Elektrificirana in nadgrajena Ford Fiesta

Ford je objavil, da je priljubljena kompaktna kombilimuzina Ford Fiesta – najbolje prodajani Fordov model v Evropi – prvič na voljo z elektrificiranim pogonskim sklopom in trgovci že sprejemajo naročila zanjo.

Pogonski sklopi Ford EcoBoost Hybrid bodo zagotovili še varčnejšo porabo goriva in voznike Fieste navdušili z zabavno vozno izkušnjo, ki jo odlikuje še zmogljivejše, odzivnejše delovanje in pospeševanje v posamezni prestavi.

Uvedba 48-voltne blage hibridne tehnologije dopolnjuje dovršene nove tehnologije za pomoč vozniku, med katerimi je aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go in prepoznavanjem prometnih znakov z omejitvijo hitrosti, zasnovan za manj stresno vožnjo na avtocestah in v mestu.1

Ford_Fiesta_mHEV_2020_02

“Fiesto odlikuje najboljša vozna dinamika v svojem razredu in z dodatkom tehnologije EcoBoost Hybrid bosta uporabnikom na voljo še večja moč in obenem možnost, da z enim rezervoarjem goriva peljejo dlje,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “S Fiesto EcoBoost Hybrid bo Ford prednosti elektrifikacije zagotovil več voznikom kot kadarkoli doslej.”

Ford je obljubil, da bo pri vseh novih modelih osebnih vozil za evropski trg tudi elektrificirana različica in še pred koncem leta 2021 bo v Fordovi prodajni paleti 18 elektrificiranih vozil.

Nehibridni pogonski sklopi za Fiesto so za optimalno učinkovito porabo goriva in izpuste CO2 izpopolnjeni z najnovejšo generacijo 1,0-litrskega bencinskega motorja EcoBoost in novim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko.2

Obenem je Fiesta bolje povezana kot kadarkoli doslej, za to pa ima zasluge uvedba serijskega modema FordPass Connect, ki omogoča številne funkcije za preprostejšo lastniško izkušnjo in različne možnosti z uporabo mobilne aplikacije FordPass.3

V pestri ponudbi različic Ford Fieste sta elegantni Fiesta Trend in Fiesta Titanium, ‘crossover’ z navdihom športnega terenca Fiesta Active, športna Fiesta ST-Line in prestižna Fiesta Vignale, glede na različico pa so na voljo v izvedbi s tremi in petimi vrati. Leta 2019 je Ford v Evropi prodal 227.100 Fiest.

Ford_Fiesta_mHEV_2020_01

Učinkovitost pogona EcoBoost Hybrid

Vozniki Fieste bodo lahko izkoristili prednosti Fordove dovršene tehnologije EcoBoost Hybrid, ki jo je v razredu osebnih vozil konec leta 2019 uvedla nova Ford Puma.

Modeli Fiesta EcoBoost Hybrid so na voljo v različicah s 125 KM in 155 KM, opremljeni pa so z integriranim zaganjalnikom/generatorjem, ki ga poganja jermen (BISG). Ta nadomešča standardni alternator ter omogoča zajem in shranjevanje energije, ki se sicer izgubi pri zaviranju in vožnji s potisnim hodom, za polnjenje 48-voltnega litij-ionskega zračno hlajenega paketa baterij.

BISG deluje tudi kot motor in je povezan z motorjem vozila, s shranjeno energijo pa zagotavlja pomoč pri navoru med običajno vožnjo in pri pospeševanju ter poganja električne dodatne naprave vozila.

Inteligentni blagi hibridni sistem s samodejnim uravnavanjem nenehno nadzira način uporabe vozila, da presodi, kdaj in kako intenzivno naj polni akumulator za optimalno korist ter kdaj naj uporabi v baterijskem akumulatorju shranjeno energijo z eno od dveh strategij navora:

  • Nadomestni navor, ki s funkcijo elektromotorja sistema BISG zagotovi do 24 Nm navora – tako zmanjša obremenitev bencinskega motorja in prispeva k zmanjšanju izpustov CO2. Ti znašajo od 91 g/km po NEDC (112 g/km po WLTP), poraba goriva pa od 4,0 l/100 km po NEDC (od 5,0 l/100 km po WLTP). Z uporabo nadomestnega navora EcoBoost Hybrid s 125 KM v primerjavi z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost s 125 KM porabi 5 odstotkov manj goriva (po NEDC), po Fordovih podatkih pa se lahko prihranek pri mestni vožnji poveča tudi do 10 odstotkov.
  • Dodatni navor, ki s funkcijo elektromotorja sistema BISG skupni navor pogonskega sklopa poveča za do 20 Nm nad raven bencinskega motorja pri polni obremenitvi – pogonski sklop s 155 KM tako razvije do 240 Nm navora in do 50 odstotkov več navora pri nižjem številu vrtljajev.

BISG je Fordovim inženirjem omogočil tudi zmanjšanje kompresijskega razmerja, zaradi uporabe nadomestnega navora, ki zagotavlja hitrejše delovanje motorja za vzdrževanje odzivnosti povečanega tlaka turbopolnilnika z odpravljanjem ‘turbo-luknje’, pa so lahko z večjim turbopolnilnikom povečali moč 1,0‑litrskega EcoBoosta.

Zmogljivejši BISG obenem omogoča delovanje sistema Auto Start-Stop Fieste EcoBoost Hybrid v širši paleti voznih scenarijev za še večji prihranek goriva, vključno z vožnjo v potisnem hodu do ustavljanja, ko se hitrost zmanjša pod 25 km/h in celo ko je vozilo v prestavi in je pritisnjena stopalka sklopke.

Tako Fiesta EcoBoost Hybrid kot Fiesta z običajnim bencinskim pogonskim sklopom – na voljo z močjo 95 KM in 125 KM – uporabljata najnovejšo generacijo večkrat nagrajenega 1,0-litrskega motorja EcoBoost z izklopom valja.

Tehnologija poveča učinkovitost porabe s samodejnim izklopom enega od valjev, ko za vožnjo ni potrebna popolna zmogljivost motorja, na primer pri potisnem hodu ali umirjeni vožnji brez obremenitev, za povsem neokrnjeno zmogljivost in prefinjenost pa valj izklopi ali ponovno vklopi v samo 14 milisekundah.

Ford_Fiesta_mHEV_2020_04

Fiestin 1,0-litrski motor EcoBoost s 125 KM lahko zdaj dopolnjuje novi sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko, ki zagotavlja brezhibno prestavljanje za optimalno prefinjenost, poraba goriva pa je v primerjavi s konfiguracijo 1,0-litrskega EcoBoosta s 100 KM in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom manjša za do 15 odstotkov (po NEDC) – kljub povečanju moči za 25 odstotkov. Vozniki, ki letno prevozijo velike razdalje, lahko izberejo tudi 1,5-litrski dizelski motor TDCi s 85 KM. 

Napredna in povezana Fiesta

Tehnologije, ki so prvič na voljo v Fiesti, zagotavljajo še bolj prefinjeno, sproščeno in povezano vozno izkušnjo – voznikom pomagajo samozavestno voziti v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem ter na avtocestah.

Aktivni tempomat (ACC) s funkcijo Stop & Go in prepoznavanjem prometnih znakov z omejitvijo hitrosti pomaga vzdrževati varno(stno) razdaljo do vozila, ki vozi spredaj. Sistem obenem pomaga zmanjšati stres med dolgimi vožnjami, s spremljanjem znakov z omejitvijo hitrosti ob cesti in nad njo pa lahko celo prilagodi hitrost vozila v skladu z veljavno omejitvijo.

Funkcija Stop & Go – na voljo je s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko – aktivnemu tempomatu omogoča, da vozilo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi ter nato samodejno spelje, če je čas ustavitve krajši od treh sekund. Če je vozilo ustavilo za več kot tri sekunde, lahko voznik spelje s pritiskom na gumb na volanu ali z nežnim pritiskom na stopalko za pospeševanje.

Serijska tehnologija z modemom FordPass Connect uporabnikom omogoča, da prek svojega pametnega telefona in aplikacije FordPass na daljavo in s poljubne lokacije nadzirajo izbrane možnosti vozila. Poleg načrtovanja hitrejših in manj stresnih potovanj s sprotnimi posodobitvami informacij o prometu za razpoložljive navigacijske sisteme lahko uporabniki na daljavo zaklenejo in odklenejo vrata, pri Fiesti s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom pa celo na daljavo zaženejo motor4, poiščejo lahko vozilo in preverijo napolnjenost rezervoarja z gorivom, stanje alarmnega sistema, tlak v pnevmatikah, izrabljenost motornega olja in še marsikaj.

Posodobljen je tudi Fiestin sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 35 – zdaj je še bolj intuitiven in preprost za uporabo, saj ima nov uporabniški vmesnik z večjimi gumbi, ki so prikazani na 8-palčnem barvnem zaslonu na dotik. Združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™ je še vedno vključena brezplačno. Na voljo je tudi nova blazinica za brezžično polnjenje, ki potnikom pomaga med vožnjo preprosto napolniti pametne telefone.

Med drugimi posodobitvami Fiestinih različic so:

  • aktivni parkirni pomočnik pri različicah Fiesta Active in ST‑Line zdaj vključuje funkcijo za pomoč pri pravokotnem parkiranju, s katero lahko voznik prostoročno parkira med drugimi vozili;
  • opozarjanje na prečni promet je dopolnjeno z aktivnim zaviranjem; voznika pri vzvratni vožnji opozori na vozila, ki bodo prečkala njegovo pot, če pa se voznik ne odzove na opozorilo, pa lahko zdaj s samodejnim zaviranjem prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice;
  • pri Fiesti Active sta obstoječim voznim načinom Normal, Eco in Slippery (spolzko) dodana še Sport in Trail (kolovoz), da lahko voznik v celoti izkoristi Fiestin zabavni vozni značaj in preprosteje obvlada mehke in neutrjene podlage;
  • basovski zvočnik (‘subwoofer’) razpoložljivega vrhunskega zvočnega sistema B&O je zdaj premaknjen v vdolbino rezervnega kolesa, da je tako na voljo kar največ prostora v prtljažniku, obenem pa je na voljo kombinacija rezervnega kolesa in zvočnega sistema B&O.

“S Fiesto je uživanje preprostejše kot kadarkoli doslej. Z modemom FordPass Connect jo lahko zaklenete in odklenete, poiščete, kje je parkirana, preverite zadnjo pot in se prepričate, da imate dovolj goriva za naslednje potovanje – vse podatke imate dobesedno na dlani, zato ste vedno pripravljeni na nove izzive,” je povedal de Waard.

Comments

comments