se odpeljal proti Idriji, sem se celo pot domov smejal od navdušenja. Ne pretiravam. Kljub temu, da sem avto šele spoznaval in odkrival njegove meje, me je popolnoma prevzel. Kljub dizelskemu motorju avto prav lepo zahruli, ob mirni vožnji pa zna biti spokojen. Udobna vožnja namiguje na bolj prestižne limuzine, hkrati pa se ob srečanju z ovinki prelevi v pravo športnico, kjer se lahko dobri legi delno zahvalimo tudi izvrstnim pnevmatikam. Vožnja z Mazdo je lahko izredno dinamična in še vedno ne prečkaš tiste kritične meje, ker ima vedno nekaj rezerve. Za piko na i je k neverjetnim užitkom prispeval brezhiben avtomatski menjalnik, ki po svoji odzivnosti hitro spomne na že znanega DSG-ja. Priznam pa, da je minilo že kar nekaj časa odkar sem vozil Volkswagnovega GTD-ja sedme generacije.
DSC_5221
Na ovinkastih cestah kot je Zala, sem na trenutke pogrešal še malce bolj školjkaste sedeže, ampak to bom prepustili športni različici MPS. Končno pridem do tistega edinega večja minusa, ki sem ga našel. No ja, pa še ta ni tako kritičen. Poraba se ob umirjeni vožnji giblje od 5,3 do 6 l/ 100 km. Pri športni oziroma dinamični vožnji se ta povzpne tudi do dobrih 7 l/ 100 km. Dodatni krivec (poleg težke noge) je tudi klimatska naprava, ki je bila na avtocesti žejna za 0,9 l/ 100 km. Meni so sicer bolj znani TDI motorji, pri katerih je poraba v obeh primerih manjša za približno 1 l/ 100km. Če potegnem črto, poraba ni tako kritična in vseeno zmagajo tisti pravi užitki, ki jih pri Mazdi definitvno dobite.
DSC_5156
Mazda 3 se lahko brez problema postavi ob bok Bmw-ju, Audi-ju, Mercedes-u in Volkswagn-u. Všeč mi je taka konkurenčnost in tekmovalnost. Z Mazdo 3 sem užival kot že dolgo ne. Za trenutek pozabiš na vse probleme in si želiš, da bi z njo prevozil širni svet. Na žalost se bencinskim črpalkam ne moreš izogniti. Vsekakor si lahko s trojko ob prihodu na bencinsko črpalko dobre volje, saj veš, da te čaka še lepo število zabavnih kilometrov.
Ali se lahko v tako kratkem času navežeš na avto? Ja, z novo Mazdo 3 je to precej enostavno. Zoom – zoom.
Besedilo: Primož Makuc
Fotografija: Andraž Martinšek in Nejc Lampret

Comments

comments