Mazda CX-3 AWD Revolution

Tokrat gre za enega najbolj pričakovanih manjših športnih terencev lanskega leta. Z najmanjšim Mazdinim terencem smo že imeli krajše srečanje, zdaj pa smo naše izkušnje le še utrdili. Sprva smo za izlet malce kolebali, a kasneje smo bili skupnega mnenja, da jo popeljemo po stopinjah večje sestre CX-5. Ravno zaradi tega je bila pot proti vzletišču Kovk nad Vipavsko dolino najbolj logična odločitev. Mazda ima z vzletiščem še dodatno povezavo, ki jo razkrijemo kasneje.

DSC_9982

Kljub temu, da je celotna zasnova CX-3 bazirana na malčici Mazde2, zunanjost bolj spominja na večjo Mazdo3. Drzen oblikovni slog privlači številne poglede, ob kombinaciji teh platišč pa je enostavno neustavljiva. Opremljena s predzadnjim paketom opreme Revolution poskrbi tudi za najbolj zahtevne, saj nas pravo presenčenje pričakuje šele v notranjosti. Z LED žarometi pa zagotovo poskrbi, da se nam zašibijo kolena in naraste srčni utrip.

DSC_0030

Zunanjost Mazde hitro sporoča, da nas čaka nepozabno doživetje. Nos CX-trojke je res precej nizek, celotna linija pa se proti zadnjemu delu malce dvigne. Ravno to je čar mešanice športnosti in terenskih sposobnosti. Pri beli izbiri barve je efekt lebdeče strehe še toliko opaznejši, avto pa deluje prostorneje. Če bi sprednje LED žaromete označili za strupnike, to vlogo zadaj zagotovo prevzame dvojni zaključek izpušne cevi.

DSC_0088

DSC_0077

Največ vzporednic z Mazdo2 lahko zagotovo potegnemo pri notranjosti, kjer so elementi še najbolj podobni. Kar smo pohvalili že pri dvojki, lahko izpostavimo tudi tukaj. Govora je o armaturni plošči, kjer so odlično izkoristili linije zračnikov. Revolution paket opreme poskrbi za delno usnjene elemente in rdeče obrobe okroglih zračnikov. V usnje so odeti tudi sedeži, ki v hladnih dneh poskrbijo z gretjem. Za bolj sproščeno in udobno vožnjo najdemo tudi Head-up zaslon, ki razbremeni voznika in mu omogoči spremljanje hitrosti nad volanskim obročem.

DSC_0087

DSC_0084

Mogoče je meni lažje, vendar vzletišče Kovk hitro navežem na filizofijo Mazde. Kljub temu, da tokrat nismo videli padalcev, je bila nagrada na koncu poti čudovita. Razgled, ki se odpre proti Vipavski dolini, je enostavno veličasten in popolnoma razumem padalce, ki se poženejo iz roba proti dolini. Občudovanje lepot narave je iz neba zagotovo enkratno doživetje, tokrat pa so bile vetrovne razmere precej neugodne in smo se na Kovku znašli sami, brez padalcev. Kljub temu, da padalstvo spada med tiste bolj ekstremne aktivnosti, je lahko meja med razumom in pogumom hitro zamegljena. Spoštljiv odnos do narave te lahko pri tem ponese v višave, nagrada pa je lahko včasih neprecenljiva.

DSC_9977

Mazda se je po letu 2011 podala v boj za preživetje in pri razvoju motorjev ubrala svojo pot. Lahko bi celo rekli, da je miže naredila korak v pravo smer. Na podlagi njihovega poguma smo bili priča inovativnim motorjem s Skyactive tehnologijo, kjer so ohranili klasične bencinske motorje in niso posegli po turbopolnilnikih. S tem so dosegli visoko kompresijsko razmerje in samo porabo goriva zmanjšali do 30 odstotkov. Samosvoja filozofija bi lahko bila pogubna, kljub temu pa je tem prevladala volja, znanje in izkušnje. Vzporednice z vzletiščem so mogoče malce naivne, pa vendar je bistvo zagotovo jasno.

DSC_0083

Tehnološko dovršeni sistemi poskrbijo tudi za varnost, kjer te opozori na nenadzorovano zapuščanje voznega pasu. Mala CX-3 je bila dodatno opremljena še z vzvratno kamero, ki ti v ozkih ulicah ali cestah olajša vsakršno manevriranje. Kamera je zagotovo idealen pomočnik pri bočnem parkiranju v večjih mestih. Za boljši občutek so serijsko pri tej opremi tudi parkirni senzorji. Na te je večina voznikov še najbolj navajena.

DSC_9996

Štirikolesni pogon pri tej Mazdi ni le modni trend na papirju ali bonus za dvig ega v mestnem okolju. Gre za pogon, ki te v snežni odeji ne pusti na cedilu in zagotovi boljši oprijem na vseh podlagah. Vsekakor so določene meje, preko katerih žal ne more, ampak ne pozabimo, da ne gre za pravega visokogorskega terenca. Kljub temu, da gre v prvi vrsti za mestni športni terenec, se CX-3 z veseljem obuje v škornje in poda na neznan teritorij. Vsake toliko časa ji le privoščite malce adrenalinskega doživetja. Za lepo “fasado” se skriva mali vragec.

DSC_0034

Pravo presenečenje je bil 1.5 litrski dizelski motor, ki s 105 konjskimi močmi zagotovi nepredstavljivo moč. Če ne bi poznal številk, bi CX-trojki glede na občuteno pripisal večje število konjičev. To še dodatno potrdi, da je Skyactive tehnologija res nekaj posebnega tudi pri dizelskih motorjih. Avto enakomerno vleče, štirikolesni pogon pa poskrbi, da zdrsavanja praktično ni. Za dodaten čar poskrbi poraba, ki te s 5,5 l/100km ponese v sanjavi svet japonske zmogljivosti. Ne glede na veliko željo po testiranju motorja z oznako G120 mi ni žal, da sem spoznal varčnega in zmogljivega dizla.

DSC_0070

Osvajanje “vrhov” smo zaključili pred Pirnatovo kočo pod vrhom Javornika, kjer smo še ujeli belo snežno odejo. Ob barvni kombinaciji naše snežinke je bil pogled popoln. Ne glede na poslabšanje vremena smo bili na koncu še vedno priča sončnemu zahodu. Z Mazdo bi se z veseljem še enkrat podali na iste lokacije, saj vedno znova presenetijo z razgledom.

DSC_0062

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments