VW T-Roc R

Vsake toliko časa za naju pripravijo presenečenje in tega so pripravili pri novogoriškem A.B.C. AVTO CENTER. Mnogim precej nepoznan model s posebno oznako R. Sicer priznam, da bi ga res težko poznali, ker jih v Sloveniji lahko preštejemo na prste ene roke. Najbrž bo eksotika kar prava beseda za najbolj začinjenega T-Roca z oznako R.

DSC_1984-Edit

Če nisi prav pozoren, bi sprva rekli, da gre za R-Line različico, vseeno pa so določeni detajli, ki ga naredijo povsem samostojnega. Na sprednjem delu ima drugačno obliko LED dnevnih luči in takih nima noben drug paket opreme. V njih se seveda skriva tudi smernik. Opazimo tudi ogromno mrežo za zajem zraka in aktivne zračne odprtine, ki še dodatno poskrbijo za hlajenje oz. pretok zraka.

DSC_1942

Pri bočnem sprehodu v oči zabodejo posebna 19 palčna platišča Praetoria, boljši in večji R zavorni sistem ter osupljiva barvna kombinacija. Vse to je pri taki različici VW že skoraj obvezno, vsaka drugačna kombinacija bi bila enostavno zgrešena. Z dinamično prilagodljivim (DCC) podvozjem je vozilo nižje še za 10 mm.

DSC_1944

Po najinem mnenju pa se bistvena razlika opazi na zadnjem delu. Ok, saj odbijač je načeloma zelo podoben ostalim, vendar z glavno razliko – štirimi zaključki izpušne cevi. In vsi so pravi! Imajo tudi lopute, kar pomeni, da se pri izbiri voznega profila Race le te odprejo in poskrbijo za nepozaben zvok. Korak, ali bolje rečeno skok višje je le še Performance izpušni sistem, ki se skriva pod Akrapovičevim logotipom. Tega vam ob doplačilu vgradijo že v tovarni.

DSC_1964

Voznika in sovoznika objamejo športni sedeži v trojni kombinaciji materialov. Da gre za bolj posebno izvedbo, vam jasno pove R logotip v vzglavnikih in na volanskem obroču. Opazimo lahko stičišče digitalne in analogne tehnologije. Glavni voznikov »sistem« je seveda digitalni z različnimi možnostmi prikaza. Vseeno sva pogrešala še kakšen bolj športni prikaz. Multimedijski sistem na centralnem delu armaturne plošče se bohoti z velikim zaslonom na dotik, ki ima res dobro odzivnost.

DSC_1968

Malce nižje se nahajajo gumbi za nastavitev avtomatske klimatske naprave in še bolj južno od DSG menjalne ročice, vrtljiv gumb za nastavitev voznih profilov. Kot se za SUV-ja spodobi, ne gre le za preklop med normalnim in športnim načinom vožnje, temveč se lahko izbira tudi glede na vozno podlago. Res mi je všeč ta ideja izbire oz. preklopa voznih profilov, ker vse izgleda precej bolj mehansko kot pa sam preklop na ekranu.

DSC_1973

Na splošno bi pri najvišjem paketu opreme pričakoval še malenkost boljšo izbiro vseh materialov. Če pri tem malce zamižimo, je sicer celoten paket res mamljiv. Ker gre za res športni tip vozila, ima tudi temno oblazinjenje stropa. Če ste klavstrofobični, potem to najbrž ni za vas, meni osebno pa se temnejši strop res dopade.

DSC_1972

Bistvo sicer ni v zunanjosti ali notranjosti, temveč pri izbiri pogonskega agregata. T-Roc R poganja dvolitrski bencinski TSI motor, ki premore okroglih 300 KM. Ne, to ni pomota. Gre za enega boljših VW agregatov, ki se je vsa ta leta le še izpopolnjeval in priznam, da me vedno znova preseneča koliko moči lahko iztisnejo iz njihovih »ta močnih« TSI motorjev.

DSC_1971

Za povrh vsega se moč prenese na vsa štiri kolesa (4motion), kar naredi vožnjo še bolj zabavno in posledično tudi varno. Vso to surovo silo se na cesto prenese preko 7-stopenjskega DSG menjalnika, ki je res natančen. Za bolj športen občutek so tukaj še prestavni uhlji ob volanskem obroču, ki omogočajo prestavljanje po lastni izbiri. T-Roc R se pri vožnji skozi ovinke ne nagiba tako kot običajni modeli in res zagotavlja pravo dinamično vožnjo.

DSC_1949

Ko je bil prvi »boom« z nadpovprečno močnimi SUV-ji sem bil malce skeptičen glede vsega tega. Priznam, še vedno sem, ampak užitek in zabava, ki ti ga ponudi, pa je prav tako nekaj posebnega. Udoben sedalni položaj in zabavna dinamična vožnja skozi ovinke, to so pač želje vsakega fotra.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments