Konceptno vozilo Citroën E-MEHARI styled by Courrèges!

Citroën bo na ženevskem avtomobilskem salonu 2016 predstavil svoj koncept E-MEHARI styled by Courrèges. Vozilo je plod sodelovanja dveh znamk, ki sta skozi svojo zgodovino v vsakem obdobju prinašali novosti in revolucije v svojo gospodarsko panogo in ki predstavljata kreativnost à la française, po francosko. To oblikovalsko srečanje s štirisedežnim kabrioletom na električni pogon Citroën E-MEHARI je prikaz resnične narave znamke Courrèges. Poigravanje z barvami in materiali, v središču pa bela barva, ki je značilna za znamko Courrèges in ji predstavlja simbol svetlobe – to je koncept Citroën E-MEHARI styled by Courrèges. Koncept, ki na funkcionalnost in prostor gleda z vidika svobode. Koncept, ki prekipeva od pozitivne energije in optimizma, bo razsvetljeval Citroënov razstavni prostor od 1. marca naprej.

 

Konceptno vozilo Citroën E-MEHARI styled by Courrèges!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citroën E-MEHARI styled by Courrèges: koncentrat zgodovine

 

Skoraj 50 let po predstavitvi avtomobila Méhari v maju 1968 sta se dve francoski vizionarski znamki in ikoni povezali v skupnem projektu: konceptnem vozilu Citroën E-MEHARI styled by Courrèges. Ta koncept je izdelan na osnovi modela Citroën E-MEHARI, ki je bil javnosti prvič predstavljen decembra 2015. Modela, ki se zgleduje po avtomobilski ikoni, obenem pa je odločno usmerjen v prihodnost. Ta štirisedežni kabriolet na električni pogon je pravi prosti elektron – je zabaven in sodoben ter prijazen do okolja. Odlično torej uteleša vrednote kreativnosti, svobode in optimizma, ki jih znamka s seboj nosi že skoraj 100 let.

 

Te vrednote si deli z modno hišo Courrèges, ki je s svojimi inovativnimi in modernimi izdelki ravno tako vedno izražala svoj optimističen in živahen slog. Modna hiša Maison Courrèges, ki je korenito spremenila modo 60. in 70. let, ter znamka Citroën s svojim legendarnim Méharijem iz leta 1968 si delita vrednote svobode, mladosti in kreativnosti. Dve ikonični znamki, ki so ju osnovali vizionarji svobodnega in odprtega duha.

 

Pri Citroënu se zavedajo, da sta obe znamki svobodnega duha, zato je bilo povsem pričakovano, da je Citroën modno hišo Courrèges povabil, naj se posveti njihovemu modelu E-MEHARI ter ga spremeni v ekskluziven in sijoč izdelek. Izstopajoč, radoživ in električen avtomobil: izdelek, ki bo skladen z zgodovino te prepoznavne znamke. Povabilo, ki sta ga oba predsednika, Jacques Bungert in Frédéric Torloting, ki “verjameta v trenje med kreativnimi vesolji”, sprejela in nato angažirala svojo oblikovalsko ekipo, v kateri so vodili razvoj konceptnega vozila v sodelovanju z oblikovalskim centrom pri Citroënu.

 

Znamki s tem izražata svojo željo po ustvarjanju novih oblik z uporabo materialov prihodnosti in po ponudbi izdelkov, ki bodo združevali lepoto in enostavno uporabo. Iskanje sodobnosti in odmik od klasičnih oblikovalskih prijemov ter črpanje navdiha iz resničnega življenja in športa, da bi v izdelke vnesli razigranost in poezijo. Sodelovanje, ki je bilo torej povsem naravno, s konceptnim vozilom, polnim energije, svetlim, odprtim v svet in gnanim z inovativnimi litij-polimernimi akumulatorji.

 

 

 

Citroën E-MEHARI styled by Courrèges: bela barva in svetloba

 

Citroën E-MEHARI je navdušujoč avtomobil z močno osebnostjo, poln svežine in barv. Pri znamki Citroën so želeli takšen moden izdelek, zato so hiši Courrèges dali proste roke pri oblikovanju lastne interpretacije avtomobila E-MEHARI. Koncept Citroën E-MEHARI styled by Courrèges, ki prinaša igro barv in materialov okrog bele barve, je zvest šarmu svojega predhodnika in oblikovalskemu slogu znamke Courrèges.

 

Citroën E-MEHARI styled by Courrèges ohranja motiv vrat modela E-MEHARI z utori, ki spominjajo na valovito karoserijo prvotnega modela Méhari, in so si ga zamislili v zapeljivi beli preobleki. Bela barva elegantno obdaja karoserijo in vsa štiri kolesa koncepta Citroën E-MEHARI styled by Courrèges. Za igro kontrastov je dodana črta v živo oranžni barvi. To barvo srečamo na platiščih in sredinskem varnostnem loku. Zadnjega varnostnega loka ni več, nadomestila sta ga dva pritrdilna jermena ob straneh, s čimer je avtomobil postal še prostornejši.

 

V želji po udobju in ekskluzivnosti je v potniškem prostoru uporabljeno dragoceno belo usnje, ki prekriva vratne plošče, armaturno ploščo in zadnjo sedežno klop, ki je namenoma izdelana v arhitekturnih pravokotnih oblikah. Specifična oranžna barva vnaša razigrano noto tudi v potniški prostor, kjer se po celotni dolžini armaturne plošče in vzdolž zračnikov značilne oblike razteza vinilna bordura v sijajni oranžni barvi. Vratne kljuke so ravno tako dvobarvne, torej bele in oranžne, čisto nov in poseben volanski obroč pa ima le en krak in je cel v eni barvi. Po usnjenem podu so položene bele preproge.

 

Poleg karizmatičnega sloga je konceptni avtomobil ohranil priročnost in zabavno naravo modela Citroën E-MEHARI. Citroën E-MEHARI styled by Courrèges ima štiri višje nameščena sedišča in opremljen je z nepomično streho iz pleksi stekla v videzu ledu, ki potnikom nudi pogled navzven. Prtljažna vrata omogočajo dostop do prtljažnika, v katerem je prostor za ekskluzivno linijo potovalnih kovčkov, ki jo sestavljajo trije modeli iz belega usnja z bordurami iz sijajnega oranžnega vinila, povsem usklajeni z avtomobilom.

 

 

 

 

 

 

 

100% ELEKTRIČEN: povsem pričakovano

 

Citroën E-MEHARI je prevzel edinstven svobodni duh prvotnega modela, ki ga je prenesel v sodobno, električno izvedenko.

 

Konceptni avtomobil Citroën E-MEHARI styled by Courrèges se lahko zanese na svojo 100-% električno tehnologijo, ki je plod francoskega znanja skupine Bolloré. Opremljen je z akumulatorji LMP® (litij-polimerna tehnologija), ki omogoča vožnjo s hitrostjo do 110 km/h in avtonomijo do 200 kilometrov v mestni vožnji. Akumulatorji so praktični in se na ustrezni infrastrukturi napolnijo v 8 urah pri 16 A (gospodinjska vtičnica ali javna polnilna postaja tipa Autolib), ali v 13 urah na gospodinjski vtičnici z 10 A.

Konceptnemu avtomobilu Citroën E-MEHARI styled by Courrèges ni para. Je povsem tih in nestresen, vozniku pa daje neprimerljiv občutek svobode, ki se odlično sklada z duhom sodobnega časa: občutek vožnje z vetrom v laseh in v tišini, ki jo lahko ponudi električni avtomobil!

 

Citroën E-MEHARI, ki je s svojim dvignjenim podvozjem prilagojen vožnji po vseh vrstah terena, je postal resnično moderen izdelek. Zaradi svoje vsestranskosti in dodelanega videza je idealen avtomobil za vožnjo po šik četrtih prestolnice in najbolj trendovskih primorskih letoviščih. Konceptni avtomobil Citroën E-MEHARI styled by Courrèges, ki združuje lepoto in preprosto uporabo, izraža veselje do življenja. Izraža drugi pogled na avtomobilistični užitek in uteleša eno od ključnih vrednot znamke Citroën in hiše Courrèges: optimizem!

 

Koncept Citroën E-MEHARI styled by Courrèges je zabaven avtomobil, je “prosti elektron”, ki je v celoti prevzel stanje duha modela Méhari iz leta 1968. Mi smo vanj vložili svoje znanje o avtomobilih, Courrèges pa svojo lastno interpretacijo, in tako smo izdelali ekskluziven modni predmet” je povedala Linda Jackson, generalna direktorica družbe Citroën

 

“Coqueline Courrèges je že leta 1968, pred ostalim svetom, pred praznimi bencinskimi servisi v ulici Rue François 1er dojela, da nafta ni večna in da je napočil čas, da nekaj storimo za naš planet. Na modno brv kolekcije Courrèges se je leta 1968 pripeljala s svojim malim električnim avtomobilom, ki ga je skonstruirala. 30 let kasneje je dokončno utrla pot elektriki po zaslugi tehnologije svojih slavnih prototipov, ki so v svoji kategoriji zmagali na natečaju Bibendum. Danes, odkar smo prevzeli to modno hišo, sama še naprej razvija inovativne projekte na področju arhitekture/sistemov in električnih avtomobilov, s katerimi še naprej spreminja življenje. To sodelovanje s Citroënom je torej za nas povsem pričakovano: sami sebi smo dolžni podpirati vse pobude, ki prinašajo napredek v uporabo novih energij. V prihodnost zremo z optimizmom,” sta povedala Jacques Bungert in Frédéric Torloting.

Comments

comments