DSC_1829

Ford Fiesta Active

Epidemija “crossover” je zadela tudi pri Fordu. Malčica, ki se nama je v srce vtisnila kot prava športnica, je pridobila še gorniško varianto. Andraž je Fiesto Active poimenoval kar gojzar in obema se zdi noro huda. Ford je uspel prikazati Fiesto kot pravo avanturistko in to jim je ponovno uspelo. S tem je mala športnica na voljo v paketu za vsako priložnost.

DSC_1824

Pridobila je večjo količino črne zaščitne plastike, unikatna petkraka lita platišča in “terenske” strešne nosilce. V oči res najbolj padejo ravno platišča, ki so mi izmed vseh najbolj všeč. Lahko celo priznam, da bi jih z veseljem videl tudi na najmočnejši ST-jki. Seveda ni vse le v izgledu. Na kolotekih je Fiesta Acitve širša za 10 mm, po višini pa se od navadne razlikuje za +18 mm. Vse to zagotavlja mogočno držo in zmoglivejšo uporabo slabšega cestišča.

DSC_1828

Na voljo je v številnih barvnih kombinacijah, zagoto pa najbolj izstopata Lux rumena ter Ruby rdeča. Kupci lahko glede na barvo karoserije izberejo tudi kontrastno črno ali rdečo streho. Zadetek v polno je definitivno bela barva s črnimi ogledali in streho, ki lepo dopolni črne obrobe okrog Fieste.

DSC_1827

Serijski so športni sedeži, ki so lahko prešiti z barvnimi šivi. V osnovi ima že kar precej dodatne opreme kot je SYNC3, za popolno crossover izkušnjo bi sam dodal le še panoramsko strešno okno. Samo predstavljajte si vožnjo na Mangartsko sedlo, kjer lahko sopotniki skozi strešno okno opazujejo čudovite prizore narave.

DSC_1830

Tehnološko je povsem enaka ostalim Fiestam in jo lahko z dodatno opremo prilagodite svojim željam. Od ostalih se razlikuje le po voznih profilih, ki ima poleg Eco in Normal še Slippery (spolzko). Slednji prilagodi nastavitve ESC in nadzor zdrsa za večjo samozavest na površinah s slabšim oprijemom, kot sta sneg in led. Način za spolzke podlage vozniku pomaga ohraniti nadzor pri vožnji skozi ovinke ali spreminjanju voznih pasov na spolzkem cestišču.

DSC_1826

Posebnost pri Fiesti Active so tudi optimizirani sprednji blažilniki s hidravličnim odbojim zadržalom. Ti ublažijo sunke in tresljaje pri vožnji čez grobe površine. Če potegnemo črto, mali crossover ni le šminka za mestne ulice, temveč je lahko pravi sopotnik za blage terenske razmere.

DSC_1829

Ford je z modelom Active spet zadel v črno in hkrati najbrž poskrbel za prodajni hit. Vsekakor se strinjam, da gre za precej specifičen model, ki pa je zelo uporaben. Je izjemno priročen za tiste, ki imajo na dnevni relaciji malce več makadama in tako pridejo črne “terenske” obloge do svojega pravega namena. Resnično upam, da se čimprej znajde na najinem testu.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments