Ford Focus ST

Vsake toliko časa pri Fordu delijo bonbončke in takrat je testno doživetje nekaj posebnega. Največ zanimanja namreč vedno pobere njihova flota Performance modelov. Ti so od ostalih drugačni v vsakem pomenu besede in isto zgodbo pišejo tudi pri novem Focusu ST. Pri oznakah ST ali RS se nam oko vedno zaiskri.

DSC_2816

Na zunanjem delu boste največjo spremembo opazili na sprednjem delu, kjer se bohoti usmernik zraka v srebrni barvi. Ta detajl je povsem neodvisen od barve celotnega Focusa. Malce so dodelali tudi mrežico za zajem zraka, ki je unikatna prav za ST-ja. Z dodatnim paketom (ST-3) pridobi še večja 19″ grafitno siva platišča, ki jih enostavno morate imeti. Focus z njimi res pridobi na agresivnosti.

DSC_2796

Na zadnjem delu lahko Fordu zamerimo le to, da se pri dizelski različici ne razlikuje dovolj od Focusa ST-Line. Če pogledamo malce v zgodovino in ga primerjamo s staro izvedenko tega modela, lahko opazimo, da sta si tako bencinski kot dizelski ST delila enak zaključek izpušne cevi. Je pa najbrž vse to pri Fordu z razlogom.

DSC_2938

Notranjost tega športnega modela je že res domača in se na vse tehnikalije res hitro navadiš. V oči zagotovo najbolj padejo športni Recaro sedeži, ki nudijo dovolj bočnega in ledvenega oprijema. Oba sprednja sedeža sta tudi nastavljiva v štiri smeri. Športnost se sicer ne konča pri sedežih ampak jo opazimo tudi pri ostalih podrobnostih. Prednji pragovi imajo značilen napis Ford Performance, stopalke in ročica menjalnika so iz lahke zlitine, stropna obloga pa je v črni barvi.

DSC_2940

Tudi model ST je enako tehnološko podprt kot ostali modeli. Že v osnovni opremi je vključen navigacijski sistem Ford SYNC 3 z barvnim zaslonom na dotik v največji 8″ verziji in še digitalni radio (DAB). Prikrajšani ne boste niti za tempomat z inteligentnim omejevalnikom hitrosti, katerega sva spoznala že pri “terenski” izvedenki Focusa Active.

DSC_2939

Za povrh vsega so naju razvajali še z zimskim paketom (ki je pri Fordu že del vsakdana), sistemom za zaznavanje vozila v mrtvem kotu, vzvratno kamero in še in še. Nekaj najboljšega je zagotovo projekcijski zaslon (Head Up Display), ki prikazuje vse informacije ključnega pomena za vožnjo. Ta zaslon pripomore k temu, da ostaneš med vožnjo bolj zbran, pogled pa je ves čas usmerjen na cestišče. Ravno zaradi tega je tudi položaj multimedijskega sistema SYNC tako visoko in omogoča lažjo kombinacijo.

DSC_2936

Karavanska različica Focusa ST je še vedno najbolj priljubljena pri mladih družinah. Zakaj? Zato, ker je to najboljši kompromis prostora in dinamičnosti. V prtljažni prostor lahko poleg vozička brez težav pospravite še nakupovalne vrečke, plenice in ostale “nujne” potrebščine. In ko vse to “spakiraš”, se lahko po ovinkih spustiš na podoben način kot bi se s Focusom RS. Med vožnjo pa vsi manjši tresljaji še blagodejno vplivajo na dojenčka, ki od samega užitka še zaspi. Če to ni popoln recept!

DSC_2787

Kot sem že prej namignil, gre pri tem za dizelsko različico, ki premore 190 konjskih moči. Vsa ta konjenica poskrbi za širok nasmešek, ker te pošteno sunejo v hrbet. Da ni vse ostalo le pri brezkompromisni moči, so pri dizelskemu Focusu ST poskrbeli tudi za zvočno kuliso. Ob pospeševanju se preko zvočnikov sliši bolj globok zvok, ki prijetno preseneti. Kljub temu, da je ta zavok umeten, bi ta sistem z veseljem vgradil v vsakega športnega dizla. Dobra poteza, Ford!

DSC_2803

Vozna dinamika je tukaj, kot se spodobi za vsa Fordova Performance vozila – odlična. Sicer je tudi na tem področju nekaj razlik med dizelsko in bencinsko različico. Prilagodljivo vzmetenje in elektronsko zaporo diferenciala z omejenim zdrsom ima le bencinska verzija, čeprav moram priznati, da prav nič od tega nisem pogrešal pri tem karavanu. Omogoča še vedno zabavno vožnjo skozi ovinke, del zaslug si tukaj lahko pripiše standardno ST vzmetenje in seveda različni vozni profili (Normal, Sport in Slippery).

DSC_2792

Le kaj lahko sploh še naredijo pri Fordu? Tehnološko napreden Focus ST s športnim pedigrejem je res idealen avto za manjšo družino. Če ti ni ravno vseeno kaj voziš, bo Focus ST poskrbel za vrhunsko zabavo. Sploh če žena ne pusti RS-a.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments