Kia Stinger GT

Najbrž bi se mi smejali, če bi pred desetimi leti trdil, da bo Kia na trgu predstavila šestvaljnega športnika z več kot 300 konjskimi močmi. Brez težav priznam, da tem besedam še sam ne bi verjel. Korejska znamka ni nikoli slovela po športnih in dinamičnih avtomobilih. Držali so se varnega povprečja in v teh nekaj letih prišli do lepih prodajnih številk. S Stingerjem so razbili mejo običajnega in dosegli nepričakovano.

DSC_3182-Edit

Kljub temu, da se pod pokrovom skriva zavidljiva moč 354 konjev, ne gre za tipičnega športnika kot ga poznamo pri ostalih znamkah. Drugje začnejo z manjišimi modeli, Kia pa se je kar takoj lotila športne limuzine z oznako grad turismo (GT). Najmočnejša in najhitrejša Kia je sicer prvotno namenjena daljšim vožnjam, ki poleg udobja ponuja tudi nekaj športnosti. Slednje je odvisno od vaše predrznosti in vročekrvnosti.

DSC_3190-Edit

Modne smernice Stingerja so nekaj neobičajnega, vsaj za Kio. Športnosti pri tem modelu ne manjka nikjer. Sprednji del se bohoti s stranskimi zračniki. Te najdemo tudi na pokrovu motorja, čeprav so le estetske narave. Stranski del lepo zaključijo 19″ alu platišča, bistvo pa je vidno zadaj. Štiri izpušne cevi in drzno oblikovan zadek napove, da ne gre za navadno Kio. Gre za presežek.

DSC_3181

Notranjost Stingerja GT je prepojena s prestižem, kar je za tako ceno povsem pričakovano. V notranjosti ni elementa, gumba ali zaslona, ki bi ga zamenjal. Vse je zasnovano po standardu športne limuzine. Kakovostni materiali udobnih sedežev in armaturne plošče. Prostor lepo zapolnijo vrtinčasti ventilatorji, nad njimi pa se nahaja multimedijski zaslon. Seveda je opremljen z vsemi pripomočki, ki jih pričakujete v tem razredu, največje presenečenje pa je bila kvaliteta kamer, ki so nameščene na vseh straneh avtomobila. Kakovost prikaza okolice je enostavno neverjetna.

DSC_3202

Prednost testne Stinger GT je inteligentni štirikolesni pogon z vektorskim razporejanjem navora med kolesi. Ta omogoča najboljši izkoristek potenciala, ki ga skriva Kia v sebi. Skupaj z električnim nastavljivim blaženjem podvozja in Launch Controlom je recept za zabavo vsakega avtomobilskega navdušenca.

DSC_3196

Servo volan omogoča pet različnih stopenj navora in se z vektorskim razporejanjem navora med kolesi na ovinkasti cesti izkaže z oceno odlično, 5! Stinger GT je dokaz, da lahko z natančno dinamiko vožnje uživaš na vsakem kilometru naše ceste. Priznam pa, da občutne razlike pri trdoti podvozja ni bilo opaziti. To je najbrž glavni indikator, da je bistvo tega avtomobila še vedno zagotovitev udobja na daljših poteh.

DSC_3198

Stinger GT je Kio predstavil v popolnoma novi luči. Dokazali so, da se lahko zoperstavijo tudi višji ligi. Upam, da to ni njihov zadnji model in se športnega duha nalezejo tudi malo manjši modeli. Aja, Kia, vse pohvale za izzivalno ime!

DSC_3172-Edit

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments