Ford nudi zračni filter, s katerim bo vožnja veliko varnejša in prijetnejša

Ford zdaj s svojimi vozili nudi izboljšan zračni filter, zaradi katerega si bo oddahnil marsikdo, ki sicer trpi zaradi senenega nahoda in alergij.

Fordov filter micronAir proTect so razvili strokovnjaki v Freudenbergu in je izjemno učinkovit pri prestrezanju široke palete škodljivih mikrobov, alergenov in celo virusov, ki lahko zelo ogrožajo zdravje.

Izboljšani sistem uporablja oglje in poseben aktivni sloj s skrivnim receptom, ki vključuje citronsko kislino, kot je sicer prisotna v limonah. Ta zagotavlja zaščito pred bakterijami, kvasovkami in glivami, ima pa tudi protivirusne lastnosti.

“Za številne voznike in njihove sopotnike predstavlja alergija na cvetni prah veliko nevšečnost, pa tudi resne zdravstvene težave,” je povedal Nigel Brackenbury, podpredsednik oddelka za pomoč strankam pri Fordu Evropa. “Ta filter je poceni, a učinkovita rešitev, ki pomaga zaščititi zdravje in zagotovi večje udobje za vse potnike v Fordovih vozilih.”

Način delovanja

Fordov filter micronAir proTect prestreže delce, velike (oziroma majhne) samo 0,05 mikrona – manj od tisočinke premera človeškega lasu. Pri vgradnji v prezračevalni sistem vozila zmanjša koncentracijo škodljivih delcev, ki vstopajo v kabino, in kar se da hitro odstrani kapljice, v katerih so lahko virusi, tako pa zmanjša možnost za nadaljnje širjenje in okužbe.

V filtru sta element z aktivnim ogljem, ki nudi dodatno zaščito pred škodljivim onesnaženjem z delci in plini kislin, ter večslojna zapora iz mikrovlaken, ki prestreže manjše prašne delce in cvetni prah.

Filter lahko odpravi tudi nevarnosti, ki grozijo v notranjosti vozila – izkazal se je z 99,9-odstotno učinkovitostjo pri onesposabljanju virusov, ki so prišli v stik s posebnim aktivnim slojem.* Med njimi sta tudi virus prašičje gripe (H1N1) in HCov-229E. V trenutnih razmerah je preveč tvegano, da bi filter testirali tudi glede virusa SARS-CoV-2, koronavirusa, ki povzroča bolezen COVID-19, a pri Freudenbergu predvidevajo, da bi zagotovil enako 99,9-odstotno učinkovitost.

Koronavirusi se širijo s kapljicami, ki nastajajo pri kihanju, kašljanju ali dihanju okuženih oseb, in lahko na površinah predstavljajo nevarnost za okužbo še več ur ali celo dni. Zračni vrtinci ter spremembe temperature in vlage lahko te delce spet zanesejo v zrak – na tej točki pa jih lahko prestreže filter.

Fordovi prodajno-servisni centri lahko zagotovijo in vgradijo filter, ki je že na voljo za modele Focus, Kuga, Mondeo, S‑MAX in Galaxy, naročiti pa ga je možno tudi za Fiesto, Pumo in EcoSporta, modela Transit Courier in Tourneo Courier pa bosta sledila v drugi polovici poletja.

Comments

comments