Kako umetni ptičji iztrebki varujejo lak vašega avtomobila?

Čeprav v številnih državah velja za srečno znamenje, če vas zadene ptičji iztrebek, ima lahko ob pristanku na vašem avtomobilu resnejše posledice – negativno namreč vpliva na lak.

Na srečo so Fordova vozila s pomočjo umetnih ptičjih iztrebkov preverjena prav za to možnost.

V laboratoriju razviti sintetični iztrebki so tako realistični, da lahko natančno odražajo različne vrste prehrane – in posledično različno kislost iztrebkov – večine ptic v Evropi.

Testne plošče popršijo z ‘iztrebki’ in jih nato v pečici ogrejejo na temperaturo 40, 50 in 60 °C, da preverijo posledice pri uporabi vozila v ekstremnih razmerah, ko so dosežene mejne vrednosti zaščite laka pred korozijo.

‘Test s ptičjimi iztrebki’ je le ena od nadlog, ki jih morajo prestati vzorci lakiranih površin. Po njih pršijo tudi fosforno kislino, pomešano z milnim detergentom, in sintetični cvetni prah, preden plošče za 30 minut postavijo v pečico s temperaturo 60 in 80 °C. Test preverja zaščito pred delci, ki se prenašajo po zraku, na primer cvetnim prahom in lepljivim drevesnim sokom.

Spomladansko čiščenje

Pomlad in poletje sta še posebej nevarna za lak, saj je takrat v naravi še več ptic, obenem pa se lahko lak zaradi intenzivne sončne svetlobe zmehča in razširi. Ko se lak ohladi, se skrči in vsa umazanija, vključno s ptičjimi iztrebki, se ‘prilepi’ na površino. Če jo pustimo na vozilu, lahko trajno poslabša videz in za odstranjevanje je potreben poseg strokovnjaka.

S prefinjeno izbiro pigmentov, smol in dodatkov, ki sestavljajo sijajno zaščitno lakiranje vozila, lahko strokovnjaki zagotovijo, da je lak, ki ga Ford uporablja na svojih vozilih, optimalno odporen na vplive različnih vrst polutantov ne glede na vreme.

Ptičji iztrebki malce bolj strokovno

Ptičji iztrebki so pogosto beli in črni ter so sestavljeni iz blata in urina. V belem delu je sečna kislina, ki pri pticah ustreza urinu in nastaja v sečilih. Blato nastaja v prebavnem traktu. Čeprav lahko ptica oba izločka iztrebi hkrati, se to zgodi s takšno hitrostjo, da se med sabo ne pomešata. 

Dodatna Fordova testiranja lakiranih površin

Med testi vzorcev laka je tudi neprekinjeno ‘bombardiranje’ z ultravijolično svetlobo v laboratoriju za preverjanje vplivov svetlobe: izpostavljenost ultravijolični svetlobi traja do 6000 ur (250 dni), to pa je enakovredno petim letom uporabe pod žgočim soncem najsvetlejšega kraja na Zemlji. Med ocenjevanje vremenskih vplivov sodi tudi zamrzovanje vzorcev na temperature krepko pod ničlo, izpostavljanje grobi zimski umazaniji s ceste v solni komori z visoko vlago in simuliranje onesnaženja z gorivom pri nepozornem dolivanju na bencinski črpalki.

Kako očistiti ptičje iztrebke z avtomobila

Pustiti ptičje iztrebke na vozilu ni prav dobra ideja. Vsem lastnikom avtomobilov svetujemo redno pranje vozila z gobo in mlačno vodo, v kateri naj bo pH-nevtralno sredstvo za čiščenje; na videz nedolžne snovi takoj nežno odstranite z laka. Voskanje lakiranih površin enkrat ali dvakrat letno pomaga k povečanju odpornosti laka novega vozila na tudi najbolj zoprne snovi, lak pa dalj časa ohrani sijaj.

Navedki

V času, ko ljudje ostajajo doma, je na parkiriščih veliko avtov in verjetno jih bodo ptiči še bolj onečedili kot običajno. Te izločke je pametno odstraniti, preden se ‘zapečejo’, a naše stranke so lahko vsaj malce bolj brezskrbne ob vseh naporih, s katerimi si prizadevamo za zaščito laka.”

André Thierig, vodja temeljnega razvoja lakiranja, Ford Evropa

 

Comments

comments