Ford Focus RS in Mustang

Skodelica mleka, kos kruha in Nutella. Lahko bi rekli, da gre za povsem običajen dan, vendar temu ni tako. Vsak dan se ne začne na letališču, kjer te čaka postavljen poligon in 771 eksplozivnih vrancev. Torek je bil dan, ko je Ford iz svoje omare spustil pošasti.

DSC_1648

Ob prihodu se je že na daleč slišalo pokanje modre zverine, kot bi te v Morsejevi abecedi pozdravil na ta fantastičen dan, v spremstvu pa bolj globok zvok osemvaljnega Mustanga. V primerjavi s Focusom RS je ta precej bolj gosposki in uglajen. Modri dirkač je po duši še vedno mali razbojnik.

DSC_1650

Novi Focus RS se je predstavil z lepim zalogajem novosti. Do izjemnih pospeškov poleg štirikolesnega pogona pripomore najmočnejši 2.3 litrski EcoBoostov motor, ta pa se skriva pod številko 350 konjskih moči. Kljub temu, da štirikolesni pogon najdemo tudi pri drugih Fordovih modelih, se ta za odtenek razlikuje. Novi RS uporablja športni štirikolesni pogon z dinamičnim nadzorom vektorjev navora, kar zaradi izjemnega prenosa moči na podlago omogoča še boljši oprijem na ovinkastih cestah.

DSC_1646

Pri sami vožnji omogoča tudi izbiro med različnimi voznimi profili (Normal, Sport, Race), kar sicer na trgu ni novost. Razlika je le v tem, da pri RS-u dejansko občutimo razliko in ni le prazna teorija. Pokanje izpušnega sistema, ki ga občutimo od športnega načina dalje je naravnost nalezljivo. Če smo ob teh zvokih uživali le na rally dirkah, je zdaj to še bližje. Dodatno ima še “hudičevski” vozni profil oziroma kontrolirano drsenje (Drift), ki pravemu vozniku ponudi zvrhan koš užitka in nasmeh prek ušes. Ob taki vožnji boste s svojim vulkanizerjem kmalu najboljša prijatelja.

DSC_1681

Pri Fordu so dodelali tudi zunanjost, ki nima le estetske vloge ampak tudi funkcionalno. Spredaj ima novi RS največje zračnike do sedaj, tisti stranski pa imajo vlogo hlajenja zavor. Aerodinamična oblika vse do zadnjega dela zagotavlja minimalni upor, zadnji difuzor in strešni spojler pa ohranjata vozilo na tleh z vsemi voznimi lastnostmi. Pretok zraka je tako stalno kontroliran in kljub reaktivni zunanjosti ne bo poletel v  v višave.

DSC_1665

Za varno ustavljanje poskrbijo enodelne Brembo zavore, ki so v primerjavi s predhodnikom še večje in bolj zmogljive. Zaradi tega je posamezno kolo za 4,3 kg lažje od prejšnjega. Zavore odigrajo svojo vlogo tudi na dirkališču, ki zaradi dovršene zasnove premorejo 30 minutne cikle s polnim zaviranjem.

DSC_1641

Tista prava poslastica pa je bila za naju z Andražem zagotovo Launch Control, ki prilagodi sisteme podvozja in pogonskega sklopa za najhitrejše možno speljevanje v vseh pogojih. Ob izbiri tega programa, izbereš prvo prestavo, plin pritisneš do konca in nato le sprostiš sklopko. Sila, ki te pribije v Recaro sedeže, je enostavno neverjetna, pospeševanje pa izven tega sveta.

DSC_1691

Čas je bil tudi, da skočimo še na drugega vranca. Gre za ameriško legendo s 5 litrskim V8 motorjem. Ta je od Focusa RS močnejši še za 71 KM. Oba s Focusom si delita pošastno zunanjost, le da je Mustang malce bolj uglajen in zadržan. To se v notranjosti kabine spremeni, saj je grmenje motorja še hujše kot pri Focusu. Ameriški mišičnjak se tako pokaže v tisti pravi luči.

DSC_1677

Ford Slovenija je z Mustangom in Focusom RS prikazal popoln paket za domačo garažo. Pri Mustangu izberete le kabrio izvedbo in tako so pokriti vsi letni časi. Pokanje, ki ga ponudi Focus RS je božansko. Posebna nastavitev izpušnih venitlov poskrbi za neizmerno veselje, česar bi se lahko poslužili tudi pri drugih znamkah. Ford je na športnem področju zgled ostalim, ki se jim lahko ob pogledu na RS-a pošteno kolca.

DSC_1688

Če sem se lani pri Focusu ST spraševal, kako začinjen bo peklenski RS, so mi danes postregli s pekočim odgovorom. Ford Slovenija, hvala za te pošasti iz omare. Strašne na pogled, a neizmerno prijazne za vožnjo.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments