Toyota Avensis

Pri nas izlet na obalo izkoristimo v polni meri. Prva postojanka je tako vedno Avto Center Jereb, kjer poklepetamo s prodajalci in ostalimi zaposlenimi, če le imajo čas. Ker so nekaj časa nazaj javnosti predstavili novo Avensis, se temu enostavno nismo mogli upreti. Kratko, a sladko.

DSC_8498

Za najbolj uporabno različico Toyote Avensis še vedno smatramo karavanko, ker ponuja največ užitka, udobja in prostornosti. Karavanska različica izraža tisti pravi počitniški duh in avanturizem. Kljub temu, da sva z avtom preživela malo časa, sva ga z domišljijo brez problema uvrstila na ceste prelazov, kjer se odpira pogled na gore in doline. Če gre za krajše dopustniške dni, oprema za kampiranje ne predstavlja večjih težav za prostoren prtlajžnik.

DSC_8495

Z veseljem pozdravljamo novost pri pogonskih agregatih, kjer se po novem skrivata BMW-jeva dizelska motorja. Izbiramo lahko med 1.6 litrskim (112KM) in 2 litrskim, ki zmore standardnih 143 KM. Testno Avensis je gnal slednji motor, ki se s srednjim paketom opreme giblje okrog 25.000€. Zaenkrat je to več kot dovolj številk.

DSC_8504

Pri zunanjosti opazimo že tipične linije, ki so doživele manjše stilske preobrazbe. Popularni drzni žarometi so preplavili številne znamke in to je vidno tudi pri Toyoti. Za piko na i vedno poskrbijo LED dnevni žarometi, kar so pri Avensisu res dobro zadeli. Če so bili starejši modeli Toyot omejeni na par LED diod, se je to z novejšimi spremenilo.

DSC_8527

Obogatena in dodelana je tudi notranjost, kjer ne manjka zanimivih barvnih kombinacij. Delno usnje te malenkosti le še poživi. V glavni vlogi se znajde centralni multimedijski zaslon, ki ima dokaj visoko lego. S tem zagotavlja boljše spremljanje dogajanja izven vozila. Všeč so nam prenovljeni volanski ukazi oziroma tipke. Te so precej lepše oblikovane in strateško nameščene. Linije so skladne z zunanjostjo in zato deluje precej uglajeno. Gre za mestno razvajenko, ki ji nenapovedne avanture ne predstavljajo težav.

DSC_8513

DSC_6725

Pohvalim lahko tudi dizelski motor, ki me je pozitivno presenetil predvsem pri mestni vožnji. Pri vožnji skozi naselje ti pri najvišji dovoljeni hitrosti nikakor ne koleba med četrto in peto predstavo. Prestavna razmerja so res fantastična in tako vedno veš, kaj lahko pričakuješ od nove Avensis. Moč motorja te nikoli ne pusti na cedilu, kjer v ospredje pridrvi 143 “konjev”, ki si želijo pustolovščine.

DSC_8524

Kljub temu, da so po novem karavanske različice avtomobilov v boju s športnimi terenci (SUV), še vedno ponujajo neko drugačnost. Avensis te očara s svojo prostornostjo in cenovnim razponom. Skupaj z bogato opremo in zmogljivimi motorji je prava konkurenca vsem v svojem razredu.

DSC_8510

DSC_6728

Toyota predstavlja novosti tudi na varnostnem področju, kjer ponuja paket Toyota Safety Sense, ki s številnimi aktivnimi tehnologijami poveča stopnjo varnosti v cestnem prometu. V sklopu sistema PCS prehodno zazna in te opozori na morebitni trk, kjer po potrebi tudi sama urgira. To je le eden izmed štirih sistemov, ki vozniku olajša samo vožnjo

DSC_8506

DSC_8507

Lov za morskim zrakom sva z Andražem res dobro izkoristila. Ne glede na vso ponudbo in konkurenco Toyota ostaja sinonim zanesljivosti. S prenovljenimi modeli pa si lahko pridobi še druge kvalitete, s katerimi te brez problema prepriča.

DSC_6720

 

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments