Cayenne Turbo S E-Hybrid prepriča z inovativnimi sistemi podvozja

Novi vrhunski SUV-model dokazuje izjemne cestne in terenske zmogljivosti

Stuttgart (Nemčija). Cayenne Turbo S E-Hybrid je najmočnejši in najhitrejši Cayenne vseh časov. Njegova sistemska moč v višini 500 kW (680 KM) in njegov maksimalni sistemski navor v višini 900 Nm mu omogočata pospešek iz mirovanja na 100 km/h v 3,8 sekunde in najvišjo hitrost 295 km/h. Skupek številnih inovativnih in večinoma serijskih sistemov podvozja mu poleg tega omogoča popolno harmonijo okretnosti športnega avtomobila, udobja na daljših potovanjih in terenskih zmogljivosti.

P19_0726

Novi vrhunski model iz serije Cayenne je značilno Porschejevo zmogljivost na različnih podlagah prikazal na neuradnem rekordnem krogu na švedskem dirkališču Gotland. Dirkalna steza na severu istoimenskega otoka v Baltiku ni popolnoma asfaltirana: medtem ko je 3,2 kilometra dolg odsek že v obratovanju, preostalih 4,2 kilometra proge, ki bo dokončana do konca leta 2021, zaenkrat pokriva makadam. Pri snemanju videoposnetka je bila kombinirana vožnja po dirkalni stezi in po makadamu. Nemški dirkač in televizijski moderator Tim Schrick je skupno 7,4 kilometra dolgo progo prevozil v 3:51 minute (izmerjeno ročno).

P19_0724

“To je bil rallycross z visokozmogljivim hibridnim SUV-jem – impresivna izkušnja,” je povedal testni voznik Tim Schrick. “Časa kroga ne gre jemati preveč resno. Ni nobenih primerjalnih krogov, poleg tega pa je bilo vozilo opremljeno z obrabljenimi cestnimi pnevmatikami. A prevoženi krogi na dirkališču Gotland so na impresiven način ponazorili izjemno zmogljivost Cayenna Turbo S E-Hybrid in njegovo raznolikost. Z zelo natančnimi povratnimi informacijami vozila tako na asfaltu kot na makadamu in popolno kombinacijo različnih sistemov podvozja ga je v mejnih pogojih mogoče upravljati skorajda na igriv način in ga ves čas varno nadzorovati.”

P19_0723

Cayenne Turbo S E-Hybrid je serijsko opremljen s številnimi sistemi podvozja, ki so namenjeni zmogljivosti. Hkrati povečujejo varnost med vožnjo in udobje. Samo krmiljenje zadnje preme je za vrhunski model treba naročiti posebej.

Pregled najpomembnejših sistemov podvozja v Cayennu Turbo S E-Hybrid:

Porsche Traction Management (PTM) z elektronsko lamelno sklopko, ki jo uravnavajo krmilna polja: vklopljivi aktivni štirikolesni pogon prilagodljivo in variabilno uravnava porazdelitev pogonske moči med zadnjo in sprednjo premo. Za optimalno porazdelitev moči in vlečno silo pri dinamični vožnji v ovinkih pogonsko moč na sprednji kolesi odmerja tako, da lahko pnevmatike vzpostavijo optimalno bočno vodenje. Pri terenski vožnji sistem uporablja popolnoma prilagodljivo porazdelitev pogonskih moči med premama, da ves čas zagotavlja maksimalen pogon.

P19_0720

3-prekatno zračno vzmetenje: zračno vzmetenje s tremi prekati na vsaki vzmetni nogi omogoča različne stopnje vzmetenja z zelo velikim razponom. Za najvišjo raven udobja je podvozje nastavljeno na zelo nizko osnovno stopnjo vzmetenja. Pri močnem vzdolžnem in prečnem nagibanju vozila sistem za stabilizacijo karoserije neposredno preklopi na višje stopnje vzmetenja. Skupno je poleg normalnega nivoja na voljo še pet drugih nivojev vozila. Z izjemo nakladalnega nivoja se glede na posamezno vozno situacijo in izbrani vozni način nastavijo avtomatsko. Ne glede na to ima voznik kadarkoli možnost, da želeni nivo višine ročno nastavi v sistemu PCM. Izjema je le nastavitev ‘Nizko’, ki jo od hitrosti 210 km/h naprej lahko nastavi izključno sistem, da tako poskrbi za večjo stabilnost pri visokih hitrostih. Glede na izbrani način odmik od tal pri vožnji znaša med 245 in 162 milimetrov.

P19_0719
Porsche Active Suspension Management (PASM): elektronski sistem za uravnavanje blažilnikov glede na razmere na cestišču in način vožnje aktivno in kontinuirano uravnava moč blaženja za vsako kolo posebej. Senzorji zaznavajo gibanje karoserije SUV-ja, do katerega pride pri silovitem pospeševanju, zaviranju ali med vožnjo po neravnem cestišču. Krmilnik sistema Porsche 4D-Chassis Control na podlagi teh vrednosti izračuna trenutno vozno situacijo in glede na trenutno izbran vozni način uravnava trdoto blažilnikov.
P19_0717
Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC): elektromehanski sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja deluje z 48-voltno tehnologijo in lahko v nekaj milisekundah spremeni vzvojno togost stabilizatorjev na sprednji in zadnji premi ter tako aktivno stabilizira karoserijo. V Cayennu z dvema osebama lahko izniči stransko nagibanje s prečnim pospeškom v višini do 0,8 g. Stabilizator je razdeljen v dva dela, ki sta povezana prek prekatnega nastavnika. Glede na prečno nagibanje karoserije motor obe polovici zasuče v nasprotni smeri in tako vozilo ohrani v vodoravnem položaju.

Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus): sistem PTV Plus kombinira elektronsko uravnavano, popolnoma prilagodljivo prečno zaporo in načrtne zavorne posege na zadnji premi. Pri zelo dinamičnem načinu vožnje sistem izboljša krmiljenje vozila in natančnost krmiljenja ter poveča vlečno silo. Že pri vstopu v ovinek nudi bistvene prednosti: ob zasuku volana selektivno zavira zadnje kolo na notranji strani ovinka. S tem vzpostavi dinamičen vrtilni moment, ki dodatno pripomore k zavijanju. Rezultat je bistveno večja dinamika z izboljšanim obvladovanjem ovinkov. Poleg tega sistem PTV Plus pri pospeševanju iz ovinkov z načrtno zaporo diferenciala poskrbi za občutno boljšo vlečno silo.

P19_0715

Porsche 4D-Chassis Control: osrednji krmilni sistem povezuje vse sisteme podvozja, ki delujejo v vozilu. Vozno situacijo analizira v vseh treh dimenzijah (vzdolžni, prečni in navpični). Iz pridobljenih rezultatov izračuna optimalne informacije o vozni situaciji in jih daje na razpolago vsem relevantnim sistemom. To zagotavljanje informacij v realnem času predstavlja četrto dimenzijo. S sistemom Porsche 4D-Chassis Control sistemi podvozja delujejo celostno in se proaktivno odzivajo na bližnjo vozno situacijo.

Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB): notranje hlajeni, naluknjani keramični zavorni koluti zavornega sistema PCCB (premera 440 milimetrov z 10-batnimi aluminijastimi zavornimi čeljustmi v izvedbi monobloc spredaj, premera 410 milimetrov s 4-batnimi aluminijastimi zavornimi čeljustmi v izvedbi monobloc zadaj) poskrbijo za optimalni zavorni učinek tudi v najtežjih pogojih – in s tem za krajšo zavorno pot. Keramični zavorni koluti so okoli 50 odstotkov lažji kot primerljivi liti zavorni koluti, zato pozitivno vplivajo na vozno dinamiko.

P19_0717

Krmiljenje zadnje preme (opcijsko): pri hitrostih do pribl. 80 km/h premi krmilita protismerno. S tem je poskrbljeno za bistveno večjo dinamiko in natančnost krmiljenja, hkrati pa je manevriranje lažje. Pri višjih hitrostih obe premi krmilita istosmerno. Rezultat je še dodatno povečana vozna stabilnost, na primer pri menjavi voznega pasu na avtocesti pri visoki hitrosti. Maksimalni kot zasuka na zadnji premi znaša 3 stopinje. S tem sistemom novi Cayenne krmili brez zamika in bistveno prej vzpostavi prečne pospeške na zadnji premi. Poleg tega krmiljenje zadnje preme v vsakdanjem prometu povečuje udobje in varnost med vožnjo. Obračalni krog se tako zmanjša z 12,1 na 11,5 metra.

Comments

comments