Se jezite nad slabimi cestami?

19.02.2016 – Udarne jame in druge uničene cestne površine so postale draga težava avtomobilistov po vsem svetu.

 

Lani se je v Veliki Britaniji Kraljevi avtomobilski klub odzval na več kot 25.000 z udarnimi jamami povezanih okvar – od leta 2014 pomeni to povečanje za skoraj 25 odstotkov.* Slabo stanje in pomanjkljivo vzdrževanje evropskih cest v skladu s podatki pomembno prispevata k vsaj tretjini vseh prometnih nezgod vsako leto.**

 

Ker se zavedajo te težave, je družba Ford Motor Company ustvarila peklensko 1,9-kilometra dolgo cesto z natančnim posnetkom nekaterih najhujših udarnih jam in poškodb cestišč iz različnih koncev sveta. In kaj je smisel tega bulevarja, ki namesto sanj uničuje vzmetenja? Pomagati inženirjem, da ustvarijo še bolj vzdržljive sisteme podvozja in razvijejo inovacije, s katerimi se bodo Fordova vozila uspešneje spoprijemala s čedalje bolj uničenimi cestami po vsem svetu.

 

Omenjena cesta je del omrežja preizkusnih prog v skupni dolžini 80 kilometrov na Fordovem preizkusnem poligonu v kraju Lommel v Belgiji. Vključuje tipične udarne jame, značilne za Evropo in ZDA, ter simulacijo več kot 100 cestnih nevarnosti iz 25 držav. Samo v zadnjih treh letih so Fordovi inženirji iskali najbolj grozljive ceste v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Rusiji, Španiji, Švici in v Veliki Britaniji, pa tudi v Aziji, Avstraliji ter Severni in Južni Ameriki.

 

“Naša cesta je prava peklenska galerija uničujočih prometnih pogojev, na katere bi lahko naletele naše stranke – od zmešnjave kitajskih križišč do luknjastih nemških podeželskih cest,” je povedal Eric-Jan Scharlee, tehnični specialist za področje trpežnosti na Fordovem preizkusnem poligonu Lommel. “Z vključevanjem izzivov iz resničnega sveta v naše testne površine lahko razvijemo vozila, ki se bodo v prihodnosti bolje spoprijela s krutimi pogoji.”

 

Inženirji nenehno proučujejo možnosti za vključevanje novih dodatkov na testnem poligonu. S podobno opremo, kot jo uporabljajo seizmologi, s hitrostjo do 70 km/h vozijo čez udarne jame in s tipali beležijo obremenitve vzmetenja in drugih sestavih delov. Med površinami ne manjkajo niti granitne kocke z belgijskih cest, pariški tlakovci in hitrostne ovire iz Brazilije.

 

Fordova obsedenost s preverjanjem, ali so njihova vozila kos najslabšim cestam, vodi do inovacij. Tako Ford v Evropi v svojih modelih Mondeo, Galaxy in S-MAX premierno uvaja stalno uravnavanje blaženja s tehnologijo upoštevanja udarnih jam. Tehnologija prilagodi vzmetenje, če zazna, da je vozilo padlo v udarno jamo, in tako pomaga zaščititi vzmetenje pred poškodbo. Fordov sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah opozori voznika na poškodbo pnevmatike, sistem za elektronski nadzor stabilnosti pa mu pomaga ohraniti nadzor nad vozilom pri izogibanju oviram.

 

Vse Fordove modele za evropski trg preizkusijo na poligonu v Lommelu, kjer Fordovi inženirji in testni vozniki vsako leto prevozijo več kot 6 milijonov kilometrov. Tako so testni vozniki v sklopu preizkusnega režima za simulacijo desetletne grobe uporabe v samo šestih mesecih s povsem novim Transitom poligon prevozili več kot 5000-krat. Poligon vključuje tudi krog za preizkuse z veliko hitrostjo, solne in blatne kopeli ter komore za preverjanje odpornosti na korozijo pri visoki stopnji vlage. Prototipna vozila vozijo tudi po vsem svetu pri temperaturah v razponu od polarnih -40 °C do puščavskih 40 °C.

 

“Analiziranje podatkov med preizkušanjem vozil je Fordu omogočilo razvoj vrste naprednih pripomočkov za pomoč vozniku in prilagoditve zasnov, s katerimi smo nenehno izboljševali varnost in čvrstost naših vozil,” je dodal Scharlee.

Comments

comments