Škoda Octavia Kombi

Škoda Octavia Kombi že od nekdaj velja za ikono prostornega družinskega karavana in končno sva jo dobila na test tudi midva. Že na začetku lahko poveva, da je izpolnila vsa pričakovanja, ni pa poskrbela za nobeno presenečenje. V svojem koncernu Škoda velja za bolj umirjeno in zanesljivo znamko, kar se je izkazalo za povsem resnično. Vožnja je udobna in mirna, najbolje pa se počuti na dolgih avtocestnih relacijah.

DSC_7834

Prenova zunanjosti je precej malenkostna. Ponovno so se poigrali z obliko sprednjih luči, ki so sedaj deljene, kot tudi mnenja ljudi. Pokončne dnevne LED luči poskrbijo za sodobnejš izgled, meglenke pa za večjo varnost pri zavijanju ponoči.

DSC_7837

Še manj sprememb je vidnih na zadku. Ohranili so majhne luči, ki imajo sedaj LED linijo, da je v slabših pogojih bolj vidna, zagotovo pa se lahko strinjamo, da oblika ostaja dovolj sodobna in obenem prepoznavna. Na cesti jo težko zamenjate za kateri drug avto.

DSC_7827

Največjo posodobitev je doživela notranjost. Na sredini najdemo na novo oblikovan centralni zaslon, ki je s pomočjo črne plastike optično precej večji. Zaslon na dotik je zelo odziven, možnost povezave s funkcijo Car-Play ga naredi še pametnejšega. V menijih najdete vse nastavitve s katerimi lahko prilagajate funkcije dodatne opreme. Postreže tudi z informacijami o vožnji, zaposli pa vas tudi z ECO nasveti.

IMG_5181 copy

Materiali v kabini so po večini prijetni na otip, je pa precej odvisno od stopnje opreme. V osnovi so sedežne prevleke iz klasičnega blaga, pri bolje založenih paketih lahko izbirate tudi med delnim ali celotnim usnjem in dodatki alkantare.

IMG_5183

Vsekakor je glavni atribut Octavie Kombi prostornost. Začne se že v prvi vrsti, kjer ima voznik dovolj prostora za udoben sedalni položaj. Na zadnji klopi je povsem dovolj prostora za kolena, kot tudi nad glavo. Prtljažni prostor sega v sam vrh svojega segmenta in zato ni potrebno poudariti, kje tiči glavna odločitev za nakup karavanske različice.

IMG_5182

Najina testna Octavia pod pokrovom skriva 1.6 litrski dizelski agregat, ki je za vsakodnevno vožnjo povsem dovolj. Pogrešala sva edino 6. prestavo, ki bi porabo na avtocesti znižala za kak liter. Na voljo so tudi bencinski agregati, ter močnejši in bolj priljubljen 2.0 litrski dizel, ki doprinese k poskočnosti. V različici Scout pride do izraza tudi v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Za dirkače po duši pa bo najbolj primerna različica vRS, katera je na voljo v dizelski ali bencinski različici.

DSC_7830

Škoda Octavia svoje poslanstvo varnega in udobnega prevažanja opravlja že desetleja, tudi vse do danes. Z obilico možnosti prilagoditve in nakupa dodatne opreme pa jo lahko dodobra prikrojite svojim potrebam in željam. Zagotovo v svojem krogu poznate vsaj nekoga, ki je Octavio z razlogom izbral za svojo.

Besedilo in fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments