Ford namerava s tehnologijo za povezavo med dronom in vozilom izboljšati možnosti reševalnih služb in povečati učinkovitost pri uporabi v gospodarske namene

Las Vegas, 7. januar 2016 – Ford in DJI predstavljata svet, v katerem sodelovanje med vozili in droni zagotavlja večjo zmogljivost in učinkovitost, ter napovedujeta izziv za razvijalce, ki bodo ustvarili ustrezno programsko opremo in uresničili zastavljene cilje.

 

Ford je v sodelovanju s podjetjem DJI, vodilnim proizvajalcem profesionalnih sistemov dronov in programske opreme, povabil inovatorje k sodelovanju v izzivu DJI Developer Challenge, cilj pa je ustvariti komunikacijski sistem med dronom in vozilom z možnostjo Ford SYNC® AppLink ali OpenXC. Končni cilj je sistem za nadzor in meritve, s katerim bi Združeni narodi v sklopu razvojnega programa pregledovali krizna območja, ki so nedostopna tudi z najzmogljivejšimi vozili.

 

Prav tako bi tehnologija ekipam, ki se prve odzovejo v primeru potresov ali cunamijev, omogočila hitro lansiranje dronov za nadzor in kartiranje najhuje prizadetih območij – kar iz kabine Forda F-150.

 

“Pri Fordu smo uvedli inovacije v vsak delček našega poslovanja, da bi pomagali izboljšati življenje ljudi po vsem svetu,” je povedal Ken Washington, Fordov podpredsednik za raziskave in napredni inženiring. “Sodelovanje s podjetjem DJI in Združenimi narodi je priložnost, da s souporabo avtomobilov in dronov poskrbimo za velik napredek pri zagotavljanju skupnih koristi.”

 

Razvijalci tehnologij in sistemov za meritve in nadzor se lahko na izziv prijavijo na spletnem naslovu http://developer.dji.com/challenge2016. Zmagovalca čaka nagrada 100.000 dolarjev.

 

Izziv na področju mobilnosti je del Fordovega načrta pametne mobilnosti, s katerim bo družba dosegla naslednjo raven pri povezavah, mobilnosti, avtonomnih vozilih, uporabniški izkušnji ter pri uporabi in analizi podatkov.

 

Ford F-150 kot bazna postaja drona

Naloga programerjev je razvoj programske opreme, ki bo omogočala sprotno komunikacijo (v realnem času) med Fordom F-150 in dronom. Hitro uporaben sistem za nadzor in meritve Združenih narodov bi idealno deloval na naslednji način:

 

V primeru naravne nesreče bi se ekipa za urgentno posredovanje s Fordom F-150 pripeljala kar se da daleč na območje, ki ga je prizadel potres ali cunami.

 

Z zaslonom na dotik sistema Ford SYNC® 3 bi voznik določil ciljno območje in s pomočjo aplikacije, ki omogoča upravljanje prek funkcije Ford SYNC AppLink sprožil vzlet drona. Dron bi poletel po predvideni poti nad območjem, posnel video in kartiral območja s preživelimi, pri tem pa bi zagotovil tudi ustrezne bližinske posnetke.

 

F-150 bi s pomočjo voznikovega pametnega telefona zagotavljal sprotno povezavo med dronom, vozilom in oblakom, kar bi omogočalo skupno uporabo informacij vozila. Podatke bi bilo možno posredovati tudi dronu, da bi lahko voznik vozilo odpeljal na novo destinacijo, dron pa bi mu sledil in pristal na pickupovi ploščadi.

 

Za ustvarjanje brezhibne komunikacije med dronom in vozilom bodo lahko razvijalci uporabljali podatke vozila, ki bodo na voljo prek funkcije SYNC AppLink ali platforme OpenXC.

Čeprav ima ta izziv specifičen cilj, bi lahko programska oprema v prihodnje omogočila tudi uporabo kombinacije drona in vozila v kmetijstvu, gozdarstvu, gradbeništvu, pri pregledu mostov, iskanju in reševanju ter v številnih drugih okoljih z omejeno uporabnostjo vozila zaradi prostora, višine ali terena.

 

Fordov program za razvijalce

Izziv z razvojem programske opreme za uporabo dronov je le najnovejši primer Fordovega prizadevanja za inovacije s programom za razvijalce Ford Developer Program, ki so ga uvedli na Salonu uporabne elektronike CES leta 2013.

 

S programom Ford AppLink in platformo OpenXC družba vabi razvijalce z vseh koncev sveta, da skupaj s Fordom zagotovijo inovativen ekosistem, v katerem bodo razvijalci prvič celovito povezani z avtomobilsko panogo.

Comments

comments