Mazda3 Skyactiv-X

Že nekaj časa nama je jasno, da pri Mazdi zelo radi delajo presenečenja. Ko njihovi inženirji primaknejo glave skupaj naredijo nekaj zanimivega. In ta njihov rezultat se tokrat skriva pod pokrovom te nove Mazde3. Res je, povsem nova, ki si z njeno predhodnico v večji meri deli le zunanjo silhueto.

DSC_2601

Preden gremo na vse spremembe zunanjosti in notranjosti, pa najprej nekaj splošnih besed, ki si jih tokratna trojka zasluži. Poleg že običajnega bencinskega (122 ali 150 KM) in dizelskega 116 konjskega je glavna novost bencinski pogonski agregat Skyactiv-X, ki zmore kar 180 konjskih moči. Glavni adut X motorja sicer niso konji ampak nekaj drugega. Več o tem pozneje. Dodam lahko le še to, da je Mazda3 prvič na voljo tudi s štirikolesnim pogonom!

DSC_2605

Zunanjost je precej bolj reliefna kot smo jo bili navajeni v preteklosti. To pri Mazdi z vsakim modelom res lepo stopnjujejo in deloma naju je na to privadila že malce višja CX-30. To, da je Mazda3 še bolj drzna od svoje predhodnice, najbrž ni potrebno dodatno omenjati? Mreža za zajem je še večja in polni LED žarometi vsaj optično še malce ožji in daljši. Ti so po novem tudi matrični. Saj veste, ena boljših funkcij žarometov, nad katero se z Andražem “sliniva” že dolgo časa.

DSC_2616

Če gledamo stransko linijo, hitro opazimo, da se zadnji del strehe bolj kupejevsko spušča proti tlem. S tem so še bolj gradili na športnem karakterju. Pohvale vredna je tudi barvna kombinacija, sijaj črna barva strešnega spojlerja in spodnjega difuzorja. Za dodatek so povečali tudi zaključke dvojne izpušne cevi, nov pa je tudi svetlobni podpis zadnjih luči. Vse to jo naredi posebno in prav to poskrbi za številne “firbčne” poglede.

DSC_2613

Zadnje generacije Mazd imajo zagotovo eno najlepših in najbolj posebnih notranjosti. Skrbno izbrani materiali in prestižen izgled vseh elementov je izvrstna popotnica za prestop v svet luksuznih vozil. Posrečena je tudi barvna kombinacija naše sive miške, kjer rdeča barva res lepo popestri kabino. Poleg rdečih usnjenih sedežev so v tej barvi tudi del armaturne plošče in vratne obloge. Vsi ostali elementi so zdaj še bolj minimalistični in smiselno urejeni. Zračnike so lepo skrili v armaturno linijo, tudi tiste, ki se nahajajo tik ob glavnih merilnikih. Ti bi lahko bili sicer še bolj digitalni, ampak pustimo Mazdi še malce manevrskega prostora.

IMG_8558

Večji je tudi multimedijski sistem, ki se ga še vedno upravlja z vrtljivim gumbom ob prestavni ročici šestopenjskega ročnega menjalnika. Tudi robova sredinskega grebena med prednjima sedežema sta oblečena v usnje. Tukaj se res vidi, da so pri Mazdi mislili na vse. Nov je tudi volanski obroč, ki pa bi lahko bil spodaj prirezan, vsaj pri tej najmočnejši verziji Mazde3.

IMG_8557

Z najvišjim paketom opreme in skoraj vsemi možnimi dodatnimi možnostimi je tudi precej tehnološko podprta. Radarski tempomat, head up display, sistem za nadzor mrtvega kota in lane assist vozniku neizmerni olajšajo vožnjo po avtoestah in v nekaterih cestah tudi po regionalkah. Ker gre že za bolj premijsko znamko, se ponaša tudi s 360° kamero, ki jo lahko vklopite tudi med samo vožno in ne samo manevriranju na parkirnem prostoru.

IMG_8563

Posebnost te Mazde je zagotovo nov pogonski agregat, ki sliši na ime Skyactiv-X. Ta uporablja s svečko upravljan kompresijski vžig za učinkovitejše zgorevanje bencinskega goriva. Razvije večjo moč z manj izpusti in porabi manj goriva od običajnega bencinskega motorja. Ta premore 132 kW oziroma 180 KM, kar pa niso ravno male številke, vsaj ne za Mazdo. Motor si zasluži pohvalo pri porabi, ki je bila dobrih 5 litrov na 100 kilometrov in vse to pri atmosferskem dvolitrskem bencinskem agregatu.

IMG_8561

Ko se enkrat spet navadiš na tak motor in ga znaš pravilno izkoristiti, je vožnja pravi užitek. Pospeševanje je namreč na račun atmosferskega motorja zvezno, prestavljanje ročnega menjalnika pa le še doda tisto piko na i. Upam si reči, da se zelo približa MX-5, ki naju je pred časom res osupnila. Tudi sama lega na cesti je res čvrsta in je kar nad pričakovanjem. Znajo zelo dobro zadeti kompromis med udobjem in dinamičnostjo.

DSC_2638

Mazda zna še vedno presenetiti in to dokazuje z vsakim novim modelom. Tudi oni počasi vstopajo v hibridno-električni svet jeklenih konjičkov in brez težav lahko priznava, da na to tudi sama komaj čakava.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments