Užitek v vožnji z odprto streho in atmosferskim motorjem: Porsche 718 Spyder RS je postal krona družine vozil s sredinsko nameščenim motorjem

  • Najmočnejši in najhitrejši model 718 Roadster vseh časov
  • Izjemna okretnost in dinamika za maksimalen užitek v vožnji
  • Brezkompromisna zložljiva streha lahke konstrukcije z ročnim odpiranjem
  • 1.410 kilogramov zahvaljujoč dosledni lahki konstrukciji
  • Nefiltrirano doživetje zvoka z vsesavanjem zraka ob straneh za vzglavniki
  • Visokoturažni motor z močjo 368 kW(500 KM) iz modela 911 GT3
S23_0471
30 let po predstavitvi konceptne študije Boxster bo Porsche predstavil najzmogljivejšo različico priljubljenega roadsterja s sredinsko vgrajenim motorjem doslej novi Porsche 718 Spyder RS. Visokoturažni atmosferski motor iz modela 911 GT3 je prvič uporabljen v športnem kabrioletu s sredinsko vgrajenim motorjem.

(Stuttgart, Nemčija). Porsche je modelsko serijo 718 s sredinsko vgrajenim motorjem okronal s športnim avtomobilom, ki je zasnovan za maksimalni užitek v vožnji: novi 718 Spyder RS je kabrioletna alternativa modelu 718 Cayman GT4 RS. Prvič je pri športnem kabrioletu s sredinsko vgrajenim motorjem uporabljen atmosfersko polnjeni šestvaljni bokser motor iz modela 911 GT3 z močjo 368 kW (500 KM). Enak lahki agregat z visokoturažno zasnovo poganja tudi dirkalnik Porsche 911 GT3 Cup. V modelu 718 Spyder RS z izjemno lahko in puristično ročno zložljivo streho izrazito emocionalni zvok motorja predstavlja prav posebno doživetje. K temu prispevajo tudi serijski lahki športni izpušni sistem iz legiranega jekla in markantne odprtine za dovod procesnega zraka ob straneh za vzglavniki.

S23_0479

Visokoturažni atmosferski motor in dosledna lahka konstrukcija
Pogon novega modela 718 Spyder RS je enak kot v modelu 718 Cayman GT4 RS z običajno streho. Šestvaljni bokser motor s 4,0 litra gibne prostornine se vrti z do 9.000 vrt./min. ter razvije moč 368 kW (500 KM) in maksimalni navor 450 Nm. Šest-valjnik, povezan s sedemstopenjskim menjalnikom PDK s kratkimi prestavnimi razmerji, dvosedežni roadster od nič do 100 km/h pospeši v 3,4 sekunde. Hitrost 200 km/h doseže v 10,9 sekunde. V primerjavi z modelom 718 Spyder brez kratice RS je novi vrhunski model ne le za 59 kW (80 KM) močnejši, ampak od nič do 100 km/h pospeši pol sekunde hitreje. Največja hitrost pri njem znaša 308 namesto 300 km/h. Kot vsak sodoben model RS je tudi novi 718 Spyder RS na voljo izključno s Porschejevim menjalnikom z dvojno sklopko (PDK): odlikuje ga bliskovito prestavljanje med sedmimi prestavami in zagotavlja maksimalno zmogljivost. Zaradi prestavnih ročic imate roke lahko ves čas na volanu – tudi pri ročnem menjavanju prestav. Alternativno lahko voznik za prestavljanje uporabi ergonomsko oblikovano izbirno ročico na sredinski konzoli. K povečani zmogljivosti pa poleg močnega motorja pripomore tudi nizka masa vozila: s 1.410 kilogrami Spyder RS tehta 40 kilogramov manj kot 718 Spyder z menjalnikom PDK in je celo 5 kilogramov lažji kot zaprti 718 Cayman GT4 RS. Tako Spyder RS predstavlja vrhunec modelske serije, ki je v ponudbi od leta 2016.

S23_0467

Uravnotežena aerodinamika
Sprednji del novega 718 Spyder RS je skoraj popolnoma enak kot v modelu 718 Cayman GT4 RS. Sprednji pokrov je serijsko izdelan iz CFRP, nad odbijačem pa ima široko odprtino za odvod zraka. Obe NACA-odprtini za zajemanje zraka sta namenjeni boljšemu hlajenju zavor brez negativnega vpliva na količnik zračnega upora. Stranski zaslonki na zunanjih koncih odbijača povečujeta potisk k tlom. Sprednji usmernik zraka je nekoliko krajši kot pri modelu 718 Cayman GT4 RS, ki v kombinaciji s svojim velikim zadnjim usmernikom zraka ustvarja večji skupni potisk k tlom in zato za aerodinamično ravnovesje potrebuje večji aerodinamični rob na sprednjem delu vozila. 718 Spyder RS ima namesto tega na zadku markantno zasnovan poudarjeni rob, ki je oblikovan kot račji rep. Vse aerodinamične komponente so medsebojno usklajene. Avtomobil vzdržujejo v aerodinamičnem ravnovesju in zagotavljajo najvišjo vozno stabilnost pri visokih hitrostih.

 

S23_0478

Puristična konstrukcija zložljive strehe
Novi 718 Spyder RS je opremljen z ročno upravljano enoslojno zložljivo streho lahke konstrukcije. Zasnovana je izjemno prostorsko ekonomično, sestavljata pa jo dva dela – senčna tenda in zaščita pred vremenskimi vplivi. Obe je mogoče v celoti odstraniti in ju posamično ali skupaj shraniti v vozilu. Senčno tendo je mogoče uporabiti tudi samostojno kot t. i. bimini tendo, ki voznika in sovoznika ščiti pred intenzivnimi sončnimi žarki. Hkrati pa potniški prostor na straneh in za potnikoma večinoma ostane odprt. Skupaj z zaščito pred vremenskimi vplivi tvori celovito zložljivo streho, ki pri dvignjenih stranskih steklih nudi učinkovito zaščito pred dežjem. Celotna zložljiva streha vključno z mehanizmom tehta le 18,3 kilograma. To je 7,6 kg manj kot pri modelu 718 Spyder in 16,5 kg manj kot pri modelu 718 Boxster. Kdor zložljivo streho v stabilnih vremenskih razmerah pusti doma, lahko maso vozila zniža še za dodatnih 8 kilogramov.

S23_0469
Športno podvozje z izjemno natančnostjo in dinamiko
Podvozje modela 718 Spyder RS vključuje komponente modelov 718 Cayman GT4 RS in 718 Spyder ter je prilagojeno za maksimalni užitek v vožnji po ovinkastih cestah. Serijsko je opremljen s sistemom Porsche Active Suspension Management (PASM) s športno nastavitvijo in za 30 milimetrov znižano karoserijo, sistemom Porsche Torque Vectoring (PTV) z mehansko prečno zaporo zadnje preme, ležaji na podvozju s krogličnimi zglobi ter z 20-palčnimi kovanimi aluminijastimi platišči. Podvozje odlikujejo izostrena natančnost krmiljenja, dinamične krmilne lastnosti in izjemno nevtralne vozne lastnosti. Individualno je mogoče nastavljati višino vozila pri vožnji, nagib in stekanje koles ter stabilizator. V primerjavi z modelom 718 Cayman GT4 RS so bile znižane stopnje vzmetenja in blaženja, s čimer je bilo mogoče doseči nastavitev, ki je bolj značilna za kabriolete.

S23_0475
Športno puristična notranjost
Športni vtis se nadaljuje tudi v notranjosti vozila: notranjost je zreducirana na najbolj bistveno, je funkcionalna in ergonomična. Športni volan RS z izjemno dobrim oprijemom je oblečen v Race-Tex in ima rumeno oznako za sredinski položaj volana. Serijski školjkasti sedeži so izdelani iz lahkega CFRP s karbonsko prevleko in nudijo izjemno dobro stransko oporo. Sedežne prevleke so iz črnega usnja, sredinski del sedežev iz Race-Texa pa je kontrastne barve, perforiran in s črno podlago. Na voljo sta arktično siva in karminsko rdeča kontrastna barva. Na vzglavnikih je izvezen napis ‘Spyder RS’ v ujemajoči se barvi. Armaturna plošča in obloge so oblečene v usnje. Kot zunanje barve so na voljo štirje univerzalni in trije kovinski laki, vključno z novo vanadijevo sivo kovinsko barvo ter tremi posebnimi barvami – arktično sivo, srebrno-modro in zvezdnato rubinasto neo.

S23_0474

Opcijsko s paketom Weissach in ustreznim kronografom
Tudi za model Spyder RS je v ponudbi opcijski paket Weissach. V kombinaciji s tem izrazito športnim paketom opreme je mogoče naročiti lahka, opcijska kovana magnezijeva platišča. Izpušne cevi športnega izpušnega sistema so tukaj izdelane iz titana. Po videzu se navezuje na model 935 iz omejene male serije iz leta 2018. Optična posebnost v notranjosti je zgornji del armaturne plošče, ki je oblečen v nizko odbojni Race-Tex. Ekskluzivno za kupce Porscheja 718 Spyder RS je na voljo ročno izdelan kronograf iz delavnice Porsche Design Timepieces – visokokakovostna ura iz Porschejeve lastne urarske manufakture v švicarskem Solothurnu. Izjemno lahko ohišje iz titana, številčnica iz karbona in pašček iz avtomobilskega usnja so usklajeni s konfiguracijo vozila. Rotor na hrbtni strani odraža ustrezni dizajn platišč modela 718 Spyder RS.

“S Porschejem 718 Spyder RS se užitek v vožnji s kabrioletom povzdiguje na novo raven,” je povedal Andreas Preuninger, vodja programa vozil GT. “Kombinacija našega nezamenljivega motorja GT3, menjalnika s kratkimi prestavnimi razmerji, kompaktnih mer, nizke mase, dirkalnega podvozja, optimiziranega za vožnjo po regionalnih cestah, in maksimalne zračnosti omogoča izjemno emocionalno in nefiltrirano doživetje vožnje.”

S23_0479

Novi Porsche 718 Spyder RS je na voljo s ceno od 155.575 EUR naprej. Svetovni javnosti se bo novi Porsche 718 Spyder RS premierno predstavil junija na slovesnostih ob 75-letnici Porschejevih športnih avtomobilov. Kmalu zatem bo na ogled na prireditvi Festival of Speed v britanskem Goodwoodu.

Comments

comments