Kako sta ameriški nogometaš in drobna ženska pomagala zagotoviti, da je novi S-MAX Vignale opravil prav poseben avtomobilski test

Ali udobno sedite? To vprašanje so Fordovi oblikovalci zastavili več kot 1000 prostovoljcem, ki so sodelovali v dve leti in pol trajajočem postopku, s katerim so razvili nov sprednji avtomobilski sedež.

 

V Evropi bo sedež z novo zasnovo premierno na voljo v modelu S-MAX Vignale, enem prvih izdelkov prestižne serije Ford Vignale, ki jo odlikujejo izjemna izdelava, vrhunska prefinjenost in izkušnja lastništva po meri uporabnika.

Sedež in vse možnosti njegovega nastavljanja so preizkusili prostovoljci vseh ‘oblik’ in velikosti – od ameriškega nogometaša s 135 kg do drobne dame s samo 50 kg – iz 20 držav. Njihove odzive so preverili še inženirji z najsodobnejšim robotom, programiranim za ocenjevanje mehkosti, hrapavosti oz. grobosti, temperature, trdote in udobja.

Z zbadanjem in dotikanjem oblazinjenja ter premikanjem krmilnikov za nastavljanje sedeža v trajanju več kot 10.000 ur je bil robot v stiku s sedežem na enak način kot običajni uporabnikiTestiranje je ekipi omogočilo celo odkritje ‘magične točke’ za ledveno oporo – natančno 130 milimetrov nad medenico.

Na osnovi več kot 100 meritev bodo sedeži F-Gen 2 del serijske opreme Fordovih globalnih modelov, v Evropi pa jih bo konec leta uvedel tudi Fordov novi paradni konj, SUV Edge Vignale.

“Od vseh sistemov v vozilu so uporabniki najbolj povezani s sedežem in imajo do njega tudi najbolj ‘strasten’ odnos,” je povedal Daniel Ferretti, vodja inženiringa sedežnih sistemov v družbi Ford Motor Company. “Vsak del je prilagojen posameznemu uporabniku, obenem pa pomaga vsem sedeti tako, kot želijo, in jim nudi oporo prav tam, kjer je to najbolj potrebno.”

 

Globalna uporaba zasnove enega sedeža, ki so jo v celoti razvili pri Fordu, je prvi primer v avtomobilski panogi; krmilniki in funkcije bodo tako dostopnejši širši paleti uporabnikov po vsem svetu, oblikovalcem vozil pa omogoča izboljšanje prostora za kolena v zadnjem delu vozila.

 

S-MAX Vignale in Edge Vignale

V modelih S-MAX Vignale in Edge Vignale postavlja zasnova vitkih sedežev F-Gen 2 nova merila glede prostora v notranjosti. Natančno oblikovana sprednja sedeža z vsestranskim oprijemom odlikujeta tudi električno nastavljanje v 10 smereh in za različico Vignale značilni šivi v slogu fraka.

 

Funkcija za masažo z aktivnim gibanjem uporablja 11 napihljivih blazin, ki nevsiljivo masirajo boke, zadnjico in spodnji del hrbta, ter tako pomagajo zmanjšati utrujenost mišic na dolgih potovanjih. Med nadaljnjimi razkošnimi funkcijami sedežev sta tudi ogrevanje in hlajenje oziroma prezračevanje za večje udobje s prijetno toplo površino pozimi in preusmeritvijo hladnega zraka klimatske naprave skozi perforirano usnje sedeža poleti.

 

Sedeži, ki so bili zasnovani po temeljitem pregledu sedežev v zasebnih letali in z uporabo usnja, iz katerega so sicer prestižni izdelki in torbice, so bili predstavljeni na oblikovalskem dogodku Casa Decor v Madridu.

 

Za modele Vignale nadzorniki skrbno pregledajo vsak kos usnja, da zagotovijo kar najmanj naravnih oznak. Samo 0,5 milimetra debelo polnozrnato vrhunsko usnje Windsor nato pozorno raztegnejo in ga obrežejo za popolno končno ujemanje. Dokončane dele izpostavijo sončnim žarkom, da ostane videz površine nespremenjen v daljšem časovnem obdobju.

 

Po unikatnih postopkih barvanja in staranja, s katerimi nastaneta črno oblazinjenje Vignale Charcoal Black in kontrastno Cashmere Cream, so na vrsti izkušeni tapetniki. Vsak sedež Vignale dokončajo izbrani obrtniki v Fordovem centru Vignale v španski Valencii, ki uporabijo 40 individualno z laserjem natančno izrezanih kosov usnja in jih prešijejo s 130 unikatnimi šestkotnimi šivi. Za vsak sedež je za večjo pokritost uporabljeno za 110 odstotkov več usnja, čas šivanja pa je daljši za 50 odstotkov.

 

“Na tisoče ur smo porabili za pikolovsko natančno izbiro vsake podrobnosti od šivov in materialov do natančnega položaja krmilnikov, da boste ne glede na mere in obline uživali v udobju in vozni izkušnji, ki bosta unikatno vaša,” je povedal Ferretti.

 

Posebna kolekcija Vignale

Posebno zbirko Ford Vignale Collection za leto 2016 je ustvarila ista ekipa Fordovih oblikovalcev, ki se je podpisala pod paleto modelov Ford Vignale. Dokončane izdelke in njihove sestavne dele so razstavili na dogodku Casa Decor ter tako prikazali izjemno raven pozornosti do detajlov. Med razstavljenimi predmeti je bila tudi povsem nova potovalna torba z možnostjo povečevanja Vignale Smart Traveller, zasnovana po navdihu drznega zunanjega oblikovanja modela Edge, dopolnjujejo pa jo vitki potovalni pripomočki.
Mojstri usnjarji iz nemškega Düsseldorfa so odlično in obenem trpežno naravno usnje za potovalno torbo opremili z značilno šestkotno grafično tematiko Vignale, ki krasi tudi ročno izdelane sedeže Vignale. Torba Vignale Smart Traveller ima velike notranje žepe s prostorom za štiri obleke, zadrge in zaponke pa dovršeno skrivajo prekrivala s šivi v slogu fraka.

 

V salonih Vignale Lounge in v posebni spletni trgovini je možno kupiti izdelke Vignale Collection, med katerimi je tudi Vignale Weekender – prestižna manjša potovalka, ki je bila nagrajena s prestižnim priznanjem iF Design. Iz odličnega usnja so ročno izdelani tudi manjša damska torbica, denarnica, sponka za bankovce, ovitek za telefon iPhone in ovitek za vizitke, rute in kravate pa so ročno izdelane iz svile.

“Zbirka izdelkov Vignale Collection odraža dinamično naravo naših modelov Ford Edge in S-MAX, obenem pa raziskuje možnosti oblikovanja, ki vključujejo značilno temo in uporabo naravnega usnja in inovativnih tkanin,” je povedala Erika Tsubaki, ustvarjalka zbirke Vignale Collection in nadzornica oblikovanja pri Fordu Evropa. “Torbo Vignale Smart Traveller je navdihnil drzen življenjski slog lastnikov razkošnih športnih terencev in domiselnih popotnikov.”

 

Zgodba Vignale

 

Alfredo Vignale je bil eden prvih izdelovalcev karoserij, ki je bil mišljenja, da bi lahko avto nosil osebni pečat z unikatnim, po meri zastavljenim oblikovanjem. Vignale se je svoje obrti mojstrsko naučil pri odličnem izdelovalcu karoserij z danes svetovno znanim imenom – to je bil Pinin Farina. Nato je za italijanske avtomobilske proizvajalce ustvarjal legendarne izdelke pod svojim imenom, pri tem pa je uporabljal nove proizvodne tehnologije, ki so jih razvili v letalski industriji. Od leta 1948 do 1969 je Vignale Carrozzeria blizu Torina pritegnila stranke iz vseh koncev sveta.

Comments

comments