Ford Tourneo Custom

Gre za najino prvo srečanje s Fordovo floto gospodarskih vozil. Danes so pri nas predstavili posodobljeno serijo gospodarskih vozil Custom, ki ju razdelimo na tovorne (Transit) in potniške (Tourneo). Prve kilometre sva nabirala z udobnim modelom Tourneo Custom, ki omogoča različne funkcionalne postavitve notranjosti.

DSC_4190

Prenovljeni Custom se poslužuje novih Fordovih oblikovnih smernic, kjer v oči hitro pade maska v obliki črke X. V kombinaciji z LED dnevnimi žarometi privabi številne poglede, za večjo varnost in boljšo vidljivost pa poskrbijo opcijski ksenonski žarometi.

DSC_4194

Največjo posodobitev je doživela notranjost. V primerjavi s predhodnikom so uporabili boljše in kvalitetne materiale, ki zagotavljajo dolgoletno vzdržljivost. Sprednji del kabine je občutno pomlajen, ker so določene elemente uporabili iz navihane Fieste. S tem so zagotovo pridobili dodatne točke pri mlajši populaciji, ki se včasih na skrivaj spogleduje z gospodarskimi vozili.

DSC_4199

Custom je namenjen širšemu krogu kupcev, ker ga lahko s kombinacijo tovornega in potniškega dela prilagodite svojim potrebam. Predvsem je zanimiva izbira poltovornega, kjer še vedno najdemo drugo vrsto sedežev, zadaj pa se nahaja večji del “prtljažnika”. Nanj se lahko zanesejo fizične osebe, družine, manjša ter tudi večja podjetja.

DSC_4189

Glavni aduti Customa so varnostni elementi in udobna vožnja, ki se z občutki ne približa gospodarskemu vozilu. Zračno vzmetenje zadnje osi še dodatno zagotovi dobro počutje, ki ga v Tourneu sicer ne manjka. Sredinski in zadnji sedeži omogočajo konferenčno postavitev, lahko pa se jih prilagodi tudi vožnji koles, kanuja in druge popotniške opreme.

DSC_4196

V svojem razredu ponuja največ odlagalnih površin za različne predmete. Pri dostavnih podjetjih se pri vsakodnevni uporabi nabere precej dokumentov, zato so shranjevalne površine še kako potrebne. Za umirjeno vožnjo so še dodatno zvočno izolirali območje kolotekov ter v notranjosti dodali deset zvočnikov, ki poskrbijo za pravi žur na kakšnem “road tripu”.

DSC_4198

Posodobljeni Custom je opremljen s številnimi radarskimi tipali, ki vozniku olajšajo vožnjo v mestnih središčih, na avtocestah in parkiriščih. Pri gospodarskih vozilih si prvo mesto zagotovo zasluži sistem Cross Traffic Alert, ki te opozori na morebitna prihajajoča vozila ob vzvratnem zapuščanju parkirnega prostora. Nadaljujem lahko s prilagodljivim tempomatom, nadzorom za mrtvi kot ter inteligentnim omejevalnikom hitrosti.

DSC_4197

Customu dodatne tehnologije res ne zmanjka in je prava poslastica za vse sodobne navdušence. Vmesnik SYNC 3 je že stari znanec, ki združuje enostavno uporabo in odlično preglednost vseh elementov. Notranjost res ni tipično gospodarska, čeprav nudi vse, kar tako vozilo potrebuje.

DSC_4191

Poskrbeli so tudi za športne navdušence, kjer z modelom Sport pokažejo, da lahko za dober izgled poskrbite tudi z gospodarskim vozilom. Saj veste, za vse fotre, ki jim Focus ST karavan ne nudi dovolj prostora, vseeno pa mora z vožnjo poskrbeti za spanje štirih malih razbojnikov. Gospodarskih svet vozil je prav tako lahko zabaven. Nudi ogromno prostora, udobje in varnost. V naslednjem letu se lahko veselimo tudi priključnega hibrida, ki bo v družbi z 1.0 ecoboost motorjem poskrbel za čistejše okolje in varčnost.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments