Ford Mustang je najbolje prodajani športni avto drugo leto zapored, naziv najbolje prodajanega športnega kupeja pa neprekinjeno nosi že šest let

Že drugo leto zapored je Ford Mustang1 – ki to soboto, 17. aprila, praznuje 57. rojstni dan – najbolje prodajani športni avto na svetu. Obenem je legendarni model naziv najbolje prodajanega športnega kupeja brez prekinitve osvojil že šesto leto zapored.

S povečanjem prodaje zmogljivih različic, med katerimi je bil tudi Bullitt, je Mustang prekosil vse tekmece: po najnovejših podatkih o registracijah vozil, ki jih zbira agencija HIS Markit, so leta 2020 po vsem svetu prodali 80.577 Mustangov.2 Ta skupna številka predstavlja 15,1 odstotka trga športnih kupejev in presega delež 14,8 odstotka leto pred tem.

“Ljubitelji Mustangov so navdušeni nad svojimi športnimi modeli in to so nedvomno pokazali tudi lani,” je povedal Hau Thai-Tang, vodja platforme in z izdelkom povezanih postopkov družbe Ford Motor Company. “V letu, ki je zaradi globalne pandemije predstavljalo poseben izziv za celotno avtomobilsko panogo, se je Mustang odlično izkazal in povečal svoj delež v globalnem segmentu športnih avtomobilov.”

Po Fordovih internih podatkih se je prodaja izjemno zmogljivih različic Bullitt in Shelby, ki sta na voljo v ZDA in na nekaterih drugih trgih, leta 2020 v primerjavi s predhodnim letom povečala za 52,7 odstotka.

K temu, da je Mustang ohranil naziv najbolje prodajanega športnega avta, je zagotovo pomagalo tudi povečanje prodaje na nekaj evropskih trgih. Fordovi interni podatki za leto 2020 v primerjavi z letom 2019 navajajo povečanje prodaje na Madžarskem za 68,8 odstotka, prav tako se je prodaja povečala na Nizozemskem (38,5 odstotka), na Danskem (12,5 odstotka), v Češki republiki (5,6 odstotka) in v Avstriji (4 odstotke).

Ford je leta 2020 v Evropi prodal 7000 Mustangov, od začetka prodaje v tej regiji leta 2014 pa so jih prodali že skoraj 60.000.3 ZDA ostajajo največji globalni trg, na katerem prodajo približno eno tretjino vseh Mustangov.

Ford se nadeja tudi uspešne prodaje nove različice z omejenim številom izdelanih vozil – za dirkališča pripravljenega modela Mustang Mach 1. Ta Mustang z vrhunskimi lastnostmi prinaša vrsto izboljšav zmogljivosti in edinstvene oblikovne elemente, ki spominjajo na legendarne Mustange Mach 1 iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Dobave kupcem v Evropi so predvidene v prihodnjih mesecih.

# # #

1 Ford Mustang – izpusti CO2 256–284 g/km, poraba goriva 11,2–12,4 l/100 km po WLTP.

Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.

2 Agencija IHS Markit pri vladnih uradih in drugih virih zbira podatke o registracijah vozil po vsem svetu in zajema 95 odstotkov prodanih novih vozil v več kot 80 državah. Med športne avtomobile so po določilu IHS Markit uvrščena vsa vozila v globalnem segmentu športnih vozil IHS Markit. Fordova analiza podatkov o skupnem kumulativnem številu registracij novih vozil v vseh športnih segmentih od leta 1966 do 2000, ki jih je zagotovila agencija IHS Markit, je pokazala, da je Mustang najbolje prodajani športni avto v Ameriki v zadnjih 50 letih.

3 V trg Evro 20 so vključene naslednje države: Avstrija, Belgija, Češka republika, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

Comments

comments