BMW X6 xDrive Experience

Zadnji teden januarja sem po dolgem času le izkoristil za smučanje. Očitno gre za podobno situacijo kot pri kolesu, kjer vožnje nikoli ne pozabiš. Sicer pa ne bom pisal o tem, kako se vozi kolo ali smuča. Pri povratku sem z veseljem izkoristil priložnost za vožnjo bavarskega prestiža. V Corvari so imeli na voljo mnogo modelov, sam pa sem si zaželel šestice, X-šestice.

CestniDirkac-Corvara-BMW

Za še večji vtis in pravo BMW doživetje je poskrbelo osebje, pri katerem prijaznost nima meja. Z njimi bi lahko preživel cel dan, če bi le dopuščal čas. Težko bi si želel lepše idile, saj Corvara ponuja vse, kar si lahko ob takem dogodku zaželim. No, boste že videli.

CestniDirkac-Corvara-BMW

Poligon je sestavljen iz treh preizkušenj, kjer preizkušaš zmogljive sposobnosti pametnega štirikolesnega pogona xDrive. Preizkus fleksibilnosti je namenjen pametnemu razporejanju navora na kolesa, ki imajo največ stika s podlago. Na ta način se razbremeni kolo, ki je v zraku in poveča moč na ostala kolesa. Pri tem testu sem najprej pomislil na pajka, ker se je BMW X6 odlično prilagajal neravni podlagi.

CestniDirkac-Corvara-BMW

CestniDirkac-Corvara-BMW

Na zadnjem poligonu se podaš na vertikalni vzpon in spust, kjer do izraza pride funkcija auto hold in funkcija za spuščanje po večji strmini (Hill Descent Control). Pri prvi gre za pomoč pri vzpenjaju, ki zadrži avto na mestu in ga ob ponovnem pritisku na plin spusti dalje. Pri zahtevnem in strmem vzponu je to več kot odlična pomoč, ki ob končnem rezultatu prinese ogromno veselja. Ta funkcija ob vsaki ustavitvi zadrži vozilo na mestu, vse do ponovnega pritiska na gumb, ko ta pomočnik izklopite.

CestniDirkac-Corvara-BMW

Pomoč pri spuščanju (HDC) omogoča vozniku večjo kontrolo nad vozilom. Pri spolzkem strmem terenu zagotovi stabilnost in skupaj s sistemom ABS omogoča, da se kolesa ne zaklenejo. Aktivira se ga s pritiskom na gumb pri hitrosti manjši od 35 km/h. Ob tem se zmanjša hitrost na približno 7 km/h. Ta jo sam drži na tej številki, voznik pa se lahko posveti smeri vožnje. Vse za brezskrben dan.

CestniDirkac-Corvara-BMW

Pri vsem tem so ti na ozkem poligonu v pomoč še kamere, ki na zaslonu prikažejo ptičjo perspektivo vozila in okolice. S tem zagotovijo še več občutka pri manevriranju na manjšem prostoru. Kvaliteta sprednje in zadnje kamere je naravnost fantastična.

CestniDirkac-Corvara-BMW

Izkušnje je bilo prehitro konec, vseeno pa sem ob tem neizmerno užival. BMW predstavlja resnično pametne modele in upam, da se s podobno zverino še kdaj srečamo. Do Corvare so nas vodile čudovite ceste, tam pa nas je pričakal čudovit razgled na gore in gostoljubje italijanskih inštruktorjev. Mene je za spremembo razvajala kar inštruktorica.

CestniDirkac-Corvara-BMW

Besedilo: Primož Makuc

Fotografija: Damjan Makuc

Comments

comments