Novi Porsche Taycan postavil rekord na Severni zanki Nürburgringa

Najboljši rezultat na najzahtevnejši dirkalni stezi na svetu

Stuttgart/Nürburg (Nemčija). Porsche je na Severni zanki Nürburgringa postavil nova merila za štirivratne popolnoma električne športne avtomobile. Testni voznik Lars Kern je legendarno progo v nemški pokrajini Eifel s predserijskim Taycanom premagal v 7:42 minute. Rekord je bil izmerjen na razdalji 20,6 km, ki je običajna za merjenje rekordnih voženj.
“Taycan je tukaj – na eni najzahtevnejših dirkalnih stez na svetu – prepričljivo dokazal, da zmore tudi vožnjo po krožnih dirkališčih,” je povedal Kern. “Vedno znova sem navdušen nad mirno lego električnega športnega avtomobila na hitrih odsekih, kot je Kesselchen, in nad nevtralnim pospeševanjem iz ozkih odsekov, kot je Adenauer Forst.”

S19_3993
“Taycan je svoje zaključne preizkuse zmogljivosti premagal z odliko. Naš električni športnik je ponovljivost svoje moči najprej dokazal na zahtevnem preizkusu s 26 zaporednimi pospeševanji iz mirovanja na 200 km/h. Nato je v Nardòju popolnoma brez težav v 24 urah prevozil 3.425 kilometrov, sedaj pa je postavil nov rekord na Severni zanki Nürburgringa,” je povedal vodja modelske serije Stefan Weckbach. “Velik delež teh izvrstnih zmogljivosti prispevajo sistemi podvozja, ki uravnavajo v delčku sekunde. Enako velja za izpopolnjeno aerodinamiko in pogonski sklop našega prvega popolnoma električnega športnega avtomobila. ”
Že v zgodnji fazi preizkušanja so razvojni inženirji Taycan na voznem simulatorju virtualno vozili po Severni zanki Nürburgringa, da bi preizkusili in ocenili zmogljivost električnega športnika na dirkalni stezi. Pri tem so se osredotočili predvsem na upravljanje z električno energijo in toploto. Oboje pomembno prispeva k doseganju najboljšega možnega časa kroga.

S19_3991
Kaj se je zgodilo doslej: 24-urna vzdržljivostna vožnja in serija pospeševanja
Taycan zmore premagati oboje – dirkalne steze in vzdržljivostne preizkušnje: Porsche je s predserijskim prototipom na preizkušnji na dirkališču za visoke hitrosti v Nardòju (Italija) opravil točno 3.425 kilometrov v 24 urah. To približno ustreza razdalji od Nardòja do Trondheima na Norveškem. Pri vročinski bitki na južnoitalijanskem testnem poligonu je hitrost vožnje znašala med 195 in 215 km/h. Zunanje temperature so dosegle do 42 stopinj Celzija, temperatura asfalta pa se je povzpela do 54 stopinj Celzija, ko je prototip Taycana dokazal odlike pri vožnji na dolge proge še pred začetkom serijske proizvodnje. Vožnja je potekala brez prestanka. Prototip se je moral ustaviti le za hitre postanke za polnjenje in menjavo voznikov.
Poleg tega je predserijsko vozilo konec julija na nekem letališču 26-krat zapored pospešilo iz mirovanja do 200 km/h. Povprečje pospeševanja pri izmerjenih vožnjah je bilo pri tem pod 10 sekund, razlika med najhitrejšim in najpočasnejšim pospeševanjem je znašala 0,8 sekunde.
Novi Taycan: Porschejev prvi popolnoma električni športni avtomobil

S19_3988

Za impresivno zmogljivost na dirkalnih stezah v Taycanu skrbi cela vrsta tehničnih lastnosti:
• Taycan je opremljen z dvema izjemno učinkovitima elektromotorjema na sprednji in zadnji premi, se pravi ima štirikolesni pogon. Sistemi za uravnavanje štirikolesnega pogona in vlečne sile delujejo hitreje kot klasični sistemi. Če na primer eno kolo bolj zdrsuje, sistem prek elektromotorjev bliskovito prilagodi uravnavanje.
• Integrirani sistem uravnavanja podvozja Porsche 4D-Chassis Control v realnem času analizira in sinhronizira vse sisteme podvozja. Med inovativne sisteme podvozja spadajo prilagodljivo zračno vzmetenje s 3-prekatno tehnologijo vključno z elektronskim uravnavanjem blažilnikov PASM (Porsche Active Suspension Management) in elektromehanski sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) s sistemom Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Poleg tega je bil rekorder opremljen s krmiljenjem zadnje preme in 21-palčnimi pnevmatikami.
• Taycan je prvo serijsko vozilo, ki se ponaša s sistemsko napetostjo 800 voltov namesto 400 voltov, kot je običajno pri električnih avtomobilih. To med drugim omogoča visoko trajno moč.
• Profil voznih načinov novega Taycana omogoča posebne nastavitve, s katerimi je mogoče optimalno izkoristiti možnosti izključno električnega pogona. V načinu Sport Plus se voznikove želje izvajajo izjemno dinamično. Hladilna in grelna strategija baterije sta prilagojeni na maksimalno zmogljivost. Lopute za hladilni zrak so odprte, zadnji usmernik zraka se prek sistema Porsche Active Aerodynamics (PAA) nastavi na minimalni vzgon. Nastavitev podvozja sama je optimizirana za maksimalno zmogljivost na dirkalni stezi, podvozje pa trajno ostane v najnižjem položaju.

Comments

comments