Škoda Scala

Kadar je govora o članih razširjene VAG družine hitro pride do primerjav. To kar Golf pomeni znamki Volkswagen, si je do današnjega dne lastila Octavia pri Škodi. Vem, gre za drug razred avtomobila, vendar imata zelo podobne zasluge. Češki znamki se je nedolgo nazaj pridružila Scala, ki cilja prav na razred slavnega Golfa. Najbrž se tudi vi sprašujete: mu sploh lahko konkurira?

DSC_7839

Scala je val svežine, ki smo ga pričakovali vsi. Razdražili so nas že s prvimi predstavitvenimi fotografijami in lahko le rečem, da je v živo še boljša. Oblikovno nima prav večjih podobnosti z ostalimi modeli in je na nek način precej samosvoja. Pri polnih LED žarometih in zadnjih lučeh so ubrali ostre linije, kjer najdemo tudi kristalne vzorce. Pri Škodi se tokrat prav nič ne šalijo in so na novo Scalo stavili vse žetone.

DSC_7842

Barvne kombinacije so seveda stvar okusa, zagotovo pa največ pozornosti dvobarvna izbira s črno streho. To je tista najbolj popularna izbira za športen in dinamičen videz. Naša sicer ni imela največjih litih platišč, ampak so vseeno lepo zapolnila celoto. So namreč že del serijske opreme pri paketu Ambition, naša pa je bila še za odtenek boljša, Style.

DSC_7862

Največ pozornosti zagotovo pritegnejo polni LED sprednji žarometi, ki imajo tudi funkcijo prilagajanja. Ob zavojih pri nižji hitrosti pomagata tudi meglenki. Zanimivo lastnost imata tudi polni LED zadnji luči, ki imata dinamična zadnja smernika. Pri vsem naštetem Golfu kar dobro diha za ovratnik. Širok nabor opreme pa se ne konča pri zunanjosti. Scala skriva kar nekaj asov.

DSC_7844

Že pri odpiranju voznikovih vrat vas čaka zanimivo presenečenje. Prav v vratih se nahaja odprtina, kjer se nahaja mali dežnik. Super dodatek, ki prav nič ne pokvari izgleda ali prostora. Ob nepredvidljivih poletnih nevihtah boste za kaj takega še hvaležni. Pri sedežih in vratnih oblogah so izbrali res dobre materiale. Na sedežih najdemo celo dvobarne šive, kar je pri nekaterih znamkah višjega cenovnega razreda potrebno doplačati.

DSC_7851

Na sredinskem delu armaturne plošče najdemo 8 palčni barvni zaslon na dotik, ki s funkcijo SmartLink podpira tudi CarPlay in Android Auto. Pohvale si zaslužijo tudi z grafično podobo in zmogljivostjo tega zaslona. Na tem področju Škoda kar pošteno prednjači z ostalimi. Na istem nivoju je tudi odzivnost celotnega sistema, kjer sva ostala brez besed. Lep dodatek je tudi brušen aluminij, ki celotni notranjosti doda poseben čar. Manjšo grajo si zaslužijo le pri števcih, ki se niso prav dosti spremenili. Prav zaradi tega bi brez oklevanja izbral aktivni informacijski zaslon ali bolj po domače, polne digitalne števce. Brez skrbi, to je na seznamu dodatne opreme.

DSC_7853

O prostornosti pri Scali ni dvoma. Na vseh sedežih je dovolj prostora tudi za visokorastnike, na svoj račun pa pridejo tudi družine. Prtljažni prostor je za slabih 100 litrov večji od Focusa, kljub temu, da je Focus daljši za dober centimeter. No, da ne bom preveč dlakocepil. Scala je za vse tiste, ki se jim zdi Octavia ogromna, radi pa bi vseeno malce večji avto od Fabie ali Rapida. Simply Clever bi rekli pri Škodi.

DSC_7856

Spet sva lahko preizkusila litrski trivaljni bencinski motor s 116 KM, ki se je izkazal vrhunsko. Sicer si še sama ne moreva razložiti, vendar se je tale mlinček odrezal bolje kot pri T-Crossu, pa čeprav gre za enak pogonski agregat. Razlika v teži namreč ni velika. Dodatne točke si zasluži še na račun nizke porabe, ki se je gibala med 5 in 5,5 litrov na 100 km. Poraba dizla? Res je.

DSC_7861

Največ skupnih točk z ostalimi modeli Škode najdemo pri vozni dinamiki. Ta je za ta model udobna in prav nič več ne bi pričakoval. Vse tiste bolj dinamične užitke bi si želel pri nabritem RS modelu. Ali bo ta sledila vzoru novega Leona Cupra, ki ga bo poganjal hibridni motor pa še ne upamo potrditi. Ta ugibanja prepuščam vam.

DSC_7847

Škoda res lepo stopnjuje razvoj svojih modelov. Že nekaj let ni več tista znamka, na račun katere smo slišali kakšno šalo. Scala prav lepo skače v zelje vsem svojim konkurentom in to z vso pravico. Škoda ima končno svojega Golfa.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments