Nova serija videoposnetkov prikazuje ‘najbolj osupljive ceste v Evropi

14. junij 2016 – 330 kilometrov, več kot 100 serpentin in najbolj neverjetni razgledi v Evropi. Osupljivi prelaz v Romuniji, ki ga s svojega gradu vsako noč spremlja tudi legendarni grof Drakula, je ena od šestih cest, ki navdušujejo v novi seriji videoposnetkov z naslovom ‘najbolj osupljive ceste v Evropi’.

 

Inženirji Fordovega športnega oddelka pogosto vozijo po najbolj izzivalnih evropskih cestah in v fazi razvoja testirajo odziv modelov v najzahtevnejših okoljih. Prav tako Ford že več desetletij išče idealne ceste, na katerih bi lahko avtomobilski novinarji preizkusili nova vozila. Kljub temu se je na lov za ‘smetano evropskih cest’ podala še ekipa, ki je v enem letu prekrižarila skupno 15.000 kilometrov.

 

V sodelovanju z družbama Ford in BP/Castrol se je projektu pridružil avtomobilski novinar Steve Sutcliffe – veteran več kot 750 predstavitev novih avtomobilov v 42 državah – in s svojimi izkušnjami začinil izbor, ki vključuje tako slavne poti kot dobro skrite dragulje. Sutcliffe v šestih videoposnetkih raziskuje vsako cesto in jo pospremi z informacijami o zgodovini in kulturi krajev.

 

“Zanimivo, da se nekatere ceste niso uspele uvrstiti na seznam – a nismo iskali samo ovinkov, ki bi navdušili zasvojence z bencinom. Pri vsaki poti smo upoštevali tudi tako različne dejavnike, kot so vznemirljivost, površina cestišča, dostopnost, gostoljubnost, okolica ter hrana in pijača,” je dodal Sutcliffe, nekdanji dirkač. “Avtomobilski navdušenci bodo morda poznali nekatere poti, kot je avtocesta Transfăgărăsan v Romuniji, a me prav zanima, koliko jih je že odkrilo cesto C462 v Španiji. Po eni strani bi bilo mikavno ohraniti te ceste samo zase, a si zaradi svojih odlik zaslužijo, da jih delimo z drugimi.”

 

V vsakem videu z ‘najbolj osupljivimi cestami v Evropi’ Sutcliffe vozi Forda, ki najbolje dopolni izbrano cesto – vidimo ga za volanom novega Focusa RS, Mustanga 5.0 V8 GT, Mustanga 2.3 EcoBoost, Focusa ST, Focusa ST z dizelskim motorjem in Fieste ST.

 

“Svoje znanje o najosupljivejših cestah v Evropi želimo deliti z ljudmi, ki imajo radi avtomobile in uživajo v vožnji,” je povedal Mark Truby, podpredsednik za komunikacije in stike z javnostmi pri Fordu Evropa. “To je resnični ‘seznam želja’ne le za zasvojence z bencinom temveč za vse, ki načrtujejo sanjsko potovanje.”

 

Prvih šest izjemnih cest na sanjskem seznamu:

  • ROMUNIJA, avtocesta Transfăgărăsan: zgraditi jo je dal nekdanji romunski diktator, da bi lahko prebivalci v primeru napada s strani ZSSR pobegnili v gore. Speljana je tudi mimo gradu, v katerem je občasno bival Vlad Tepeš, navdih za literarnega grofa Drakulo.

Sutcliffe pravi: “Če ste resnično navdušeni nad vožnjo, Transfăgărăsan zagotovo sodi na vrh seznama krajev, ki jih morate obiskati.”

  • Velika Britanija, Severni Jorkšir, Blakey Ridge: približno sledi stari železnici do danes opuščenih barjanskih rudnikov železove rude. Na srečo so video posneli tik pred snežnim viharjem bibličnih razsežnosti.

Sutcliffe pravi: “Potek te ceste čez barje z nenehnim izmenjevanjem nepreglednih grbin in hitrih, a ostrih ovinkov, je nekaj popolnoma navdušujočega.”

  • ŠPANIJA, Katalonija, C462: cesto, ki vodi do jezu, so zgradili za načrtovano elektrarno, ki pa je niso nikoli postavili. Dobesedno cesta, ki ne pripelje nikamor.

Sutcliffe pravi: “Tu najdemo vse, kar lahko ponudi odlična cesta, in to na treh različnih odsekih. Prvi je hiter in tekoč, drugega sestavljajo predvsem predori, tretji pa je ožji in veliko bolj ovinkast.”

  • FRANCIJA, Alpe, D526 in D926: ena najbolj mučnih etap dirke Tour de France leta 2015 je enako izzivalna tudi za volanom avtomobila.

Sutcliffe pravi: “Osebno mi je ta cesta najljubša od vseh, ki smo jih obiskali. Navduši s prvinskimi občutki pri vožnji in obenem prevzame že ob prvem pogledu.”

  • NEMČIJA, gorska cesta B500 čez Schwarzwald: malce več kot 40 kilometrov ceste čez Schwarzwald z manjšimi, prav tako izzivalnimi odcepi. Med snemanjem je štiri dni deževalo brez prestanka.

Sutcliffe pravi: “V poletnih mesecih se na cesti B500 zbirajo motoristi in ob vsem, kar ta cesta nudi, jih je prav lahko razumeti!”

  • MALLORCA, ‘gorska cesta’ MA10: rimski temelji in samostan v daljavi, ki so ga zgradili na najvišji točki, da bi ga bilo kar se da težko doseči.

Sutcliffe pravi: “Ta cesta je pravi dragulj, vije se po severni konici otoka, vodi skozi predore, objema jezera in prečka skalne mostove.”

 

Snemanje je spremljalo kar nekaj dogodivščin. Med drugim je morala ekipa za snemanje iz zraka, ki smo jo najeli v Nemčiji, v zadnjem trenutku pomagati še pri ustvarjanju Vojne zvezd: Sila se prebuja,” je dodal Sutcliffe. “Ponosen sem na ta izbor – in prav veselim se razprave, ki jo bo razvnel med oboževalci nabiranja osupljivih kilometrov.”

 

Comments

comments