Ford Mustang Mach-E Rally

Köln, 7. septembra 2023 – Ford Mustang Mach-E® Rally bo svet na povsem nov način prepričal o moči in okretnosti električnih vozil.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_87-min

Po globalnem prvem ogledu na Festivalu hitrosti v Goodwoodu julija letos se je Mustang Mach‑E Rally danes na salonu IAA Mobility v Münchnu prvič pokazal brez maskirne prevleke. Pridružuje se družini Mustang Mach-E in predstavlja drugačno smer električnih vozil – to je prvo Fordovo električno vozilo po navdihu relijev, ki Mustangovo svobodo in zabavo prenaša na makadame in neutrjene poti.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_92-min

“Še pred enim letom je bila to zgolj ideja, to, kar vidite danes, pa je dokaz strasti in intenzivne ustvarjalnosti naše ekipe Model e,” je povedala Donna Dickson, glavna inženirka modela Mustang Mach-E. “Vedno smo raziskovali nova področja zmogljivosti in s kombinacijo za reli prilagojenega vzmetenja, pogonskega sklopa z dvema elektromotorjema in hudomušnega oblikovanja nam je uspelo, da je Mustang Mach‑E Rally športno zmogljivo vozilo druge vrste, ki bo navdušilo uporabnike med iskanjem vedno novih pustolovščin.”

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_89-min

Mustang Mach-E Rally 1 tehnologijo električnih vozil uvaja na povsem nedotaknjeno ‘polje’ in širi družino vozil Mustang Mach-E. Ta stroj odlikuje posebej uglašena različica pogonskega sklopa modela Mustang Mach-E GT z dvema motorjema, ki razvije najmanj 880 Nm navora in 358 kW moči.2, 3 Mustang Mach-E Rally vključuje litij-ionsko baterijo z uporabno kapaciteto 91 kWh.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_106-min

Vozilo ima edinstveno vzmetenje, ki je za 20 milimetrov višje kot pri Mustangu Mach‑E GT in je opremljeno s posebej prilagojenimi vzmetmi, amortizerji MagneRide®,4 in 385‑milimetrskimi sprednjimi zavornimi koluti z rdeče lakiranimi zavornimi čeljustmi blagovne znamke Brembo®.5

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_104-min

Tudi območje stika gume s prašnimi vozišči je nekaj posebnega: Mustang Mach-E Rally ima trpežna 19-palčna sijajno bela platišča iz lahke zlitine v slogu relija, navdihnjena z dolgo zgodovino Fordovih vozil za reli, na njih pa so pnevmatike Michelin CrossClimate2 dimenzij 235/55 R19, ki imajo v primerjavi z modelom GT višje bočnice in boljši oprijem na neutrjeni površini.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_105-min

Zaradi obilice letečega kamenja pri hitri vožnji je poskrbljeno za zaščito spodnjega dela vozila z zaščitno oblogo sprednjega in zadnjega elektromotorja ter zaščitno folijo na oblogah vrat in blatnikih, ki pomaga zmanjšati poškodbe lakiranja, trgovec pa lahko namesti še zavesice za zaščito pred pršenjem blata in drobirja. V sprednji del je vgrajena tudi točka za reševanje z vleko, če bi bile pustolovščine na terenu preveč začinjene.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_102-min

Mustang Mach-E Rally je prvi Ford z voznim načinom RallySport,6 ki je zasnovan za terensko vožnjo: prilagoditev elektronskih nadzornih sistemov zagotavlja večje zdrse, linearen odziv dušilne lopute omogoča boljši nadzor, agresivnejše blaženje pa boljšo vodljivost v širokih ovinkih. Poleg tega bodo vozniki zagotovo cenili zmogljivost Mustanga Mach-E Rally na snegu in drugih spolzkih podlagah, ki jo omogoča ta vozni način v kombinaciji z novimi pnevmatikami.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_99-min

Ford je za testiranje Mustanga Mach-E na svojem poligonu v Michiganu razvil povsem novo progo za reli. Progo so posebej zasnovali veterani relikrosa, da bi simulirali to, kar lahko vozilo čaka v resničnem svetu. Inženirji in mehaniki so nato prototipe Mustanga Mach-E Rally ‘zlorabili’ na 800-kilometrskih testih, ki so simulirali preizkuse vzdržljivosti v relikrosu, da bi se prepričali, ali vozilo izpolnjuje namenskost zasnove.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_91-min

Mustang Mach-E Rally navduši tudi z ustreznim videzom: izstopa z velikim zadnjim spojlerjem, ki se zgleduje po Focusu® RS, edinstvenimi kontrastnimi poudarki, vključno z zgornjimi in spodnjimi oblogami, posebnim sprednjim deljenim spojlerjem, črno lakirano jekleno streho ter značilno in namensko sprednjo masko, v katero so vgrajene meglenke, ki zagotovo sodijo med obvezno opremo vozil za reli. Vsakega Mustanga Mach-E Rally že serijsko krasita dve dirkaški progi, ki dopolnjujeta drzno barvno paleto. Naročite ga lahko v barvah Grabber Blue, Shadow Black, Eruption Green in vznemirljivi Grabber Yellow, za doplačilo pa sta na voljo tudi Star White ali nova Glacier Gray.

2023_FORD_MACH-E_RALLYE_97-min

Za notranjost je značilna kombinacija udobja, funkcionalnosti in sloga, ki se lepo ujema s kultnimi belimi platišči. Sijajno beli poudarki krasijo armaturno ploščo, spodnja kraka volana in kontrastne šive na vratih. Voznika čaka poseben Fordov športen sedež s sijajno belim naslonjalom in reliefnim napisom “Mach-E Rally” na površini sedišča.
“Mustang Mach-E Rally desetletja Fordovega strastnega sodelovanja na prvenstvih v reliju izroča neposredno v roke naših strank,” je povedal Jim Farley, Fordov izvršni direktor. “Mustanga popelje tja, kjer vsaj v avtomobilski različici še ni bil – na makadame in neutrjene prašne ceste. Navdih pravih vozniških navdušencev tako zagotavlja povsem novo vozniško izkušnjo in popolno uživanje v vožnji.”

 

Naročila za model Mustang Mach-E Rally bodo (na določenih trgih) začeli sprejemati v začetku leta 2024.

Comments

comments